Boka tid
Boka tid Login För företag
Kenneth,Ilvall, specialistläkare-hypotyreos Framtidens specialistvårdBara specialister
Inget krav på remiss
Frikort gäller

5 saker som är bra att veta om hypotyreos – Specialisten svarar

Många upplever trötthet, koncentrationssvårigheter och känner sig frusna. Detta kan vara tecken på att sköldkörteln bildar för lite hormoner och att du kan lida av hypotyreos.
Över en halv miljon svenskar har problem med sköldkörteln och hypotyreos är en av våra vanligaste kroniska sjukdomar. Specialisten i allmänmedicin Kenneth Ilvall ger dig svar vad som kan vara bra att veta om hypotyreos sjukdom. 

Anpassad vård och behandling

Vi hjälper dig med utredning, diagnostisering och behandling av din sköldkörtelsjukdom. Vi lyssnar på dig och tittar inte bara på dina provsvar.

Läs mer

Vad används sköldkörteln till?

Den producerar hormoner som är styrande av en mängd funktioner i kroppen så som hår, hud, naglar, magen, vätskebalans och temperaturreglering. Generell styrning av ämnesomsättningen tillsammans med andra hormonella axlar. Hur kroppen omvandlar näring till energi. När sköldkörteln producerar för lite hormon så kan sjukdomen hypotyreos uppstå. Kroppen går på lågvarv och ämnesomsättningen blir lägre.

Varför drabbas man av hypotyreos?

Man kan drabbas av sjukdomen efter en kraftig infektion eller hormonell förändring i kroppen. Om du behandlats för sjukdomen hypertyreos kan du utveckla hypotyreos.

Vad händer om man inte behandlar hypotyreos?

Det finns en risk att utveckla myxödem (kompakt svullnad där huden blir degig och kompakt). Obehandlad hypotyreos kan leda till ökad trötthet och en successiv viktuppgång.

Kan hypotyreos gå över av sig själv?

Ja, hos enstaka personer. Men ovanligt om det är en autoimmunitet som är orsaken till att sjukdomen utlösts. Efter vissa infektioner kan symtomen försvinna och inte återkomma igen.

Vad kan man göra själv om man har hypotyreos?

Det är svårt att för den enskilde personen att äta en speciell kost eller tillskott så att sjukdomen förvinner. Jag skulle rekommendera att ta kontakt med en läkare som kan göra en utredning och så att du får behandling mot dina besvär.

När anser du att man ska söka vård för sina besvär?
– När man har symtom som påverkar ditt vardagliga liv.

Få hjälp med sköldkörteln oavsett vart i landet

Genom sitt arbete på Medicheck kan Kenneth erbjuda sköldkörtelsjuka bedömningar, individuellt anpassade behandlingsplaner och uppföljningar. Vanligt är att personerna sökt vård för besvären under lång tid utan att få rätt hjälp.

– Personligen tycker jag det är en jättebra idé att kunna erbjuda specialistkunskaper och en ”second opinion” vart man än bor i landet. Behovet finns ju i hela Sverige och då är digital vård ett riktigt bra komplement.

Problem med sköldkörteln?

Hos oss får du hjälp av specialistläkare online. Frikort gäller.

Boka tid

Läs mer om sköldkörteln

Sköldkörtelsjuka måste få vara delaktiga i sin egen vård
Individanpassad kost bra vid sköldkörtelsjukdom
Så får du rätt behandling vid problem med sköldkörteln

Kommentarer inaktiverade.