Boka tid
Boka tid Login För företag
christine bennborn menigokocker Framtidens specialistvårdBara specialister
Inget krav på remiss
Frikort gäller

World Meningitis Day – öka medvetenheten om hjärnhinneinflammation

Den 24 april är det World Meningitis Day. Dagen uppmärksammas över hela världen för att öka medvetenheten om hjärnhinneinflammation (meningit). Det är en sjukdom som tragiskt kan ta ett liv på under 24 timmar. ​Christine Bennborn förlorade sin 17-årige son Mathias, i meningokocker sommaren 2019. 

Träffa rätt läkare direkt

Hos oss kan du träffa rätt specialistläkare direkt utan omvägar och krångliga regler, via videosamtal. Frikort gäller.

Boka en specialist

Christine berättar att hon inte hittade inte så mycket information om sjukdomen på svenska, då den mesta informationen fanns på engelska. För att hedra Mathias bestämde hon sig därför för att göra något åt detta och startade Meningokockfonden mars 2020.

– Min målsättning med att starta stiftelsen Meningokockfonden är att sprida information till allmänheten om symptomen och möjligheten att vaccinera sig så att ingen annan familj skall behöva gå igenom det som vi har gjort.

Vad är meningokocker?

Meningokocker är en bakterie som orsakar hjärnhinneinflammation. Globalt smittas 2,5 miljoner människor årligen och orsakar 250.000 dödsfall. Trots detta är kunskapsnivån i Sverige låg relativt många andra länder. Sjukdomen orsakas av meningokockbakterier och smittsam saliv. De vanligaste meningokock bakterierna kallas A, B, C, W och Y. Friska människor kan ha meningokocker i halsen utan att bli sjuka. Men de kan ändå smitta andra. Hos vissa infekterade människor kan bakterierna hitta vägen till membranen runt hjärnan och orsaka hjärnhinneinflammation. Andra gånger kan bakterierna föröka sig i blodet (sepsis) och skada viktiga organ eller kräva amputation. Sjukdomen utvecklas ofta snabbt. Ibland sker det så snabbt så att man kan dö inom 24 timmar. Det är ca 10-15% av dem som får sjukdomen som kan dö.

Att förlora sitt barn är det mest fruktansvärda som kan hända en förälder. Att förlora sitt barn till en sjukdom som kunde ha varit förhindrat med ”ett stick i armen” i form av vaccination är förfärligt.

Det är en relativt ovanlig sjukdom som drabbar mellan 50 och 100 personer varje år i Sverige. Dödligheten är 10 procent och 20 procent överlever med allvarliga efterverkningar. Det snabba sjukdomsförloppet, symptom som lätt förväxlas med andra sjukdomstillstånd. Gör det svårt för vårdpersonal att snabbt sätta rätt diagnos och behandling. Extra hjärtskärande är det att spädbarn, barn under 5, tonåringar mellan 15 och 19 och unga vuxna mellan 20 och 29 år, är överrepresenterade bland de insjuknande. Menigokocker sprids genom nära kontakt eller direktkontakt. I vanliga fall som en luftburen droppsmitta eller vid tätt familjeliv.

Läs mer om symptom på hjärnhinneinflammation (meningit) meningokocker

Startade en stiftelse för att sprida kunskap om meningokocker

När Christines son gick bort i sjukdomen 2019 startade hon en stiftelse för att öka kännedom om sjukdomen och hedra sonen. Meningokockfonden vill bidra till ett kunskapslyft kring sjukdomsbilden, uppmärksamma det snabba sjukdomsförloppet, skapa opinion, finansiera forskning och möjligheten att skydda sig mot meningokocker genom vaccination.

– Att förlora sitt barn är det mest fruktansvärda som kan hända en förälder. Att förlora sitt barn till en sjukdom som kunde ha varit förhindrat med ”ett stick i armen” i form av vaccination är förfärligt. För att fler inte fler ska behöva dö i onödan, behövs resurser för stötta vårt arbete för en värld fri från meningokocker. Sedan starten har Christine varit med i både tv-inslag och tidningar för att sprida information kring sjukdomen och stiftelsen. Stiftelsen skapar mycket material via sociala medier och har som ambition att lämna ut informationsblad med fokus på de största riskgrupperna på både skolor, idrottsföreningar och på BVC.

Min målsättning med att starta stiftelsen Meningokockfonden är att sprida information till allmänheten om symptomen och möjligheten att vaccinera sig så att ingen annan familj skall behöva gå igenom det som vi har gjort.

Förebygg meningogkocker med vaccination

Det är möjligt att vaccineras mot meningokocker. Vacciner är det bästa verktyget för att förebygga sjukdomen och kan hjälpa till att skydda dem omkring sig. Flera vacciner krävs för skydd mot olika typer av hjärnhinneinflammation. I Sverige har vi vacciner mot grupperna ACWY och B. Dock är dessa i dag inte i det nationella vaccinationsprogrammet. Sen Storbritannien introducerade Men B-vaccinet i 2015 har sjukdomsfallen minskat med 75%. ”Jag förlorade min älskade son Mathias sommaren 2019 till meningokocker, en sjukdom som det kan vaccineras mot, men som inte är inkluderad i det nationella vaccinationsprogrammet i Sverige.”
År 2020, gav Världshälsoorganisationen (WHO) sitt första officiella godkännande av den globala planen för att besegra meningokocker innan 2030.

– Min målsättning med att starta stiftelsen Meningokockfonden är att sprida information till allmänheten om symptomen och möjligheten att vaccinera sig så att ingen annan familj skall behöva gå igenom det som vi har gjort.

Vill du veta mer om meningokocker och arbetet i Meningokockfonden läs mer här:
Meningokockfonden

Du är speciell. Vi är specialister.

Träffa en specialist på just dig. Vi har 100-tals specialistläkare inom många områden som hjälper dig via videosamtal på bekväma tider. Frikort gäller.

Boka tid

Läs mer om specialistvård

Meningokocker hjärnhinneinflammation (meningit)
Medicheck slår ett slag för valfriheten i vården
Specialistläkare Liis brinner för att se helheten

Kommentarer inaktiverade.