Boka tid
Boka tid Login För företag
Framtidens specialistvårdBara specialister
Inget krav på remiss
Frikort gäller

Ny bok om att HELA ALLT vid kronisk sjukdom

”Jag vill berätta för läsaren att det finns mer än bara kosten, olika tillskott och mediciner. Att man måste titta på hela människan, inklusive livssituation och stressfaktorer när man blivit kroniskt sjuk”. Det berättar Nadja Öström, som nyligen släppte intervjuboken HELA ALLT – fri från kronisk sjukdom, går det?

Problem med sköldkörteln?

Hos oss får du hjälp av specialistläkare via videosamtal. Frikort gäller.

Boka tid

– Min egen erfarenhet är att det varken var kosten eller något tillskott som gjorde mig frisk. Kosten är en nödvändighet för välmående men sällan hela lösningen. Att till slut hitta rätt medicin hjälpte mig givetvis mycket men jag har framförallt jobbat med det mentala, det själsliga och stressen i livet, berättar hon.

Medan Nadja i sin debutbok beskriver sin egen kamp mot sköldkörtelsjukdomen hypotyreos vänder hon i denna uppföljare blicken mot ett antal experter och terapeuter som hjälpt henne på vägen. Hon intervjuar även personer som lever med olika kroniska och autoimmuna tillstånd, och som i boken får berätta om sitt liv och hur de hanterar sin sjukdom.

Den röda tråden kallas prestation

– Jag ville lära mig om diagnoser som jag inte hade kunskap om innan för att se om det fanns en röd tråd.  Därför var det viktigt att även ha med personer med andra obalanser i kroppen än just sköldkörteln. Det visade sig att den röda tråden fanns där, och den kallas prestation, förklarar Nadja.

– Min egen erfarenhet är att det varken var kosten eller något tillskott som gjorde mig frisk. Kosten är en nödvändighet för välmående men sällan hela lösningen.

– Som kost- och sköldkörtelrådgivare har jag genom åren träffat många av de här högpresterande människorna, personer som i princip aldrig är nöjda och alltid har någon form av stress i bakgrunden. Alla andra ska må bra men man glömmer samtidigt bort sig själv.

– Jag insåg tidigt att det varit precis så för mig också. Alltid ”duktiga flickan”, aldrig nöjd med det jag gjorde. Det här skapade en stress hos mig som ligger till grund för att min sjukdom bröt ut. Så är det även för många andra, inte minst de med autoimmun och kronisk sjukdom, berättar Nadja.

Många likheter i hur kronisk sjukdom uppstår

I boken intervjuar Nadja personer med diagnoser som Crohns sjukdom, SLE, hypotyreos, Hashimotos sjukdom och ME. Detta varvas med hennes egna tankar och betraktelser över de många likheter som finns gällande hur och varför dessa sjukdomar uppstått. Men också hur många olika sätt det finns att närma sig en bättring.

– Den där ”duktiga flickan” har jag till exempel bearbetat genom kroppsterapi under en längre tid, och jag har insett hur mycket denna behandling hjälpt mig. I boken intervjuar jag därför bland andra kropps- och samtalsterapeuten Anna Cederstam Krantz, som också blivit en nära vän genom åren.

– Ett annat exempel är samtalsterapeuten Karin Nordlander, som berättar om hur hon lyckades bli fri från sin MS med hjälp av andlighet och sättet att tänka. Det är viktigt hur man tänker, och inte minst att vara ”självsnäll”. Därför är just självsnäll något av ett nyckelord i boken, berättar Nadja.

Boken ska fungera som ett verktyg

Genom att läsaren av Hela Allt får ta del av såväl experters som kroniskt sjuka patienters berättelser vill Nadja förmedla att man måste titta på hela människan, ”hela alltet”, för att uppnå maximalt välmående. Samt inte minst att det finns många fler verktyg än mediciner, kosten, de traditionella råden och behandlingarna.

–  Jag tror att den som drabbats av en kronisk sjukdom behöver fler nycklar för att hitta sin väg mot att må bra igen. Vi med olika diagnoser har inte identiska resor för att må bättre men de liknar ofta varandra. Jag vet att många har svårt att hitta tillbaka till ett välfungerande liv och har i boken samlat det jag tycker har varit viktigt för mig under min egen resa.

– Boken ska fungera som ett verktyg att hitta sin egen väg. En slags guide som ger kunskap om vilka nycklar som finns till ett bättre mående, förklarar Nadja.

Rätt vård direkt

Hjälp av specialistläkare via videosamtal. Frikort gäller. Ingen avgift för barn och ungdom upp till 20 år. Du behöver ingen remiss.

Boka tid

Målgruppen är alla som vill må bättre

Hela Allt släpptes i våras och kommer även som ljudbok nu den 29 juli. Nadja hoppas och tror att hennes nya bok kommer att nå och kunna vara till hjälp för en ännu bredare målgrupp än hennes debut Sköldkörtelsjuk & frisk – ett inre kaos.

– Målgruppen är egentligen alla som vill må bättre. Men framförallt de som känner att de lagt om kosten, tagit sin medicin och följt alla andra traditionella råd, men som känner att de ändå inte mår bra.

– Jag hoppas att man med hjälp av min bok ska få inspiration och tips om vad som mer finns att göra, och att de faktiskt är möjligt att hela allt. Människokroppen är ganska komplex, men om vi börjar lyssna på den är det egentligen ganska enkelt, avslutar Nadja Öström.

Text: Mats Holmström

Hela Allt som ljudbok

Storytel
Adlibris
Bokus
BookBeat
Nextory

Sköldkörtelkliniken

Individuell behandlingsplan. Regelbunden uppföljning. Skräddarsytt specialist-team.

Läs mer och ansök om plats

Läs mer om sköldkörtelsjukdomar

Kenneth Ilvall: “Jag lyssnar och ser personen bakom provsvaren
Individanpassad kost bra vid sköldkörtelsjukdom
Nadja skriver om att bli frisk från sköldkörtelsjukdom

Kommentarer inaktiverade.