Boka tid
Boka tid Login För företag
Jörgen Isgaard, endokrinolog Framtidens specialistvårdBara specialister
Inget krav på remiss

Ny forskning kan revolutionera behandling efter stroke

Omkring 30 000 människor drabbas av stroke varje år. Återhämtningen är en lång och utmanande process både för den som drabbats och dess anhöriga. Nu visar en studie att behandling med tillväxtsymtom kan förbättra återhämtningen och ge nytt hopp för livet efter en stroke.

En stroke sker när hjärnan inte får tillräckligt med syre på grund av en blodpropp eller ett brustet kärl. När blodådrorna inte kan förse hjärnan med syre tar nervceller skada och kan ibland dö. Det drabbar ofta de delar av hjärnans blodomlopp som är störst och mest aktivt. Orsaken är ofta någon form av hjärt-kärlsjukdom eller högt blodtryck. Stroke är livshotande och den drabbade behöver snabb vård för att minska risken för allvarliga hjärnskador.

Kan minska följder under rehabilitering

Saker som talfunktion, minne, och koncentrationsförmåga behöver repareras efter en stroke. Det är vanligt att den drabbade känner sig väldigt trött och kämpar med ångest och oro. Men enligt den nya studien finns det hopp om att snabba på återhämtningen och minska de svåra efterföljderna.

Studien bygger på ett forskningssamarbete mellan universitet i Newcastle, Australien och Sahlgrenska akademin i Göteborg. Studiernas resultat visar att behandling med tillväxthormon kan ge förbättrad kognition efter stroke och därmed underlätta återhämtningen av kognitiva förmågor.

– Vi hoppas att detta arbete kan bana väg för kliniska studier där man kan använda tillväxthormon som behandling i rehabfasen efter stroke, säger Jörgen Isgaard, endokrinolog och professor vid Sahlgrenska akademin och även professor vid universitetet i Newcastle.

Boka ett möte med specialistläkare utan remisskrav

Hos oss kan du träffa Jörgen Isgaard eller en annan specialistläkare inom områden som hjärt-kärlsjukdomar, endokrinologi och rehabilitering. Snabbt och utan krav på remiss. Du kan boka hur många möten du vill. Möte sker via videosamtal. Du loggar enkelt och kostnadsfritt in här för att se tider som passar dig.

Logga in säkert med BankID

Genombrott för livskvalitet för drabbade

I tidigare studier har man kunnat konstatera att tillväxthormon generellt påverkar kognitionen positivt efter hjärnskador. Det är dock första gången behandlingen testas efter en stroke. Studien gjordes på möss som behandlades med tillväxthormon eller placebo, med mycket positivt resultat.

Tillväxthormon visade sig även vara bra för hjärnans plasticitet, som förenklat innebär hjärnans kapacitet att forma sig efter erfarenhet och miljö.

– Det viktigaste nya fyndet är att tillväxthormon förbättrar kognition efter stroke jämfört med kontroller. Om detta fynd står sig på människa kan det leda till ett genombrott vad gäller behandling som underlättar rehabilitering och livskvalitet efter stroke, säger Jörgen Isgaard.

Framåt hoppas forskare kunna börja göra kliniska prövningar och undersöka om behandlingen är positiv även på längre sikt efter insjuknande.

– Det här har potential att helt förändra behandlingen av personer som överlever stroke, konstaterar Jörgen Isgaard.

Läs mer på Hjärta för vården

Edina Kurtovic är specialist inom rehabilitering
Stroke: specialister samarbetar och ger blixtsnabb diagnos
Förebygg hjärtsjukdomar genom att hitta risker i tonåren
Koll på blodtrycket med mobillösning

Källa: Sahlgrenska akademin, Nyheter i forskning, 2018-05-23
Vetenskaplig publikation av studien

Bild: Jörgen Isgaard

Kommentarer inaktiverade.