Boka tid
Boka tid Login För företag
Glutenintollerant och vegan - Tre tips från dietist Ida Berge - gluten, vegan Framtidens specialistvårdBara specialister
Inget krav på remiss

3 tips från dietisten för en glutenfri vegansk kost

Vegan och glutenintolerant – går det? Inga problem, säger dietist Ida Berge. Men det finns saker du bör tänka på för att få ihop en fungerande kosthållning och må bra.

Idag blir det allt vanligare att utesluta gluten ur kosten. Anledningen kan vara att man har fått diagnosen celiaki, glutenintolerans. Eller för att man helt enkelt mår bättre i kroppen utan gluten. Oavsett anledning så är det viktigt att se till så att du utesluter rätt saker och får i dig viktiga näringsämnen för att må bra.

Dietist Ida Berge föreläser om växtbaserad kost. Hon har stor erfarenhet av att hjälpa människor med olika intoleranser och matallergier. Idag ger hon bland annat rådgivning kring hur du som är vegan kan välja bra, glutenfria alternativ. Här kommer tre av Idas viktigaste tips för att äta veganskt och glutenfritt. 

Personlig coaching om din kost?

Via Medicheck kan du träffa Ida och andra dietister. Snabbt, via videosamtal och utan krav på remiss.

Se lediga tider

”Att kombinera en glutenfri- och vegansk kost går absolut. Men man måste tänka över vissa saker för att må bra och få i sig rätt saker” berättar Ida.

1. Var noga med gluteninnehåll i veganska produkter

Det gäller att läsa noga på innehållsförteckningar i det vegansk-glutenfria köket. Gluten finns i många veganska matprodukter. Exempelvis så kan vissa köttsubstitut, som quorn, seitan och sojaprodukter, innehålla gluten.

Anledningen till att man vill utesluta gluten kan avgöra graden av vaksamhet du behöver ha. Om du har celiaki så måste produkten vara helt glutenfri. Om du av andra anledningar drar ner på gluten så är små mängder inget problem. Det kan också vara helt individuellt vad man reagerar på och variera från person till person även om man har en diagnos, berättar Ida.

2. Planera innan restaurangbesök

Att gå ut och äta på restaurang kanske inte verkar så enkelt, men det finns bra knep att ta till. Börja med att välja restauranger som är kända för att servera bra veganmat. Försök titta på menyn i förväg, ofta kan du titta på restaurangens hemsida. Se så att det finns naturligt glutenfria livsmedel på menyn.

Det är också bra att informera restaurangen i förväg och höra så att det finns bra val för dig, och komma med ett eget förslag på något som fungerar.

3. Var uppmärksam på näringsintaget

Ju mer du väljer att utesluta, desto viktigare blir det att planera din kosthållning så att du får i dig viktiga näringsämnen. Det är bra att försöka äta så varierat som möjligt på regelbundna tider. Välj färgglad mat som ger mycket vitaminer och mineraler. Försök hitta bra källor till fibrer, exempelvis:

  • Fullkorn såsom glutenfria havregryn, hirs, quinoa, teff.
  • Grönsaker som är extra fiberrika, som baljväxter, rotfrukter och kål.

Det kan vara svårt att själv veta vad du ska välja för att få i dig alla nyttiga ämnen som din kropp behöver. Då kan det vara bra att få professionell hjälp.

Få personlig coaching av dietist online

För att säkerställa att du får i dig allt du behöver kan du få hjälp av en dietist. Du kan också få råd och tips kring goda och hälsosamma substitut som fungerar för din kost och dina behov.

Ida Berge hjälper många att få rätt på kosten och måendet. Hon ger coaching via videosamtal hos Medicheck.se, och du behöver ingen remiss för att få individuell hjälp med kost och mående.

”Skulle du vilja ha personlig coaching i att ändra dina matvanor så hjälper jag dig gärna. Du kan träffa mig online via videosamtal, så du behöver aldrig gå någonstans för att få hjälp att må bra med kosten,” berättar Ida.

Läs mer på Hjärta för vården

Viktigt att utreda matallergi och få rätt hjälp med kosten
Dietist Ida Berge arbetar med matallergi och idrottsnutrition
Personliga kost- och livsstilsråd vid övervikt och diabetes typ 2
3 tips från dietisten Marie

Kommentarer inaktiverade.