Boka tid
Boka tid Login För företag
Framtidens specialistvårdBara specialister
Inget krav på remiss

Personliga kost- och livsstilsråd vid övervikt och diabetes typ 2

Att anpassa sig till varje individs unika förutsättningar är både viktigt och en stor utmaning för en dietist. Det berättar dietist Marie Wiholm Grund som har bred erfarenhet av att hjälpa personer med bland annat övervikt, högt blodtryck och diabetes typ 2. Nu kan du boka tid med Marie för personlig rådgivning via Medicheck.se.

För att vara dietist har Marie en lite annorlunda bakgrund. Hon är utbildad till ingenjör och arbetade i ett antal år som chef och projektledare på ett stort telebolag.

– Jag ledsnade på att hålla på med affärer, jag tyckte att det var oviktigt. Som chef tyckte jag det var roligast att utveckla personalen. Där föddes tanken att jag kanske borde jobba med människor istället, något som jag tycker är mer existentiellt viktigt. En rad omständigheter och det faktum att jag alltid varit matintresserad ledde mig sedan till att utbilda mig till dietist. Under de första åren behandlade jag många personer med exempelvis övervikt, högt blodtryck och diabetes typ 2.

Som chef tyckte jag det var roligast att utveckla personalen. Där föddes tanken att jag kanske borde jobba med människor istället.

Trött på övervikten eller strul med din diabetes?

Fråga oss på supporten så hjälper vi dig att hitta rätt vård. Klicka på Hjälp & support nedanför och starta chatten.

Fråga oss

Kosten är en viktig del vid rehab

De senaste tre åren har Marie arbetat som dietist på en rehabklinik för personer som genomgått omfattande operationer. En betydande del av dessa är hjärtpatienter men det handlar också om rehabilitering efter andra typer av operationer, ofta mag-tarmopererade. Flera av patienterna är även multisjuka.

– De här personerna ligger inne på kliniken allt ifrån några dagar till flera veckor, man kan säga att de anses för friska för att ligga kvar på sjukhuset men för sjuka för att klara sig själva. På kliniken får de exempelvis träffa läkare, sjuksköterskor, arbetsterapeuter, kurator och självklart en dietist. Kosten är en väldigt viktig del av en sådan här rehabilitering och många av patienterna har opererat både pankreas, mjälte eller delar av tarmarna på grund av cancer. Flera av de hjärtopererade och de multisjuka har även diabetes.

Jag har kunnat föra diskussioner där och då under måltiderna och hjälpt patienterna med vad de bör undvika eller lägga till.

– Det har varit annorlunda men också mycket givande att arbeta som ansvarig dietist i en sådan verksamhet. Annorlunda på så sätt att jag inte ”bara” har haft konsultationer utan även ansvarat för mathållningen på hela avdelningen, det vill säga hela dagsschemat när det gäller kosten. Jag har kunnat föra diskussioner där och då under måltiderna och kunnat hjälpa patienterna med vad de bör undvika och/eller lägga till i kosten. Det ger en unik direktkontakt som dietister normalt inte har, förklarar Marie.

Dietister och specialister inom kost och livsstil

Har du frågor eller funderingar? Här kan du träffa Marie och andra specialistläkare direkt utan remiss. Mötet sker via videosamtal eller chatt.

Se vad Marie kan göra för dig

Hjälp online vid övervikt, högt blodtryck och diabetes typ 2 utan remiss

Från och i höst kommer Marie arbeta som fristående dietist, nu som en del i hälsoföretaget Belly Balance som har ett samarbete med Medicheck. Det innebär att man kommer kunna boka tider för personlig rådgivning med Marie genom via Medicheck.se. Personer med bland annat övervikt, högt blodtryck, diabetes typ 2 eller som bara har allmänna frågor kring kost och näring kan nu enkelt boka en videokonsultation eller chattsamtal med Marie utan krav på remiss.

Lättillgänglighet och kontinuitet är viktigt när det gäller kostfrågor, inte minst eftersom vi alla är olika och behöver en individanpassad behandling.

– Ja, det blir spännande och jag hoppas kunna hjälpa många på det här sättet. Lättillgänglighet och kontinuitet är viktigt när det gäller kostfrågor, inte minst eftersom vi alla är olika och behöver en individanpassad behandling. Hos exempelvis överviktspatienter handlar det otroligt mycket om beteende och att träffa rätt i vad just den personen man har framför sig behöver förändra och inte minst vad personen klarar av att förändra på lång sikt. Det svåra vid övervikt är inte att göra en initial förändring utan snarare att hålla fast vid förändringen över tid.

–  Vad vi äter hänger oftast ihop med vad har vi lärt oss från när vi var barn och då fortsätter vi gärna i samma stil. Även om vi testar olika metoder i perioder genom livet så är det svårt att göra en stor förändring som bibehålls när motivationen minskar, när man kanske har ätit på ett annat sätt i 40 år, förklarar Marie.

Motivationen är viktig vid övervikt

På frågan om vilka det stora utmaningarna är för såväl dietisten som dess patienter är motivationen en viktig del, menar Marie.

– Ja, att kunna hålla motivationen är jätteviktigt. Att kunna se förbi de här snabba resultaten och stora förändringarna på kort tid och istället göra några få förändringar först och sedan öka på vartefter för att uppnå en hållbar förbättring över tid.

När livet återgår till det normala är det lätt att trilla tillbaka om man inte får ett kontinuerligt stöd. Här kan vi dietister vara till stor hjälp.

– Samtidigt är det lättare att göra förändringarna om man får resultat i början så den individuella avvägningen är central även här. Vissa är lättare att motivera men när livet återgår till det normala är det lätt att trilla tillbaka om man inte får ett kontinuerligt stöd. Här kan vi dietister vara till stor hjälp, berättar Marie.

Vill du ha individuell rådgivning av en dietist?

Våra specialistläkare har unik kompetens och erfarenhet inom sina områden och du behöver ingen remiss för att få ett samtal. Nu kan du boka personliga samtal med Marie och andra dietister via videosamtal eller chatt hos Medicheck.se.

Läs mer på Hjärta för Vården

Kostbehandling mot IBS
Björn fick diabetes typ 2 utan att visa typiska symtom
Sofia Antonsson har effektiv metod mot IBS

           

Kommentarer inaktiverade.