Boka tid
Boka tid Login För företag
Parastou Farahnak är kirurg med specialinriktning tarmsjukdomar Framtidens specialistvårdBara specialister
Inget krav på remiss
Frikort gäller

Parastou är kirurg och specialist på tarmsjukdomar

Parastou Farahnak är kirurg med specialinriktning tarmsjukdomar. Bland hennes patienter på Södersjukhuset har många cancer. Men genom välplanerade operationer, hög tillgänglighet, rådgivning och psykologiskt stöd brinner hon för att hjälpa såväl personer med cancer, som personer med mer godartade tarmdiagnoser att må bättre. – Jag får så mycket positiv energi och feedback tillbaka, konstaterar hon.

Träffa en kirurg

Träffa Parastou eller någon annan av våra kirurger via videosamtal. Frikort gäller.

Läs mer

Parastou kommer ursprungligen från Iran och kom till Sverige som 13-åring. Att hon skulle bli någon form av vårdgivare har det egentligen aldrig funnits några tvivel om, berättar hon.
– Jag har alltid velat hjälpa människor och utbilda mig inom vården. När jag vikarierade som undersköterska som ung blev jag ivrig att lära mig mer. Jag genomförde läkarutbildningen på Karolinska Institutet och under den tiden vaknade även intresset för kirurgi. Att operera, att jobba med händerna. Det var ett konkret och spännande sätt att hjälpa människor så jag fastnade för det, berättar Parastou. 2007 var Parastou färdig kirurg och är sedan dess verksam vid kolorektala sektionen på Södersjukhuset i Stockholm. Kolorektal kirurgi är en specialitet inom kirurgin där man har fokus på tarmsjukdomar.

Inte bara operationer

– Vi har i regel många canceroperationer. Men det handlar även om godartade tarmsjukdomar och ändtarmsbesvär. Att specialisera sig på kolorektal kirurgi innebär ytterligare utbildning i tarmsjukdomar efter allmänkirurgisk utbildning. Sedan finns en icke-obligatorisk tentamen för EU-ackreditering som man kan göra när man har tillräcklig erfarenhet inom området. Den ackrediteringen gjorde jag 2016, berättar hon. En vanlig arbetsdag för Parastou består långt ifrån bara av operationer. För att hennes många gånger svårt sjuka personer ska få maximal hjälp och känna trygghet i vården, krävs flera insatser och rutiner.
– Vi har personer som är inlagda på avdelningen där vi går våra ronder. Sedan har vi naturligtvis operationsdagar och vi träffar patienter med olika tarmsjukdomar inför och efter planerade operationer. Vi tar även hand om alla personer som söker akut för magtarmsbesvär och allmänkirurgiska åkommor.
– Flera gånger i veckan har vi också konferenser där olika specialister och yrkesgrupper samlas för att diskutera och gemensamt besluta om bästa behandlingsstrategi för en person.

Träffa specialistläkare via videosamtal

Få rätt vård direkt av specialistläkare, psykologer och dietister. Du behöver ingen remiss.

Boka tid här

Många med tarmsjukdomar är oroliga

Eftersom det till största delen handlar om svåra tarmsjukdomar är många personer oroliga, och Parastou ställs även inför svåra utmaningar i sitt arbete.
– Visst är många av våra patienter oroliga och det är därför viktigt att vi jobbar i team och har bra rutiner med återkoppling och hög tillgänglighet. Första vårdmötet hos oss blir mycket att ta in för personen, varför det är lika viktigt att vi samarbetar med exempelvis psykologer och kuratorer, konstaterar Parastou.
– En stor utmaning är när man tvingas ge tråkiga besked till en person med spridd cancer som inte går att bota och som inte kan opereras. Även om jag arbetat i många år med detta så är ett sådant dilemma naturligtvis oerhört tungt att berätta om. Speciellt när det handlar om yngre patienter, det kommer för nära en själv.
– Annars är detta ett mycket roligt och givande arbete. Från de personer man opererar och botar får man väldigt mycket positiv energi och feedback.
För de personer som inte opereras finns det också annan hjälp för att de ska må bättre.

Det är underbart när man får en fin gest eller en hälsning från personer som man opererat för flera år sedan. Vi följer alltid upp cancerpatienter tre år efter operationen.

De genomför regelbundna röntgenundersökningar under tiden och vi ringer upp dem för uppföljning. Men det är så skönt att få denna feedback, det gör mitt arbete än mer meningsfullt.

Huvudsakligen titthålsoperationer idag

Parastou berättar även att den tekniska utvecklingen inom hennes område går snabbt framåt.
– Ja, framförallt minimalinvasiva operationer ökar i antal inom kolorektal kirurgi. Ett exempel är titthålskirurgi som har utvecklats explosionsartat bara under de senaste 10 åren. Något vi annars har varit lite sena med i Sverige.

Idag görs huvuddelen av mina operationer med titthålstekniken och även operationer med robot har ökat rejält, berättar Parastarou.

Sedan årsskiftet finns Parastou tillgänglig för digitala vårdmöten i samarbete med Medicheck. Hon berättar att hon ser fram emot att på detta sätt öka tillgängligheten även för personer som inte finns i storstäderna.

Varför inte bidra till en rättvisare vård?

– Den fysiska vården är lite orättvis på det sättet. På en mindre ort är det svårtillgängligt att träffa en specialist medan det i storstäder förutom större sjukhus även finns många privata enheter. Jag tycker därför att digitala alternativ är viktigt. I samband med pandemin blev behovet ännu mer påtagligt och jag tänkte: varför inte bidra till en rättvisare vård?
– Digitala vårdmöten med mig handlar mycket om rådgivning och medicinsk behandling av magtarmsjukdomar, ändtarms/stomibesvär, bråck och gallvägsbesvär.
– Man kan även få en second opinion, om man är orolig över om man fått en tillräckligt bra utredning. Andra kanske bara vill höra sig för om symtom eller fråga om rehabiliteringsövningar.
– Jag kan också ge förslag på medicinering eller vidare utredning. Jag hoppas få tillfälle att hjälpa så många som möjligt att må bättre i samarbete med Medicheck, avslutar Parastou Farahnak.

Rätt vård direkt

Hjälp av specialistläkare via videosamtal. Frikort gäller. Ingen avgift för barn och ungdom upp till 20 år.

Boka tid

Text: Mats Holmström

Läs mer om tarmsjukdomar

Forskning på cancerrisken vid inflammatorisk tarmsjukdom

Kommentarer inaktiverade.