Boka tid
Boka tid Login För företag
Hashimotos Framtidens specialistvårdBara specialister
Inget krav på remiss

6 saker som är bra att veta om Hashimotos – Specialisten svarar

Många upplever trötthet, viktökning, känner sig frusna och får värk i leder. Detta kan vara tecken på att du kan lida av Hashimotos.
Över en halv miljon svenskar har problem med sköldkörteln och Hashimotos är en kronisk sjukdom. Specialisten i allmänmedicin Kenneth Ilvall, ger dig svar vad som kan vara bra att veta om Hashimotos sjukdom. 

 Sök vård hos specialist

Anpassad vård och behandling

Vi hjälper dig att utreda och diagnostisera sköldkörtelsjukdom. Vi lyssnar på dig och tittar inte bara på dina provsvar.

Läs mer

Vad är Hashimotos?

Det är en typ av hypotyreos där kroppen producerar antikroppar mot ett viktigt enzym som normalt hjälper till att aktivera sköldkörtelhormonerna. Sköldkörteln sitter på halsens framsida och producerar hormoner i kroppen. Hormonerna styr vår ämnesomsättning och påverkar kroppens olika funktioner. Hashimotos är en autoimmun sjukdom som innebär att immunförsvaret inte fungerar som det ska och detta attackerar kroppens egen vävnad. I detta fall är det sköldkörteln.

Varför får man Hashimotos?

Man vet inte säkert varför man får Hashimotos. Men det är en autoimmun sjukdom som kan ha ärftliga orsaker. Ofta triggas den av någon infektion eller en hormonbalans.

Är Hashimotos farligt?

Om man inte behandlar den och den börjar ge symtom, finns en risk att dessa ökar och till slut ger svåra besvär. Det är dock extremt ovanligt att man inte hinner behandla innan besvären blir så svåra.

Hur behandlas Hashimotos?

Behandling sätts in med syntetiskt sköldkörtelhormon, Levaxin, då sjukdomen ger symtom. Att enbart ha antikroppar är inte i sig skadligt, men ger ofta symtom på sikt.

Finns det något man kan göra själv om man har Hashimotos?

Ja, sök vård om du vet att du har en risk att få denna typ av autoimmuna sjukdom. När du fått konstaterat att du har antikroppar ska dina symtom följas och du bör då söka vård igen så du får behandling. Vissa menar att det finns goda effekter att hämta ut en antiinflammatorisk kost/diet

Vad händer om man inte behandlar Hashimotos?

I vissa fall händer ingenting. Men dessa har kanske inte ens sökt vård. Vissa får symtom som till exempel viktökning, förstoppning, ledvärk, torrt hår och sköra naglar, en ökande svårare och svårare trötthet som inte går bort och en så kallad ”hjärndimma”. De som får dessa symtom bör behandlas tidigt innan symtomen fastslås.

Få hjälp med sköldkörteln oavsett vart i landet

Genom sitt arbete kan Kenneth erbjuda sköldkörtelsjuka bedömningar, individuellt anpassade behandlingsplaner och uppföljningar. Vanligt är att personerna sökt vård för besvären under lång tid utan att få rätt hjälp.

– Personligen tycker jag det är en jättebra idé att kunna erbjuda specialistkunskaper och en ”second opinion” vart man än bor i landet. Behovet finns ju i hela Sverige och då är digital vård ett riktigt bra komplement.

Problem med sköldkörteln?

Hos oss får du hjälp av specialistläkare online. Frikort gäller.

Boka tid

Text: Madeleine Ekberg

Läs mer om sköldkörteln

Efter många års kamp hittade Tina rätt behandling och medicin för sin hypotyreos
Individanpassad kost bra vid sköldkörtelsjukdom
Så får du rätt behandling vid problem med sköldkörteln

Kommentarer inaktiverade.