Boka tid
Boka tid Login För företag
József Mandel, Geratriker, hjärtsvikt Framtidens specialistvårdBara specialister
Inget krav på remiss
Frikort gäller

József hjälper äldre personer med hjärtsvikt, kol och smärta att må bättre

József Mandel är geriatriker och överläkare på medicinkliniken vid Kullbergska sjukhuset i Katrineholm. Så länge han kan minnas har intresset för att hjälpa äldre och personer med flera sjukdomar funnits hos honom. Nu finns han även tillgänglig för digitala vårdmöten hos Medicheck. – Jag vill vara en del av att göra vården mer tillgänglig för de som behöver den mest, säger han

Hjärtkliniken online

På Hjärtkliniken får du med hjärt- och kärlsjukdomar vård av våra kardiologer.

Läs mer och ansök om plats

József kommer ursprungligen från Ungern, där han utbildade sig till specialist i internmedicin. Efter några år med internationell praktik i bland annat Irland, kom han till Sverige 2015. Personcentrerad vård av äldre personer är det som han alltid haft närmast sitt hjärta, berättar han.

– Det stämmer. Hemsjukvård och att arbeta med äldre med fler sjukdomar har alltid intresserat mig. Väl i Sverige arbetade jag en kort period i Kiruna på en distriktstjänst men kände att det inte riktigt var mitt spår. Från hemlandet hade jag min specialistkompetens i internmedicin men jag hade exempelvis inte erfarenhet av att behandla barn. Detta eftersom det inte ingår för distriktsläkare i Ungern.

I Sverige kände jag däremot att det fanns möjlighet att följa min passion för att hjälpa äldre. Jag bestämde mig då för att bli geriatriker och fick min specialistkompetens för nästan exakt ett år sedan.
På sjukhuset i Katrineholm arbetar jag idag på avdelningen SSIH, som innebär specialiserad sjukvård i hemmet, förklarar József.

Kan erbjuda de äldre vård i deras hemmamiljö

På SSIH tar man hand om personer med flera sjukdomar och sköra äldre. Genom att erbjuda dem möjligheten till läkarbesök i deras egen hemmamiljö.

– Det känns jättebra att vi kan erbjuda de äldre vård i deras hemmamiljö och hjälpa dem att undvika långa väntetider på akutmottagningen.

Vi gör det som går att göra i hemmet och skickar till sjukhuset endast när det är nödvändigt. Vi arbetar även med palliativ vård.

– Ofta handlar det om att vara ute hos personen men vi har naturligtvis även en traditionell mottagning. Vi har också personer som är inskrivna på SSIH och som inte alltid behöver hembesök. Många gånger går problemen att diskutera på telefon eftersom vi känner personerna. Utöver det har vi ett jättebra sjukskötersketeam som kan åka ut och göra en preliminär bedömning.

Erbjudandet på Kullbergska sjukhuset har visat sig vara omtyckt bland de äldre.

– Det är en välfungerande enhet. Personerna trivs, och det är populärt.

Personer inom hemsjukvård får hjälp av oss med att exempelvis boka vårdcentralen, se över medicin och sina recept. Vi är tillgängliga dygnet runt och fungerar lite grand som projektledare för hela vårdkedjan.

De flesta åtgärder gör vi naturligtvis under kontorstid men vi har även palliativa personer som behöver dygnet runt-aktivitet.

Fokus på behov när det gäller hjärtsvikt, kol och benskörhet

Ofta handlar det ”bara” om att äldre personer får berätta hur de mår. Det kan vara så enkla saker som att man behöver känna stöd och att någon lyssnar. 80 procent av vår medicinska aktivitet kan organiseras via telefon, berättar József, som också konstaterar att den största andelen av äldre personer har flera sjukdomar.

– Framförallt personer med KOL och/eller hjärtsvikt. Vi jobbar även mycket med rehabilitering, långvarig smärtlindring och osteoporos (benskörhet). En del personer har en demenssjukdom, men dessa är inte dominerande.

– Det är spännande och jag har alltid varit intresserad av moderna, tekniska lösningar som gör vården mer tillgänglig.

– Vi försöker hitta komplexiteten och helheten hos personen. Vi fokuserar på behov och erbjuder personcentrerad vård. Ibland behöver vi också ”städa” i medicinlistan eftersom de flesta har läkemedel som de behöver se över men ingen fast läkare på vårdcentralen.

Våra resultat är väldigt bra, konstaterar József, som under hela sin karriär varit öppen för nya sätt att erbjuda personcentrerad vård

Sedan årsskiftet finns József tillgänglig även för digitala vårdmöten hos Medicheck.

– Det är spännande och jag har alltid varit intresserad av moderna, tekniska lösningar som gör vården mer tillgänglig.
När online-vården kom till Sverige hittade jag dock först ingen lösning där man har möjlighet att leda personens fall och där man fokuserar på helheten.

Genom vård online kan personer med kroniska sjukdomar lättare bli hjälpta

– Hos Medicheck fann jag detta, att det handlar om kroniska personer och att det ska vara enkelt med uppföljning. Det tilltalade mig. Sedan december 2020 är jag därför en del av Medicheck, berättar József.
De äldre brukar vara väldig tacksamma när någon verkligen lyssnar på dem. Det, om något, är en drivkraft för József.

– Ja, denna approach är mitt primärmål med Medicheck. Det blir nästan som SSIH på sjukhuset, men nu finns möjligheten i hela landet. Vi är redo att arbeta med alla typer av personer som går att hantera online. Vid vissa tillstånd behöver man naturligtvis ett fysiskt möte, men vi vet exakt vilka tillstånd det är och kan i dessa fall hänvisa till traditionell vård.

– Människor hamnar tyvärr ofta mellan stolarna idag. Men vi finns precis där, mellan stolarna, och kan fånga upp dem för bästa resultat, avslutar József Mandel.

Text: Mats Holmström

Rätt vård direkt

Träffa specialistläkare via videosamtal.

Boka tid

Läs mer om hjärtsjukdomar

Egen hjärtmonitor hemma ska förebygga hjärtsjukdomar
Personer med hjärtsjukdomar träffar läkare via videosamtal
Viktigt att upptäcka förmaksflimmer tidigt

Kommentarer inaktiverade.