Boka tid
Boka tid Login För företag
överläkaren och tv-profilen Stefan Branth Framtidens specialistvårdBara specialister
Inget krav på remiss

Överläkare Stefan Branth om proaktiv och digital vård

Den proaktiva och digitala delen av vården kommer att öka extremt mycket i framtiden, konstaterar överläkaren och tv-profilen Stefan Branth. Anledningen är att såväl tillgängligheten som valfriheten ökar drastiskt för den som vill ha koll på sin egen hälsa och undvika att drabbas av folksjukdomar, menar han.

Stefan Branth är överläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala, känd från en rad tv-produktioner och som rådgivare åt en rad idrottsstjärnor och landslag. I tv var han senast aktuell som ansvarig läkare i årets säsong av Biggest Loser, där han i samarbete med Blodkollen utökade screeningen av deltagarna jämfört med tidigare år vilket gav fantastiska resultat.

Även om förutsättningarna var extrema under Biggest Loser påpekar Stefan att man även som frisk vuxen bör ha koll på värden som blodtryck och blodfetter, inte minst när man kommit upp i 40-årsåldern och har gått upp i vikt. Man bör även vara extra noga med flera grundläggande blodvärden, blodtryck och EKG om det finns en ärftlighet av hjärtbesvär i släkten.

“Det är tyvärr vanligt att man drar sig för att gå till husläkaren”

Stefan berättar att det är väldigt vanligt att man drar sig för att gå till husläkaren trots att man misstänker att man är i riskzonen för olika sjukdomar.

– Alldeles för många går omkring och oroar sig utan att kontrollera exempelvis blodfetter och blodsocker fast de har gått upp i vikt. Man kan också känna sig väldigt trött vilket kan vara ett av flera symptom vid sköldkörtelbesvär. Detta samtidigt som vården i sin tur har svårt att tillmötesgå patientens egen oro. Det här blir något av en paradox. Det finns ett glapp här och många känner också att det är besvärligt att beställa tid eller att få svar sina frågor.

– Här har vi en av de stora fördelarna med den nya proaktiva och digitala vården, att den är mer lättillgänglig. Bland annat därför är jag övertygad om att den här delen av vården kommer att öka extremt mycket, säger Stefan Branth.

Alldeles för många går omkring och oroar sig utan att kontrollera exempelvis blodfetter och blodsocker fast de har gått upp i vikt. Man kan också känna sig väldigt trött vilket kan vara ett av flera symptom vid sköldkörtelbesvär.

Hantering av digital information är ännu svår 

Ett litet dilemma med den snabba utvecklingen mot digital och proaktiv vård är dock att sjukvården själv inte riktigt är förberedd på allt som händer, menar Stefan Branth vidare.

Jag tänker då framförallt på de många hjälpmedel i form av exempelvis EKG-appar och mätverktyg som man själv kan kontrollera olika värden med. Det är förstås väldigt positivt att dessa finns men idag finns det så många sådana verktyg att vården inte alltid klarar av att hantera all information som de genererar. Vi kan idag inte tanka ner och använda sig av all information och de här hjälpmedlen/verktygen måste också certifieras vilket är en process som man börjat med ganska nyligen.

Det är förstås väldigt positivt att dessa finns men idag finns det så många sådana verktyg att vården inte alltid klarar av att hantera all information som de genererar.

– Nu fungerar det så att man som orolig privatperson söker vård när man ser i till exempel sin app att det har hänt någonting och här finns det givetvis också en viss risk för övertolkning. Bland annat därför tycker jag att även vi inom vården borde jobba mer proaktivt men där är vi inte ännu idag.

Ökad möjlighet till långtidsmätningar och valfrihet

Stefan Branth framhåller att det inte finns någon anledning att kritisera den förändring av vården som håller på att ske. Tvärtom avlastar de digitala tjänsterna och hjälpmedlen som utvecklas vården och kan dämpa oro hos väldigt många.

–Det finns inga stora nackdelar med den här utvecklingen och nämnda risk för att överanalysera ser jag inte som något problem. Man ska komma ihåg att det i slutändan fortfarande vården som tar besluten.
Dessutom sker en enorm utveckling vad gäller möjligheterna för långtidsmätning. Jag tänker på dygnet runt-mätning av blodsocker för diabetiker, långtidsmätning av EKG, blodtryck med mera. Långtidsmätningar är något som vi gör alldeles för lite idag men nu börjar detta bli mycket mer tillgängligt och kostnadseffektivt.

Det sker en enorm utveckling vad gäller möjligheterna för långtidsmätning. Jag tänker på dygnet runt-mätning av blodsocker för diabetiker, långtidsmätning av EKG, blodtryck med mera.

– Detta i kombination med den ökande tillgängligheten genom att kunna träffa läkare online och valfriheten att själv kunna välja vilka värden man vill kontrollera genom tjänster som Blodkollen, gör att den digitala och proaktiva utvecklingen av vården känns mycket lovande inför framtiden, säger Stefan Branth.

Specialistläkare online

Har du behov av att få snabb hjälp? Här kan du träffa erfarna specialistläkare utan krav på remiss. Mötet sker via videosamtal eller chatt.

Se tillgängliga läkare

Läs mer på Hjärta för Vården

Äntligen specialistläkare på nätet
Videosamtal ger ökat stöd för personer med övervikt
Egen hjärtmonitor hemma ska förebygga hjärtsjukdomar

 

 

 

 

Kommentarer inaktiverade.