Boka tid
Boka tid Login För företag
Res med allergi Framtidens specialistvårdBara specialister
Inget krav på remiss
Frikort gäller

Res! Stanna inte hemma bara för att du har allergi

Jag älskar att resa och har på senare år vågat mig ut i världen tillsammans med min allergi för att se mig omkring. Sol och värme står högt upp på prioriteringslistan i jakt på varje ny resa. Men som allergiker är det kanske inte lika lätt att bara sätta ett finger på jordgloben, boka sista-minuten med två dagars varsel eller haka på kompisarnas tågluff genom Europa som det är för en person utan allergi. Det kräver lite mer planering innan man kan våga sig iväg, men det går.

Jag själv är precis hemkommen från en vecka på Gran Canaria tillsammans med min man och vår son och vi hade det väldigt bra. Det var första gången vi besökte Gran Canaria och staden Maspalomas. Det känns som ett ställe att åka tillbaka till i framtiden.

Allergikliniken

På Allergikliniken får du som har allergi rådgivning kring aktuella besvär och hjälp att hitta den bästa behandlingen.

Ansök om plats nu

Som jag alltid gör innan en resa, kontrollerar jag att jag har alla nödvändiga mediciner utskrivna och på recept. Att jag har min allergilista på rätt språk och att jag i förväg mailar till hotellet om vi har bokat in måltider.

Om vi har möjlighet att boka resan med tidig avgång från Sverige, föredrar jag det så vi har dagen för oss på vårt nya resmål och hinner leta restauranger. Vi kallar alltid den första dagen för ”research-dagen”. Vi går inte och kollar poolen det första vi gör, utan vi ger oss ut på restaurangjakt. Så länge vi har en restaurang att gå till kan jag slappna av och semestern kan börja.

Bra restauranger om man har allergi

Jag vill tipsa om tre restauranger som fungerade väldigt bra när vi var i väg och de är:

  1. La Bodega – Restaurangens personal var väldigt tillmötesgående och förstod min situation gällande allergierna. Maten var god och är ett perfekt lunchställe.
  2. El Senador – Personalen är kunnig på hur deras mat tillagas och det var inte några konstigheter med allergierna. Här åt vi både lunch och middag med väldigt god mat varje gång.
  3. Pitos y Flautas – Denna restaurang ligger vid strandpromenaden och vi återkom flera gånger. Personalen viftade bort allergilistan och bad mig bara förklara vad jag ville äta och hur det skulle tillagas, så ordnade de det. Maten var toppen och de hade musikframträdanden varje kväll.

 

Tips på restaurang vid allergi

Jag brinner verkligen för att sprida kunskapen om att det går att resa trots allergier. Att få föräldrar med allergiska barn eller vuxna med egna allergier, att inte begränsa sig på grund av rädslan för en allergisk reaktion som ännu inte inträffat.

Efter många års begränsningar i mitt liv på grund av allergi, låter jag den inte stoppa mig längre. Jag har valt att inte låta mina allergier styra vad jag gör och inte gör i mitt liv. Man måste inte stanna hemma bara för att man är allergisk.

Rådgivning av dietist gällande matallergi

Hos oss kan du träffa dietister via videosamtal. Snabbt och utan krav på remiss.

Se lediga tider

Mina bästa tips inför en utlandssemester om du har allergi

Det här är mina bästa tips inför en utlandssemester om du har allergier.

  1. Om ni inte litar på att ni själva kan översätta er allergilista till landets språk ni ska besöka, lägg ut frågan på sociala medier. Någon kommer känna någon, som känner någon som kan översätta den åt er. Jag har alltid med mig en allergilista med ”rätt” språk på, samt en på engelska.
  2. Om ni är nya på att resa med matallergi, boka ett hotell där ni har eget kök. I fall att ni inte hittar en restaurang som känns okej kan ni alltid laga er egen mat. Det gjorde jag i början och det kändes tryggt de första gångerna man var iväg.
  3. En del researrangörer har så kallade allergiambassadörer på en del hotell runt om i världen. Hotellen med denna personal har högre krav gällande allergianpassad mat. Jag har provat detta och jag kunde till och med äta all inclusive med hjälp av allergiambassadören, något jag tidigare aldrig vågat hoppas på.
  4. Om man vet med sig att man reagerar luftburet på nötter, jordnötter eller något annat, bör ni kontakta resebolaget innan ni bokar er semester. Detta för att kolla vad deras policy säger angående utrop på flygplanen gällande allergin. En del bolag vill ha ett skriftligt läkarintyg för att de ska göra utrop.
  5. VÅGA! Våga ge er iväg, det kommer med stor sannolikhet att gå bra på resan. Och om nu olyckan skulle vara framme finns det läkare och annan kunnig sjukvårdspersonal på plats.

Våga dig ut och res

Gör dig själv en tjänst. Våga prova! Det kräver lite mer planering i förväg att resa med allergier men det är värt det. Jag har vuxit som person i min allergi sen jag började resa. Jag märker för varje gång vi är i väg att pulsen minskar och tanken om att det löser sig infinner sig fortare. Jag har lärt mig vad jag behöver för att känna mig trygg utomlands och det tror jag bara man gör om man provar.

Jag hoppas att mina tips kan vara en hjälp på vägen inför en resa tillsammans med din allergi. Trevlig resa.

/Emmie

Emmie - Gästbloggare på Hjärta för vården

Missa inte andra gästinlägg av Emmie

Emmie – Jag väljer att inte vara min sjukdom

Har du en intressant historia att berätta?

Vill du gästblogga på Hjärta för vården? Skicka gärna ett mail till: support(a)medicheck.se så kontaktar vi dig.

Kommentarer inaktiverade.