Boka tid
Boka tid Login För företag
Ulla Nyström, allergolog Framtidens specialistvårdBara specialister
Inget krav på remiss

Specialistläkare för att hitta rätt medicin mot pollenallergi

Ulla Nyström är allergolog på Allergicentrum i Linköping. Hon hjälper personer med astma och allergi att få rätt diagnos, individanpassad medicinering, råd och stöd i hanteringen av sina besvär till vardags.

Ulla har arbetat på Allergicentrum i Linköping i 18 år och föreläser även i ämnet. Hon driver också det egna företaget Milly Medical där hon emot personer med allergibesvär privat. Innan dess har hon arbetat som allmänläkarspecialist på olika vårdcentraler. Det finns en tydlig logik i varför hon började intressera sig för just allergier.

– Ja, när jag jobbade på vårdcentral hade jag många astmapatienter. Under den här tiden hände det väldigt mycket gällande exempelvis nya inhalationsläkemedel. Jag märkte att de här personerna ofta var underbehandlande och att det fanns brister inom området. Därför började jag engagera mig på olika sätt inom astma och allergi, även organisatoriskt, och på den vägen är det, berättar Ulla.

Hitta rätt medicin för din astma eller allergi

På Medicheck kan du träffa en specialist direkt utan remiss.

Välj en allergolog

Specialistläkare för att hitta rätt kombination av läkemedel

Vanliga besvär och sjukdomar som Ulla behandlar är allergiska näs- och ögonbesvär, astma, nässelutslag, födoämnesallergi och akuta allergiska tillstånd. Hon är särskilt intresserad och kunnig inom utredning och behandling av hösnuva och astma, samt allergivaccination där hon också medverkar i forskningsstudier.

–  Som allergolog träffar jag personer som primärvården inte lyckats utreda tillräckligt för att rätt behandling ska kunna sättas in. Det innebär att jag först av allt säkerställer diagnosen hos dessa personer. Det handlar till stor del om att prata med dem för att ta reda på deras sjukhistoria, men också att förstå hur de tar medicinerna och hur de hanterar vardagssituationer. Det blir mycket information från båda håll kan man säga.

Många som kommer till mig har tidigare försökt behandla sig själva med receptfria läkemedel. Dessa mediciner kan fungera mycket bra men jag kan hjälpa dem att hitta rätt kombination. Det är nämligen väldigt individuellt hur man reagerar och det finns många olika läkemedel på marknaden. Jag kan ge kunskap och förståelse om hur och när man ska medicinera.

– Jag kan även ge konkreta livsstilstips som att under den aktuella pollensäsongen inte träna utomhus under den värsta perioden och liknande, förklarar Ulla.

Receptbelagd behandling vid astma och allergi

Utmaningarna för Ulla och hennes kollegor handlar till stor del om att de personer hon träffar inte har hittat rätt medicinering och därför ofta är aktuella för receptbelagd medicinering eller allergivaccination.

– Det stämmer. När personer med allergibesvär kommer till mig diskuterar vi ofta receptbelagd behandling eller vaccination i ett tidigt skede. Man har störst möjligheter att lyckas med allergivaccination om man har några få allergier och inte har haft dem för länge. Just att kombinera olika läkemedel är dock nästan alltid det bästa, så där kan vi allergologer vara till stor hjälp oavsett andra grundförutsättningar.

Vaccination mot björkpollenallergi

Ulla berättar också att det är en hel del positivt på gång inom såväl vaccination som läkemedel och allmän kunskap.

– Absolut. Ett exempel på något som är på gång är vaccinationstabletter mot björkpollenallergi. Den här typen av tabletter finns sedan tidigare mot gräs- och kvalsterallergi och har visat sig kunna vara bra även mot vissa typer av astma.

Men inom fem år räknar man med att även björkallergitabletterna finns vilket betyder att fler kommer att kunna vaccinera sig.

– Ska man vaccinera sig mot pollen eller pälsdjursallergi idag handlar det om sprutor som man tar under tre års tid. Även de nya tabletterna äter man under lång tid men behandlingen är mycket mer lätthanterlig eftersom man tar första tabletten på mottagningen och sedan en om dagen hemma. Det här är mycket positivt!

Få hjälp med din astma eller allergi

På Medicheck kan du träffa en specialist inom pollenallergi – direkt utan remiss.

Träffa en allergolog nu

Biologiska läkemedel mot ickeallergisk astma

Ulla berättar också att det är en ny grupp av läkemedel på gång för den typen av ickeallergisk astma som kommer sent i livet och som även ofta innebär att man har näspolyper och är känslig mot inflammationsdämpande preparat.

– Det här är en liten grupp patienter men som traditionellt är mycket svårbehandlad. Två preparat har redan kommit men fler är på gång. Nackdelen är att de är ganska dyra, det är biologiska läkemedel i sprutform som består av antikroppar. Men det är en väldigt värdefull utveckling för den här patientgruppen, konstaterar hon.

Allmänna råd gällande allergier som Ulla kommer att tänka på är att vara uppmärksam på korsallergier och inte minst att man inte ska undvika att utsätta sig för potentiella allergener om man inte har fått en diagnos.

Kontakta vården och få en diagnos

– Ja, gällande korsallergier så tittar man t. ex. på att personer med björkpollenallergi också kan reagera på nötter och stenfrukter såsom äpplen. Man kan idag utreda om känsligheten mot nötter är en korsallergi med björk eller en äkta och därmed mycket farligare nötallergi.

När det gäller just födoämnesallergier så är mitt råd att kontakta vården och få en diagnos istället för att gå omkring och oroa sig och undvika en massa födoämnen, vilket blivit lite trendigt på senare tid. Det är väldigt enkelt att kontrollera detta med exempelvis blodprov.

Ulla påpekar att det här också gäller i de fall man misstänker allergier mot exempelvis pälsdjur, som är en vanlig diagnos idag.

– Ja, förr om åren kunde man exempelvis få rådet att undvika att ha pälsdjur hemma när man skaffar barn men är man inte allergisk mot pälsdjur så är det absolut inte farligt att utsätta sig för dessa och det ökar inte risken för att bli allergisk.

– Som allergolog hjälper jag gärna till med information och rådgivning kring dessa frågor eller om man behöver en utredning som leder till rätt diagnos och medicinering, avslutar Ulla Nyström.

Text: Mats Holmström

Läs mer om allergier hos barn

Bättre behandling av astma och allergi hos barn

2 svar till “Specialistläkare för att hitta rätt medicin mot pollenallergi”

  1. Hej,
    Ni skriver ”Det är väldigt enkelt att kontrollera detta med exempelvis blodprov.”
    Nej, det är det inte!
    Jag är drabbat med födoämnesallergi eller laktosintolerans och det kan man inte se i blodet!
    Bästa hälsningar/Maria

    • Hej Maria, tråkigt att höra om dina besvär. Hoppas att du får rätt hjälp.

      Jag ska dubbelkolla med Ulla angående det hon säger i intervjun om att exempelvis blodprov ska kunna visa resultat.

      Hälsningar,
      Johan