Boka tid
Boka tid Login För företag
Lovisa Ryding, legitimerad biomedicinsk analytiker. Foto: Armand Domner Framtidens specialistvårdBara specialister
Inget krav på remiss
Frikort gäller

Blodanalyser online lär dig mer om din hälsa

En bredare kunskap om dina egna blodvärden ger dig en större förståelse för hur din kropp fungerar. Samma kunskap ger dig också ett försprång för att optimera din egen hälsa. Det är Lovisa Rydings egen erfarenhet och även ursprunget till att hon startade e-tjänsten Blodkollen förra året.

Genom Blodkollen kan man få svar på de blodvärden man själv undrar över. På sajten väljer man bland en rad olika blodprovspaket och enskilda analyser. Därefter väljer man det närmaste provtagningsstället för att gå och ta blodproverna. Genom att logga in på Blodkollens hemsida får man sedan utförliga analyssvar och råd från läkare och experter.

Blodprover gav svar om depression och idén om Blodkollen

Tanken att starta e-tjänsten började gro hos Lovisa när hon för några år sedan arbetade som biomedicinsk analytiker på ett laboratorium och samtidigt kämpade med en långdragen depression. Hon hade fått medicin utskriven mot depressionen men upplevde inte någon direkt förbättring.

– Det stämmer. Men genom mitt arbete som analytiker hade jag möjligheten att få mer utförliga blodanalyser utförda på mig själv vilket jag också passade på att göra. De kompletterande analyserna visade att mina problem var hormonella. Med hjälp av denna nya kunskap trappade jag ned medicineringen rejält. Självklart i samråd med min läkare. Det här var en viktigt vändpunkt för mig. Idag mår jag bättre än någonsin och jag fick ju också min affärsidé på köpet!

Det känns bra att kunna erbjuda en hjälp till de som vill kolla upp sina värden och som vill förstå sina kroppar bättre.

Träffa en specialist på sköldkörtelsjukdomar

Om du mår dåligt kan du få hjälp av en endokrinolog – utan remiss. Mötet sker via videosamtal.

Välj din specialistläkare här

Koll på dina blodvärden inför mötet med vården

Lovisa och hennes kollegor ser sig själva som upplysande. E-tjänsten ger även möjlighet att ha med sig information om sina blodvärden redan vid första mötet med primärvården.

– Ja, det kan fungera som ett slags underlag på hur man mår. Detta kan underlätta för båda parter i mötet mellan vårdgivare och patient. Det finns ju också komplexa besvär som exempelvis sköldkörtelsjukdomar. Där kan det vara en stor fördel att själv ha koll på ett antal blodvärden förutom de som normalt analyseras vid misstänkt sköldkörtelsjukdom. Därför erbjuder vi flera olika analyspaket som handlar om just sköldkörtelns funktion.

– Analyserna kan även visa att man inte behöver gå till doktorn alls. Till exempel om man ”bara” har brist på något specifikt ämne och behöver ett kosttillskott. Men visar värdena att en konsultation med läkare, sjukhusvård eller behandling behövs så rekommenderar vi det. Svaren kommer dessutom snabbt och är mycket utförliga, förklarar Lovisa.

Man har idag mer kunskap om mineraler, vitaminer och andra viktiga ämnen

En betydande anledning till att en tjänst som Blodkollen finns är att människor idag är mer nyfikna, medvetna och också kunniga inom hälsoområdet, enligt Lovisa. Man vill lära sig mer om hur den egna kroppen fungerar och hur man behåller ett god allmänhälsa så länge som möjligt.

Människor är mycket mer medvetna idag och har bra kunskaper om mineraler, vitaminer och andra ämnen som är viktiga att ha rätt mängd av i kroppen. Därför frågar man också mer efter analyser idag. Det handlar om att nyttja individens egna kunskaper och därigenom kunna ge en professionell hjälp.

Samarbeten bygger den nya vården

Blodkollen samarbetar med idrotts- och patientföreningar, företag, projekt och personer som vill vara med och utveckla framtidens vård. Lovisas känsla är att behovet av behovsanpassade blodanalyser ökar bland många. Antalet användare har också ökat i snabb takt sedan start och tjänsten förfinas varje dag.

Så här fungerar Blodkollen

Som användare väljer man bland flera analyspaket och/eller enskilda analyser och fyller i sina uppgifter. I nästa steg väljer man det labb man vill gå till och ta sina prover. Svar på analyserna kan man sedan se genom att logga in på Blodkollen. Tillsammans med analysresultat får man också förslag på hälsooptimering i de fall resultaten ligger utanför gränszonerna. Blodkollen samarbetar med läkare, personliga tränare och näringsfysiologer utöver egen kompetens inom träningsforskning och laboratoriemedicin.

Se en film om hur Blodkollen fungerar

Text: Mats Holmström
Foto: Armand Domner

Digitalt på Hjärta för vården

Personer med hjärtsjukdomar träffar läkare via videosamtal
Snart kan du läsa din journal på nätet
Sverige ska bli världsbäst på e-hälsa

Läs mer om sköldkörtelsjukdomar

Problem med sköldkörteln? Ljus i tunneln för dig med Hypotyreos och Hashimoto

Kommentarer inaktiverade.