Boka tid
Boka tid Login För företag
antonios Patelis, specialistläkare allergologi och internmedicin Framtidens specialistvårdBara specialister
Inget krav på remiss
Frikort gäller

Allergologen: Astma behöver inte vara ett hinder för att leva ett normalt liv

Astma är ett besvärligt tillstånd för den som drabbas men idag finns goda möjligheter att optimera behandlingen och hålla symtomen i schack.
– Målet med riktlinjerna för en välbehandlad astma är att man ska kunna leva ett normalt liv och inte begränsas av sin sjukdom. Det berättar Antonios Patelis, specialistläkare inom allergologi och tillgänglig för digitala konsultationer hos Medicheck.

Astmakliniken

Hos oss får barn och vuxna ett smart stöd för egenvård samt regelbunden uppföljning med specialistläkare inom astma och allergi.

Läs mer om Astmakliniken

Antonios Patelis är verksam vid Universitetssjukhuset i Umeå. Dock sedan en tid på distans, då han delvis på grund av coronapandemin befinner sig i hemlandet Grekland, där han arbetar som allergolog.

– Ja, det började som en följd av pandemin. Sedan bestämde jag mig för att stanna längre i Grekland och fortsätta på samma sätt. Framförallt uppföljning av astmapatienter fungerar bra på distans. Men jag är fortfarande i Sverige i perioder då jag arbetar som stafettläkare, berättar Antonios.

Det är också effektivt och flexibelt på så sätt att vi läkare kan ta emot på olika tider och att man inte behöver ta sig till en fysisk mottagning. En stor del av vården kan också skötas digitalt idag.

– Även andelen digitala vårdmöten via Medicheck har ökat som en följd av detta. Behovet har ökat och det har varit ett utmärkt tillfälle att inse att en digital mottagning kan ha en plats i vardagen. Det är också effektivt och flexibelt på så sätt att vi läkare kan ta emot på olika tider och att man inte behöver ta sig till en fysisk mottagning. En stor del av vården kan också skötas digitalt idag, berättar Antonios.

Det finns fem olika former av astma

Antonios behandlar både barn och vuxna med astma. Han berättar att alla åldrar har sina vanligaste problem och att flera av de utlösande faktorerna börjar i barndomen. Ett vanligt exempel är födoämnesallergi som är ett speciellt intresseområde för Antonios. Han disputerade 2015 med en avhandling om just kopplingen mellan astma och känslighet mot födoämnen.

Allergisk astma börjar i barndomen och har även en ärftlig faktor.

– Hos många bryter astma ut redan i barndomen, men man kan få sjukdomen även i vuxen ålder. När vi allergologer ställer diagnos utgår vi annars från att det finns fem olika former av astma som ska behandlas därefter, förklarar han.
Antonios berättar att den kändaste formen, som också är mycket vanlig, är allergisk astma.

– Allergisk astma börjar i barndomen och har även en ärftlig faktor. Sedan har vi ickeallergisk astma, och astma som orsakas av obstruktivitet. Obstruktivitet betyder att luftvägarna är lite trängre (asthma with persistent airflow limitation), en form kan vara svårare att behandla. Den fjärde formen är den som börjar i vuxen ålder och den femte är den som direkt kan kopplas till övervikt.

Rätt vård direkt

På Allergikliniken får du som har allergi rådgivning kring aktuella besvär och hjälp att hitta den bästa behandlingen för dig.

Boka tid här

Ha koll på din astma i det dagliga livet

Målet med dagens riktlinjer för behandling av astma är enligt Antonios att man ska kunna leva ett normalt liv. Att kunna träna, arbeta och egentligen inte behöva tänka på sin sjukdom. Han menar också att detta är fullt möjligt idag.

– Absolut. Det finns elitidrottare som har astma och deltar i OS. Idag kan många behandlingsalternativ erbjudas i form av mediciner, sprayer, pulverinhalatorer och olika preparat. Det går alltid att hitta något som passar. Astma ska inte behöva vara ett hinder.

Astma ska inte behöva vara ett hinder

– Det som krävs av dig med astma är att du tar dina mediciner och även har koll på din medicinering och din astma i det dagliga livet. Idag finns en rad hjälpmedel för detta. Ett exempel är appen AsthmaTuner med vilken man kan följa upp sin astma dagligen i samarbete och kopplat till sin vårdgivare. Det finns även möjlighet att följa upp lungfunktionen, förklarar Antonios.

Det går att leva ett liv utan begränsningar

Generellt går det inte att förbygga en diagnos som astma, även om det enligt Antonios pågår forskning om det. Däremot underlättar en hälsosam livsstil såväl för individen som för den behandlande allergologen.

– Fysisk aktivitet hjälper alltid och det är enklare att behandla en person som är aktiv, jämfört med en som är överviktig eller röker. Rökning ger också en sämre effekt av mediciner. Dessutom är det lättare att hitta rätt medicinering och dos till en fysisk aktiv icke-rökare. Ett hälsosamt liv gör det alltid enklare.

– Detta är enkla tips, men det har verkligen effekt att röra på sig, inte röka och äta hälsosamt. Det betyder att personen måste hjälpa till lite, men då går det och andra sidan att leva ett liv utan begränsningar idag. Det finns många möjligheter till en välbehandlad astma, avslutar Antonios.

Träffa Antonios via videosamtal

Träffa Antonios som specialist inom allergologi via videosamtal. Remiss behöv inte.

Boka tid här

Text: Mats Holmström

Läs mer om astma och allergi

Typ av astma kan avgöras med urinprov
Allergiklinken hjälper till vid pollenallergi
Hyposensilibilisering med tabletter kan behandla allergi

Kommentarer inaktiverade.