Boka tid
Boka tid Login För företag
Emmie - Allergi, allergisamtal Framtidens specialistvårdBara specialister
Inget krav på remiss
Frikort gäller

Mammaträff, nytt jobb, allergisamtal och resa till Samos

Vardagsliv, mammaträff, ny tjänst, uppföljningssamtal med Allergikliniken och sommarplaner, det är vad min vecka har bestått utav. Och med alla händelser har min allergi på ett eller annat sätt fått stå i centrum, i alla fall för en liten stund och så länge jag har tillåtit den.

I min vardag tänker jag inte allt för ofta på mina allergier. De finns med i de dagliga rutinerna och ibland kan jag även komma på mig själv glömma bort att jag är allergisk. Jag har blivit så bekväm med mina allergier att jag kan slappna av helt den största delen av vardagslivet. Kanske lite för mycket ibland om ni frågar min man. Men hellre det än att jag skulle ha ångest dagligen över allergin.

Ta tag i din allergi

Träffa specialistläkare inom allergi för rådgivning kring aktuella besvär och hjälp att hitta den bästa behandlingen.

Boka tid med specialist

De gånger jag tänker på allergin i min vardag är speciellt när jag ger mat till min son. I princip innehåller alla hans mål mat ett eller flera ingredienser jag är allergisk mot. Och det är klart att han inte ska utesluta något om han inte behöver bara för att jag är allergisk med undantag för de luftburna allergierna.

I min sons välling och gröt är det solrosolja i som jag är extremt allergisk emot. I början tyckte jag att det var väldigt jobbigt att handskas med produkterna men eftersom jag inte hade något annat val än att mata min son, var jag tvungen att komma över det. Jag fick helt enkelt anpassa mig. Idag kan jag göra välling och gröt till min son utan problem och det är väldigt skönt. Jag hade nämligen inget annat val än att komma över min oro. Jag har faktiskt blivit så bekväm med produkterna som innehåller solrosolja att jag emellanåt kan glömma bort att tvätta händerna när jag är klar med dem innan jag själv ska äta.

Nya bekantskaper och allergisamtal

Annars lever vi ett normalt familjeliv där mina allergier tar väldigt liten plats. Jag får så klart tänka på dem i en del situationer men jag väljer att inte stressa upp mig över allergierna förens jag verkligen behöver.

Vardagsveckan började med mammaträff. Vi är fem mammor som brukar träffas titt som tätt med våra barn. Och denna gång skulle vi inte vara hemma hos oss. För mig innebär det oftast att jag tar med mig eget fika eller mat beroende på vad de andra ska äta. Det är enklast så, speciellt när det är nya bekantskaper man umgås med. Men även om jag tar med mig min egen mat när jag ska iväg till någon, är allergisamtalet ett måste. Den slipper jag inte undan då jag har luftburna allergier. Det känns skönt för mig att redan innan vi ska träffas, informerat om mina allergier så vi slipper ta det när jag står utanför dörren och fikabordet redan är uppdukat. Det underlättar för alla inblandade.

På samma sätt som när jag lär känna nya bekantskaper och har allergisamtal med dem, har jag samma allergisamtal med arbetsgivare och kollegor. Det är inte det första jag gör under en arbetsintervju kanske, men jag tar oftast upp det inför mitt första arbetspass. Och det är precis vad jag har gjort nu.

Efter att jag nu varit mammaledig i fjorton månader är det dags att börja jobba igen och jag har nu fått en ny arbetsgivare. Vi har gått igenom allt om mina allergier som nu gör att min arbetsplats och kollegor vet vad som gäller. Nästa vecka börjar jag och det ska bli väldigt spännande.

En tripp till Samos

Jag kommer mjukstarta med tre veckors arbete och sen åker vi till Samos i Grekland. Jag är så pepp inför resan och jag kommer behöva utmana mig själv och min allergi denna resa mer än jag någonsin har behövt göra tidigare.

Vi kommer åka till en liten by på den västra delen av Samos. Byn har enbart ett fåtal tavernor och affärer så utbudet av mat kommer vara begränsat. Jag har tidigare enbart åkt till stora semesterorter men denna gången ska jag utmana mig och våga åka till ett litet ställe. När vi bokade resan reflekterade jag inte ens över att vi bokade ett hotell utan möjlighet att laga egen mat om det krisar med restauranger. Men det kommer lösa sig. Och det värsta som kan hända är att jag får äta sallad och frukt och det är inte så farligt i så fall.

Några tips för dig med allergi

Mitt första tips som räddar vardagen är att man är så öppen man bara kan om sin allergi. Hur jobbigt man än tycker att det är att prata om sin allergi, bör man ändå göra det. Det blir bara svårare utan omgivningens kunskap om din allergi på tex jobbet, bland vänner eller i din släkt. Se det som ett enormt bra tillfälle att sprida kunskapen om hur allergi fungerar. Utan kunskapen runt omkring, kan vi inte begära att inget misstag sker.

Mitt andra tips är att vara flexibel. Ja, det borde vara en självklarhet att man som allergiker kan leva precis som en person utan allergier. Men det är tyvärr inte så enkelt i dagens samhälle. Samhället har blivit bättre gällande anpassning till oss allergiker men det är fortfarande en bit kvar tills vi kommit i mål. Därför behöver jag vara en flexibel allergiker och jag väljer att tänka att det blir vad jag gör de till. Om jag tänker att jag ska kunna äta efterrätt på alla restauranger jag besöker, aldrig behöva ta med mig eget fika när jag blir bortbjuden eller att jag ska kunna äta allt på frukostbuffén när jag bor på hotell, kommer jag bli besviken. Därför gäller det att vara flexibel. Huvudsaken är att jag får i mig något, så tänker jag i alla fall.

Jag ser verkligen fram emot resan och det ska bli supermysigt att inte åka till en stor semesterort och där jag får möjlighet att växa som person och allergiker.

Allergikliniken

På Allergikliniken får du som har allergi rådgivning kring aktuella besvär och hjälp att hitta den bästa behandlingen.

Läs mer och ansök om plats

Mitt andra möte med Allergikliniken

I mitt förra inlägg här på Medichecks blogg, Hjärta för vården, skrev jag att jag skulle berätta om mitt uppföljningssamtal med Ulla Nyström på Allergikliniken. Det mötet ägde rum förra veckan och jag är väldigt nöjd med samtalet.

Den här gången fick jag beskriva hur jag hade mått de senaste veckorna och hur jag tyckte att de nya medicinerna fungerat. Jag ställde lite frågor om dem och det kändes väldigt bra att verkligen få svar på sina frågor. Vi kom fram till att medicinerna hade fungerat och att jag ska fortsätta med dem fram till hösten.

Jag kommer också att ta ny kontakt med Allergikliniken inför nästa vårstart för att kontrollera allergin och astman igen. Jag är väldigt nöjd med Allergikliniken och hoppas att ni provar på någon av Medichecks digitala kliniker.

/Emmie

Emmie - Gästbloggare på Hjärta för vården

Missa inte andra gästinlägg av Emmie

Emmie – Jag väljer att inte vara min sjukdom
Res! Stanna inte hemma bara för att du har allergi
Rätt daglig behandling och luftrenare hjälper mot pollenallergi
Mitt första möte på Allergikliniken

Har du en intressant historia att berätta?

Vill du gästblogga på Hjärta för vården? Skicka gärna ett mail till: support(a)medicheck.se så kontaktar vi dig.

Kommentarer inaktiverade.