Boka tid
Boka tid Login För företag
Framtidens specialistvårdBara specialister
Inget krav på remiss

Hjärtproblem? Specialistläkare Waleed är med dig hela vägen

Att personer med hjärtproblem ges tid att beskriva upplevelsen av sina symtom för en läkare som verkligen lyssnar är det viktigaste för kardiolog och överläkare Waleed Surhan. ”Det är mitt sätt att kunna hjälpa snabbt och effektivt, och få glädje tillbaka som bonus”, berättar han.

Rätt vård direkt

Hjälp av specialistläkare via videosamtal. Frikort gäller. Ingen avgift för barn och ungdom upp till 20 år.

Boka tid

Waleed blev legitimerad läkare i Irak 2001, efter att ha utbildat sig på universitetet i Bagdad. Som många andra tvingades han några år senare fly från sitt krigshärjade hemland, varpå han kom till Sverige 2007.

– Det blev givetvis en ny situation och omställning för mig. 2012 hade jag dock min svenska läkarlegitimation och gjorde sedan min specialisttjänstgöring vid Skåne Universitetssjukhus. Därmed var jag färdig specialist i kardiologi 2017 och har fortsatt arbeta i Skåneregionen sedan dess. Eftersom jag redan hade en gedigen bakgrund som kardiolog fick jag omgående en överläkartjänst, berättar Waleed.

Att Waleed som specialist skulle välja att fokusera på hjärtat och dess sjukdomar kändes självklart, berättar han.

Man kan snabbt bli frisk med rätt behandling

– Som kardiolog har man många patienter med allvarliga hjärtproblem, och det krävs då snabba åtgärder för att dessa ska få hälsan och därmed glädjen tillbaka. Kardiologi är bra på just det sättet, att man får tillbaka glädje från patienten. En annan fördel är att man med rätt behandling kan bli frisk ganska snabbt jämfört med exempelvis cancer- eller KOL-patienter. Det är en motivation för mig.

– Det här är också ett område där det sker en snabb utveckling, det händer väldigt mycket nytt. Jag är alltid nyfiken på att pröva nya saker för att kunna hjälpa mina patienter ännu bättre, förklarar Waleed.

Omfattande forskning i branschen, nya läkemedel och metoder att utreda och undersöka hjärtpatienter är enligt Waleed några exempel på en sådan utveckling. Men även ökad medvetenhet hos allmänheten och möjligheten till egenkontroll i hemmet.

– Ja, idag finns exempelvis möjligheten att upptäcka sina arytmier hemma och det är mycket mer på gång när det gäller att proaktivt hålla koll på sin hälsa i samarbete med sjukvården. Det är fantastiskt att följa och använda sig av det som händer inom mitt område nu.

Det är viktigt att lyssna

– Människor är också mer medvetna, de söker information och har bättre kunskap om skillnaden mellan olika tillstånd idag. Det är viktigt vid utredning och hjälper även mig att få glädje av mitt jobb genom att kunna hjälpa snabbt och effektivt med glädje tillbaka som bonus, berättar Waleed.

Waleed möter personer med alla typer av hjärtproblem, varav en stor andel visar sig ha arytmi, hjärtsvikt och krans-kärlproblematik. Hans grundupplägg i mötet med dessa personer är att han följer dem hela vägen från det första besöket till att de har fått rätt diagnos och behandling.

– Ja, jag är allmänkardiolog och tar patienten från första symtomen och hela vägen genom behandlingen. Behövs exempelvis en spetskompetens som ablation eller röntgen på vägen så kommer de alltid tillbaka till mig sedan.

– Det är viktigt för mig att lyssna, att ge patienten tid att beskriva sin egen upplevelse av symtomen. Här har jag nytta av mitt tidigare arbete i hemlandet Irak. Där finns nämligen inte alls den teknik för utredning som finns här i Sverige. Så i hemlandet fick jag lära mig att komma fram utan moderna hjälpmedel, utan istället genom att just lyssna och ge tid.

Fördelar med att bedöma hjärtproblem digitalt

– Här i Sverige har jag fortsatt med det. Inte bara för att göra patienterna nöjda utan även för att jag själv ska förstå vilket som är nästa steg för mig att ta. Det finns studier där det visat sig att 75 procent av processen att ställa rätt diagnos kan uppnås enbart genom att lyssna på patienten. Dessa studier har gjorts inom allmänmedicin men procenten är hög även inom kardiologi, konstaterar Waleed.

Sedan nyligen finns Waleed tillgänglig för digitala vårdmöten hos Medicheck och är också en del av Hjärtkliniken. Han ser flera fördelar med att hjälpa hjärtpatienter digitalt.

– Absolut. Till att börja med är det ett sätt att snabbt komma till rätt specialitet. Det är även lätt att följa upp behandlingen, vilket kan vara svårt inom den traditionella vården. Det är också så att ju tidigare patienten söker vård desto bättre är prognosen.

– Vi kan vid behov leda patienten vidare men det går i många fall att under ett digitalt vårdmöte snabbt avgöra om det rör sig om ett allvarligt hjärtproblem som man bör söka för akut eller om det rör sig om någonting annat. På så vis kan Medicheck även avlasta akutsjukvården, avslutar Waleed Surhan.

Text: Mats Holmström

Kardiolog online

Träffa Waleed och andra kardiologer via videosamtal. Frikort gäller. Ingen avgift för barn och ungdom upp till 20 år.

Boka tid

Läs mer om och om hjärt-kärl-hälsa

Kalliopi är hjärtspecialist och hjälper personer genom kunskap och interaktion
Prisbelönt innovation adderar tillgänglighet till hjärtspecialister
Magdalena hjälper personer som har förmaksflimmer mfl hjärtsjukdomar

Kommentarer inaktiverade.