Boka tid
Boka tid Login För företag
Beroendeexpert Karl-Olov Fagerström ger 3 viktiga tips kring vad man ska tänka på när man bestämt sig för att sluta röka Framtidens specialistvårdBara specialister
Inget krav på remiss
Frikort gäller

Så klarar du att sluta röka

Ingick att sluta röka i ditt nyårslöfte? Vad bra! Men då vet du kanske också att det inte är helt enkelt på egen hand. I en tidigare intervju frågade vi beroendeexpert Karl-Olov Fagerström hur man slutar med tobak på ett hållbart sätt. Här ger han 3 viktiga tips kring vad man ska tänka på när man bestämt sig för att sluta röka.

–Karl-Olov, vilka är dina bästa tips kring att sluta röka?

1. Testa de läkemedel som finns

–Om du försökt att sluta tidigare men misslyckats bör du absolut testa de läkemedel för rökavvänjning som finns på marknaden. De som finns är rigoröst testade och gör det lättare. De mest effektiva är receptbelagda men jag törs lova att din läkare gärna hjälper till med att skriva ut dem om du söker hjälp.

2. Ändra livsföring och öka motivationen

–Det är alltid bra om du försöker göra någonting mer i samband med att du slutar, det ökar motivationen. Det kan exempelvis vara att ändra din kost, börja motionera, stressa av med avslappningsövningar som yoga. Att ändra sin livsföring kan underlätta att ”glömma bort” att man är röksugen!

Vill du få hjälp att sluta röka?

Hos oss får du hjälp av läkare som är utbildade för att kunna hjälpa dig att sluta på ett hållbart sätt. Samtliga läkare har befogenhet att skriva ut relevanta läkemedel inom behandlingen. Mötet sker via videosamtal. Första mötet är kostnadsfritt.

Läs mer

3. Sluta tillsammans och stötta varandra

–Det är väldigt bra om man har bekanta som man kan göra detta tillsammans med. Man sporrar varandra och vill inte vara den som ger upp. Men även de som inte röker kan vara med och stötta, det är också en viktig komponent!’

Karl-Olov Fagerström är docent och internationellt erkänd expert inom beroendeforskning och rökavvänjning. I tidigare intervjuer berättar han bland annat om sin forskning och varför Sverige är världsbäst på att hålla ner antalet rökare.

Läs mer på Hjärta för Vården

”Minst antal rökare i världen- men vi kan bli bättre”
Expert inom beroende tipsar om hur vi enklast slutar röka

Kommentarer inaktiverade.