Boka tid
Boka tid Login För företag
Nadja Öström, ordförande i Sköldkörtelföreningen. Tema: Hypotyreos, Hashimoto. Framtidens specialistvårdBara specialister
Inget krav på remiss

Hypotyreos? Sök orsaken till din sjukdom och få rätt hjälp

Ännu en gång får vi möjligheten att träffa Nadja Öström som är ordförande i Sköldkörtelföreningen. Vi är väldigt tacksamma för att Nadja delar med sig av sina erfarenheter. Nadja berättar om viktiga mätvärden som kan ge dig värdefulla svar. Dessutom har hon konkreta tips för att få rätt balans gällande medicin, kost och fysisk aktivitet.

– Sköldkörtelsjukdomen Hypotyreos orsakas oftast av autoimmunitet. Det innebär att det egna immunförsvaret angriper kroppens organ. Förutom rätt medicinering är det även värdefullt att själv söka efter grundorsaker till sin sjukdom. Det kan du göra genom att ha koll på blodvärden, kosten, eventuella brister och stressfaktorer, berättar Nadja.

Specialistläkare inom sköldkörtelsjukdomar

Nu kan du som har problem med sköldkörteln få hjälp av specialistläkare – utan remiss. Mötet sker via videosamtal.

Logga in och träffa specialist

Nadja berättar att det ofta är krångligt och ta lång tid att få själva diagnoserna Hypotyreos och Hashimotos sjukdom.

– Ja, så var det i mitt eget fall. Det här beror bland annat på att mätvärdet på sköldkörtelhormonet (TSH) som man mäter är så pass brett. Friska personer ligger egentligen mycket lägre i TSH-värde än gränsvärdena för misstänkt hypotyreos. Vid infektioner kan värdet öka men det tar lång tid innan det syns. Eftersom det är så vanligt att diagnosen orsakas av autoimmun sjukdom så behöver man snarare kontrollera nivån av antikroppar redan vid lätt förhöjt TSH-värde, anser jag.

Flera orsaker till autoimmun sjukdom

–  Det man undersöker är förhållandet mellan lagringshormonet T4 och det aktiva hormonet T3. Kroppen omvandlar T4 till T3 vilket innebär att om T3 är för lågt så har man svårt med den omvandlingen. Orsakerna till det här tillståndet kan vara många. Det kan vara brist på järn, magnesium eller kortisol som är kroppens skydd mot stress. Stress kan i sig vara ett resultat av för mycket träning, att man varit sjuk länge, oro eller andra orsaker. Om grunden till din sköldkörtelsjukdom är autoimmunitet är TPO-ak* mer relevant än TSH-värdet, förklarar Nadja.

* Antikroppar som kan påverka sköldkörtelns vävnad.

10 år för att diagnoserna Hypotyreos och Hashimoto

För Nadja tog det 10 år att få diagnoserna Hypotyreos och Hashimotos sjukdom. Därefter följde ett par år för att komma fram till rätt medicinering. Idag mår hon bra och under resans gång har hon hunnit utbilda sig till kostrådgivare. Det är ett resultat av att hon efter diagnosen började leta orsaker till sin sjukdom.

–  Ja, jag förstod ganska snart efter min diagnos, som var orsakad av autoimmunitet, att min kropp inte svarade som förväntat på standardbehandlingen Levaxin. Jag började desperat söka efter information. Jag köpte böcker i ämnet och hittade bland annat exempel på personer som ”ätit sig friska” från sin sjukdom. Genom att lägga om min kost till mer naturlig mat gick jag ner de 10 kg jag hade gått upp av Levaxin-behandlingen och intresset växte. I samma veva gick jag över till att ta medicin som höjde mitt T3-värde vilket gjorde att jag mådde mycket bättre.

Många sjukdomar har kopplingar till tarmens bakterieflora

– I mitt och många andras fall har det varit en lång process. Lösningen för mig har varit en kombination av att individuellt anpassad kost och träning, stresshantering, medicinering och att ständigt vara påläst och uppdaterad om min sjukdom. Medicineringen har varit otroligt viktig men jag har också hittat den kostsammansättning som passar mig bäst vilket har varit till stor hjälp.

Fler och fler forskningsrapporter tyder på att grunden till en rad folksjukdomar och andra besvär finns i tarmen. Detta är något som Nadja tagit fasta på.

–  Ja, otroligt mycket handlar om tarmen och dess bakterieflora. Det handlar om intoleranser mot proteiner som gluten, kasein och vassle, inflammationer i tarmen, bakterier, parasiter och mycket annat. Det finns en bok om autoimmun kost som är mycket läsvärd men det handlar mycket om att testa sig fram. Plocka bort ingredienser och se hur man reagerar om man lägger till dem i kosten igen. Stress är en mycket påverkande faktor, precis som att ligga på rätt nivå vad gäller rörelse och träning, säger Nadja.

Sköldkörtelkliniken

Vi kan hjälpa dig som har hashimoto, hypotyreos eller annan sköldkörtelsjukdom. Hos oss får du en individanpassad behandling samt regelbunden kontakt med specialister.

Läs mer och ansök om plats

Ta hjälp för rätt kost och näring

Nadja, har du några tips till de som har problem med sköldkörteln och som kämpar med allt från medicinering till kost, stress och träning?

–  Ja, baserat på mina egna erfarenheter och den kunskap jag skaffat mig genom åren så kan jag gärna ge några tips:

  • Läs på och lär dig om din sjukdom och var även lite kritisk. Många förstår inte riktigt vad de drabbats av utan litar bara på den medicin de får utskriven och lägger allt ansvar på sin läkare. Ta även med dig och ha koll på dina blodprovsvar, spara dem gärna i en pärm hemma. Det är bra att vara medveten om grundläggande värden som järn, selen, magnesium och D-vitamin, som många har brist på.
  • Ta gärna hjälp av en näringsterapeut för att få rätt nivå av ämnen i kroppen. Du kan börja med en bra multivitamin men det knepiga är att veta vad en bra multivitamin är. Det finns ofta ett stort utbud vitaminer i handeln. Magnesium och Omega-3 är exempel på viktiga ämnen som det finns många varianter av. Du kan behöva någon som guidar dig för att undvika ett vitamintillskott som du inte behöver. Det finns även möjlighet att göra avföringstest via terapeut för att kontrollera balansen av din bakterieflora. Då kan du även få reda på eventuella inflammationer, dysbioser eller till och med om du har parasiter eller svampinfektion som orsakar besvärliga symtom.

Träna försiktigt innan du hittat rätt medicinering

  • Prova inte allt och gör inte alla förändringar på en gång, det blir för jobbigt. Ta en sak i taget och kom fram till om det är kosten eller någonting annat som du ska börja med. Är det kosten så är det snarare vad du stoppar i munnen än mängden som avgör. Förbränningen är också lägre hos sköldkörtelsjuka. ”Ät mindre och rör dig mer” är det sämsta rådet du kan få som sköldkörtelsjuk. Hitta din nivå!
  • Träna inte för hårt om du har problem med sköldkörteln och din medicinering. Musklerna går sönder och är inte redo för hård belastning i det läget. Det är skillnad mellan rörelse och träning och rörelse är alltid bra. Men hitta din nivå även här, en uppfriskande promenad är att föredra tills du hamnat rätt i medicineringen.

– För mig har det varit till stor hjälp att ta reda på orsakerna till min autoimmuna sjukdom och anpassa mig till det. Jag hoppas att jag kan hjälpa fler genom att förutom mitt arbete i Sköldkörtelföreningen också dela med mig av mina egna erfarenheter, säger Nadja Öström.

Text och foto: Mats Holmström

Mer läsvärt på Hjärta för vården

Problem med sköldkörteln? Ljus i tunneln för dig med Hypotyreos och Hashimoto
Crohns sjukdom – Mindre besvär vid tidig diagnos och regelbunden uppföljning
Kostbehandling mot IBS

3 svar till “Hypotyreos? Sök orsaken till din sjukdom och få rätt hjälp”

  1. Mycket bra artikel…bättre än den man får hos läkarna…

    Håller med man måste vara påläst idag, stå på sig..

    Läkarna vet för lite…även specialisterna famlar i luften…

    Ska jag välja mellan pest o kolera sa jag till min läkare…
    Jobbar själv som helhetsterapeut i eget företag sen många år tillbaka. Möter dagligen människor som är missnöjda med behandlingen vid sköldkörtelproblem. En berättade att det finns licenspreparat men att läkarna döljer det o hon har tydligen tjatat länge om det..
    Vet du något om licenspreparat eller någon annan som provat?

    • Hej Christine,

      Tack för ditt meddelande. Härligt att du gillar vår artikel. Det Nadja och hennes kollegor gör är guld värt.

      Jag känner inte till licenspreparatet du nämner. Kanske gör Nadja det. Annars bör en endokrinolog ha koll på detta. Vi har specialister på Medicheck som kan hjälpa till med den här typen av frågor.

      Vänliga hälsningar
      Christian

  2. NDT – naturligt sköldkörtelhormon, är en licensierad medicin som kan fås på recept. Före Levaxin var det den medicin som fanns att tillgå. Tror en av dem heter Armour Thyroid eller något liknande. Dock dyr och väldigt svår att få utskriven.