Boka tid
Boka tid Login För företag
Nu inleder Medicheck ett samarbete med MediTuner och skapar Sveriges första digitala astmaklinik. Framtidens specialistvårdBara specialister
Inget krav på remiss
Frikort gäller

Unik digital klinik för personer med astma

Astma är den vanligaste kroniska sjukdomen och drabbar upp till 10% av befolkningen. De oförutsägbara symtomen skapar oro för astmatiker som idag inte har tillgång till ett kontinuerligt behandlingsstöd. Nu inleder Medicheck ett samarbete med MediTuner och skapar Sveriges första digitala astmaklinik. Målet är att ge barn och vuxna med astma bättre stöd över tid och möjlighet till en symtomfri vardag.

Enligt Hjärt-Lungfonden har så mycket om var tionde barn i skolåren astma. Många faktorer kan utlösa symtom, som träning och rörelse, pollen, stress, starka dofter eller en förkylning. Symtomen kan visa sig i form av andnöd, kronisk hosta eller tryck över bröstet. Alltifrån skolgång till yrkesval påverkas och sjukdomen kan begränsa vardagen i stor utsträckning. Ett problem är otillgängligheten till vården och det stöd som behövs för en fungerande behandling.

”Regelbunden läkarkontakt betyder för astmatiker läkarbesök ungefär en gång om året. Det är ett problem då astma är en sjukdom som skiftar hela tiden. Det innebär att man måste justera behandlingen själv vilket är svårt. Man behöver råd mycket oftare än någon gång per år för att kunna må bra,” berättar Henrik Ljungberg, barnlungspecialist och medgrundare av MediTuner.

Samarbetet mellan MediTuner och Medicheck kombinerar stöd för egenvård med regelbunden hjälp från specialistläkare genom en digital astmaklinik. Från start sätter man upp en individuell behandlingsplan tillsammans med en specialiserad astmaläkare. Därefter får man hem en egen lungfunktionsmätare. I AstmaTuner-appen registreras symtom och lungfunktion, och patienten instrueras av appen om vilka läkemedel och doser som behövs för att må bra givet patientens aktuella astmastatus. Mätvärdena sparas och delas med specialistläkaren samtidigt som man har regelbunden kontakt med kliniken via videomöten.

Med hjälp av AsthmaTuners individuella behandlingsråd och kontinuiteten med en specialistläkare kan astmatiker få rätt behandling och stöd för en symtomfri vardag.

”Förhoppningen är att många fler ska kunna må bättre och kunna hantera olika risksituationer bättre. Samarbetet med Medicheck ger personer med astma en möjlighet att få rätt hjälp när de själva behöver det oavsett vart de bor”, avslutar Henrik Ljungberg.

För mer information, kontakta gärna

Thomas Ehrengren, medgrundare och VD, Medicheck, 0704-54 23 01, thomas.ehrengren@medicheck.se

Om Astmakliniken

Hos Astmakliniken får barn och vuxna ett smart stöd för egenvård samt regelbunden uppföljning med specialistläkare inom astma och allergi. Vårt mål är att du ska vara symtomfri och må bra varje dag. Du får hjälp av våra specialister utan krav på remiss. Läs mer

Om Medicheck

Medicheck är ett svenskt vårdföretag som erbjuder digital specialistvård – utan krav på remiss. 190 anslutna specialistläkare, dietister och psykologer hjälper personer som har kroniska eller tillfälliga sjukdomar via videosamtal och meddelanden. Kunden väljer själv specialist baserat på individuella preferenser och behov.

Medicheck är tillgängligt via medicheck.se och apparna på App Store och Google Play.

Bilder

På bild: Henrik Ljungberg, barnlungspecialist och medgrundare av MediTuner.

Högupplösta bilder finns på medicheck.se/press

Kommentarer inaktiverade.

Vi samarbetar med