Boka tid
Boka tid Login För företag
Inger Ros, förbundsordförande Riksförbundet HjärtLung Framtidens specialistvårdBara specialister
Inget krav på remiss
Frikort gäller

Hjärtpatienter får en egen coach

En viktig del av vården efter en hjärtinfarkt är att stödja patienter på vägen till hälsosamma levnadsvanor för att undvika en ny infarkt. Idag lyckas dock mindre än hälften ändra sina vanor vilket lett till ett nytt projekt där hjärtsköterskan blir patientens ”levnadsvanecoach”.

De hälsosamma levnadsvanorna som krävs för att säkra en god rehabilitering för hjärtpatienterna är exempelvis att bli mer fysiskt aktiva, sluta röka och ha goda matvanor. Tyvärr visar dock statistik från kvalitetsregistret SEPHIA att färre än hälften av svenska patienter lyckas ändra sina vanor. En stor grupp når inte målvärden för blodtryck och blodfetter.

Specialistläkare inom hjärta-kärl

Har du frågor eller funderingar? Här kan du få hjälp av en specialistläkare (kardiolog) – utan remiss. Mötet sker via videosamtal eller chatt.

Se vilken hjälp du kan få

Hjälp att nå individuella mål

Syftet med det personcentrerade projektet ”en ny modell för hjärtrehabiliteringen” är att varje patient i eftervården där varje enskild patient får en egen individbaserat målsättning under det första halvåret efter insjuknandet.

Joep Perk, professor i hälsovetenskap, Institutionen för hälso- och vårdvetenskap vid Linnéuniversitetet, förklarar närmare:

– I korthet föreslås att man använder utskrivningen efter sjukhusvistelsen till en ”omstart” för patienten och närstående. Här vill man att både läkare och hjärtsköterska tillsammans deltar i samtalet. Sköterskan tilldelas rollen som patientens egen ”levnadsvanecoach” vilket ligger i linje med Socialstyrelsen nya riktlinjer för hjärtvården.

– Med ledning av SEPHIA-registret utvärderas om patienten har uppnått de individuella målen, sex månader efter det akuta insjuknandet, säger han.

Förslaget har varit ute på en bred remissrunda hos yrkesföreningar och vårdpersonal på 29 sjukhus och den nya modellen sjösattes under det Kardiovaskulära Vårmötet i Göteborg den 27 april. Under hösten i år ska modellen implementeras. Den riktar sig till alla patienter efter kranskärlssjukdom.

– Det här är ett unikt samarbete mellan en patientorganisation och den medicinska professionen i hjärtsjukvården i syfte att förbättra vården för patienten, berättar Inger Ros, förbundsordförande Riksförbundet HjärtLung.

Inger, vad innebär det mer exakt att modellen implementeras till hösten? Kommer de 29 sjukhusen att börja använda modellen för samtliga sina hjärtpatienter från och med då?

– Delar av innehållet i modellen kan börja genomföras redan till hösten. Det gäller personcentrerat förhållningssätt, medverkan av närstående etc. Detta behöver inga ytterligare resurser.

Modellen kan bli aktuell för 76 sjukhus

– Vi jobbar nu med att ta fram informationsmaterial i form av broschyr och utveckling av vår hemsida och det blir klart att använda tidigast under fjärde kvartalet. Likaså ska en hälsoplan eller ”kontrakt ” tas fram och blir klart ungefär i samma tid. Modellen riktar sig till alla 76 sjukhus i landet som har ansvar för hjärtrehabilitering.

Kommer modellen sedan att spridas till hela den svenska sjukvården?

– I första hand till hjärtklinikerna på landets 76 sjukhus. Vi har fått positiv respons från allmänläkarna att de även vill vara med när patienterna slussas över till primärvården. Mycket talar för att hälsoplanen även kan bli ett instrument för primärvården där den diskuteras på återbesök och där man diskuterar hur hälsoplanen följs.

Vi har redan fått förfrågningar från andra organisationer och vårdpersonal som funderar på att göra liknande satsning för personer med diabetes och andra diagnoser.

Hur snabbt tror du att modellen kommer att etablera sig och visa tydliga resultat i statistiken, det vill säga att ett större antal lyckas ändra sina levnadsvanor efter en infarkt?

– Dels kan vi se förändringar i kvalitetsregistret Sephia som årligen följer patienterna och där vi kan se resultat hur året gått i samband med lanseringen den 14 februari 2017. Dels kommer vi att göra en uppföljning av vår egen studie (SPICI II), där vi kartlägger om kunskapen hos patienterna har blivit bättre. Den studien är planerad till hösten 2017, säger Inger Ros.

Text: Mats Holmström
Bild: Inger Ros, förbundsordförande Riksförbundet HjärtLung

Foto: Anders Norderman 

4 svar till “Hjärtpatienter får en egen coach”

 1. Jag har Hjärt op x4
  Kan inte överhuvudtaget komma ihåg, det minsta vägledning till det bättre:(

  • Hej David,

   Det var tråkigt att höra. Det finns många saker som kan förbättras inom det här området. Att få en personlig coach verkar dock lovande.

   Hoppas att du mår bra nu och att du inte behöver fler ingrepp. Det håller vi tummarna för.

   Vänliga hälsningar
   Christian, Medicheck

 2. Pris för coaching framgår endast om man loggar in. Vad kostar det?

  • Hej Mina, tack för att du skriver till oss. På vår blogg Hjärta för vården skriver vi om personer och projekt som bidrar till en bättre vård. Coacher som nämns i artikeln finns inte hos oss, utan vi har enbart skrivit om ämnet. Men det verkar som att det kan vara en bra väg att kontakta Riksförbundet HjärtLung som omnämns i artikeln, och förbundsordförande Inger Ros som även uttalar sig. Skulle du vilja ha rådgivning inom hjärt-kärlsjukdomar kan du däremot träffa en specialistläkare (kardiolog) via oss på Medicheck. Mötet sker då via videosamtal och du behöver ingen remiss för att boka en tid. För att se tider loggar du enkelt in här på sidan genom att klicka på Logga in i högra hörnet. Det kostar ingenting att logga in och titta. Om du skulle ha problem att logga in eller inte hittar en tid som passar, så är du varmt välkommen att höra av dig till oss via chatten i vänstra hörnet eller tel. 08-59 90 25 00 så hjälper vi dig! Tveka inte att höra av dig igen om du har funderingar. Hälsningar, Emma