Boka tid
Boka tid Login För företag
Framtidens specialistvårdBara specialister
Inget krav på remiss
Frikort gäller

Psoriasis? Hudläkarens tips för lindring

Psoriasis är en av våra vanligaste kroniska sjukdomar. Sjukdomen drabbar huden och det är kring 250.000 – 300.000 som lever med sjukdomen i Sverige. Sjukdomen sätter sig på kroppen, men påverkar också många människor rent psykiskt. Hudspecialisten Lampros Ntintis svarar på hur psoriasis behandlas, vad du själv kan göra för att lindra dina besvär och vad som försämrar sjukdomen.

– Det är bra att söka vård så tidigt så möjligt då finns flera lokala behandlingar som fungerar bra och man kan bli av med utslagen som ofta påverkar de flesta psykiskt, berättar Lampros.

Träffa en hudspecialist

Träffa Lampros, hudspecialist via videosamtal. Ingen remiss behövs, frikort gäller.

Boka tid

Vad är psoriasis?

Psoriasis är en hudsjukdom med inflammation i huden. Psoriasis-fläckar på huden kan se ut på många sätt. Det är ofta röda fläckar som både kan klia och fjälla. I vissa sällsynta fall syns små sterila varblåsor i fläckarna. En specialform av psoriasis kallas PPP psoriasis (pustulosis  palmoplantaris) och som ger besvär i handflator och fotsulor med synliga varblåsor. Vissa kan ha ledvärk i samband med sjukdomen, så kallad psoriasis artrit. Läs mer om sjukdomen här

När uppstår sjukdomen?

Sjukdomen kan uppstå när som helst under livet. Det är vanligt att få sjukdomen under senare tonåren eller i slutet av 50-års åldern. Om sjukdomen finns i släkten så ökar risken för tidig debut. Kvinnor tenderar att utveckla sin psoriasis tidigare i livet än män. PPP debuterar sällan före vuxen ålder, säger Lampros. 

Psoriasis är en besvärlig sjukdom där du kan lida av besvär i långa perioder, men med förbättringsperioder under sommaren.

– Det är omöjligt att ange hur förloppet kommer att vara för en viss person och det skiljer sig från person till person, berättar Lampros.

Vad försämrar psoriasis?

 • Sjukdomen blir ofta värre av andra infektioner och du kan uppleva mer skov.
 • Om du lever ett stressigt liv kan det försämra sjukdomen.
 • Olika typer av hudskador kan försämra sjukdomen.
 • Rökning och alkoholkonsumtion.
 • Svullnad i huden t. ex. på underbenen.
 • Vissa läkemedel kan utlösa eller försämra psoriasis. Ofta inom en 1-års period innan försämringen.
 • I ungefär 15% av fallen blir sjukdomen sämre vid graviditet.

Vad mildrar psoriasis?

 • Psoriasis i huden brukar upplevas bli förbättrad av solljus. Cirka 90% av de som har hudpsoriasis upplever denna förbättring i exponering av solen. De är endast cirka 10% som försämras över att exponeras i solen.
 • Salta bad förbättrar för många. Det är något som fjällar av skonsamt på kroppen.
 • Om den drabbade lever hälsosamt förbättras sjukdomen. Det är extra viktigt med en hälsosam livsstil när det kommer till att röra på sig och äta rätt, både under skov och besvärsfria perioder. Här kan det vara bra att träffa en dietist som kan hjälpa till med att ge kost-och livsstilsrådgivning
 • Graviditet påverkar inte alls psoriasis i 40% av fallen. Men i 40% av fallen ses förbättring!

Vilka andra typer av sjukdomar riskerar jag att få när jag har psoriasis?
Det har rapporteras att personer som har sjukdomen har en ökad risk för diabetes, hypertoni, blodfettrubbning, övervikt jämfört med andra.

 För cirka en tredjedel av personerna med psoriasis i huden är dessa fallen kopplade till ledbesvär som beror på sjukdomen.

Psoriasis behandling, vilka behandlingstyper finns det?
Psoriasis går inte att bota, men det finns olika typer av behandlingar som gör att det går leva ett bra liv. Kunskap om sjukdomen är till stor hjälp i att må bättre i sin sjukdom.

– För psoriasis finns det en rad olika behandlingar som kan hjälpa och oftast testar man en typ av behandling i taget.

För ”mild” psoriasis (mindre än 5% av huden har utsatts) rekommenderar jag en lokalbehandling. Som till exempel mjukgörande receptbelagda krämer.

För ”medelsvår” psoriasis ( 5-10% av huden har utsatts) rekommenderar jag lokalbehandling. I vissa fall ljusbehandling och i den del fall tablettbehandling.

För ”svår” psoriasis (mer än 10% av huden utsatts) är en kombination av lokalbehandling, ljusbehandling och tablettbehandling. I vissa fall sprutbehandling, metoject eller biologiska hjälpmedel.

– Det är bra att söka vård så tidigt så möjligt då det finns flera lokala behandlingar som fungerar bra och man kan bli av med utslagen som ofta påverkar de flesta psykiskt, berättar Lampros.

Träffa specialistläkare via videosamtal

Få rätt vård direkt av specialistläkare, psykologer och dietister. Du behöver ingen remiss.

Boka tid här

Läs mer om hudsjukdomar

Håll koll på dina hudförändringar – Tidig upptäckt av Malignt melanom gör skillnad
Nytt plåster ska ge snabbare diagnos vid hudsjukdomar
Vår egen bakterie kan skydda mot hudsjukdomar

Kommentarer inaktiverade.