Många mår dåligt av långvariga smärttillstånd och den som drabbas behöver hjälpmedel för att må bättre. Sunil Kalra är specialist inom smärtlindring på en rehabklinik i Göteborg och tillgänglig för digitala vårdmöten hos Medicheck. Han berättar att man måste se helheten hos dessa personer och individanpassa behandlingen.
Sunil kommer ursprungligen från Indien och kom till Sverige 1988. Innan dess bodde och arbetade han i Chicago, USA och han har även varit verksam i Iran.
– Jag kom till Sverige som narkosläkare och gjorde mina kompletteringar här. Några år senare utbildade jag mig även till smärtspecialist här i Sverige. Att jag blev intresserad av smärtlindring har sitt ursprung i att jag själv fick problem med buksmärta 1992, berättar Sunil.
Behandling för smärtlindring
Sunils egen smärtproblematik blev alltså startskottet till att han fördjupade sig allt mer inom smärtlindring och 1996 hade han sin specialistkompetens. Sedan dess har Sunil arbetat både som narkosläkare och som smärtspecialist. Även som företagsläkare i ett antal år och som medicinskt ansvarig på Smärtkliniken i Skaraborgs sjukhus i Linköping i 5 år. Han har också arbetat under 18 år på Smärtkliniken på Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm.
Idag är Sunil en del av Multimodala Rehabteamet i Göteborg. Här får personer med långvarig smärta, ångest, depression, utmattningssyndrom och annan stressrelaterad ohälsa hjälp med utredning och behandling.
– Ja, jag arbetar som konsult på 40 procent där. Det är en rehabklinik med ett team av arbetsterapeuter, psykologer, kuratorer, fysioterapeuter och specialistläkare. Många mår dåligt av långvariga smärttillstånd och utmattningssyndrom är väldigt vanligt. Det psykiska måendet är dominerande bland patienterna, förklarar Sunil.
Individuellt rehabprogram för varje patient
– De får verktyg för sin rehabilitering av oss. Vi erbjuder förutom behandling för smärtlindring exempelvis stresshantering, sömnhantering, yoga, bildterapi, kroppsmedvetande träning, avspänning, mindfulness, trädgårdsterapi och fysisk aktivitet.
Sunil träffar i första hand de patienter hos vilka smärtan är det dominerande problemet. Då går han grundligt igenom utredningar, deras medicinering och allt som har med tillståndet att göra. Detta för att kunna möjliggöra maximal smärtlindring.
– Då måste jag ta ställning till om patienten ska utredas vidare, om vi ska justera mediciner eller om personen är lämplig för rehabprogrammet som vi har. Om så är fallet deltar denne först i en grupp där man får göra övningar och berätta om sig själv. Sedan gör vi en bedömning och planerar en individanpassad rehab.
Man måste se helheten hos dessa personer och individanpassa behandlingen.
Ser den enskilda individens behov
– Vi ser helheten, vi är ett team som ser hela personen för att komma fram till den enskilda individens behov. Vi har sedan olika behandlingsgrupper som de ofta kan välja själva men där vi ibland råder dem att välja en annan. Ett exempel är gruppen ”samtal och kroppskännedom”. Men vi har även en grön aktivitetsgrupp, med plantering av växter och skogspromenader och vi erbjuder bildterapi, berättar Sunil.
Sunil finns nu även tillgänglig för digitala vårdmöten via Medicheck. Han påpekar att han, trots det faktum att han vid dessa tillfällen inte träffar patienten fysiskt, kan vara till stor hjälp inom det breda området smärtlindring.
Vill hjälpa så många som möjligt genom digital vård
– Har man redan en diagnos som kräver smärtlindring, exempelvis en whiplashskada, vet jag vad som gäller och kan diskutera olika typer av smärtstillande mediciner och rekommendera vad han eller hon kan prova. Förutom mediciner kan det exempelvis handla om att rekommendera rehabövningar.
– Men även personer som ännu inte har en diagnos kan få hjälp och rådgivning av mig och eftersom jag även jobbat som allmänläkare. Jag kan i många fall även hjälpa personer som inte är smärtpatienter. Jag ser fram emot att kunna hjälpa så många som möjligt digitalt, avslutar Sunil Kalra.
Text: Mats Holmström
Läs mer om smärta
Edina hjälper personer som har långvarig smärta
Sjukhus jobbar för bättre behandling och lindring av smärta
Painpodden lär dig mängder om långvarig smärta