Autoimmuna sjukdomar som hypotyreos är vanligare hos kvinnor och de som drabbas kan behöva en individanpassad vård. ”Med hjälp av provsvar och patientens mående försöker vi hitta patientens optimala sköldkörtelmedicinering. För många kvinnor med hypotyreos fungerar det dock inte så i den traditionella vården”. Det berättar Ia Staaf, specialistläkare i allmänmedicin och tillgänglig för digital hjälp på individnivå via Sköldkörtelkliniken hos Medicheck.
Ia har en bakgrund inom långvården och har arbetat en lång tid som distriktsläkare. Hon har genom åren kommit att intressera sig specifikt för kvinnors hälsa och brukar säga att hon sedan dess har ”dubbelslipade glas”. Det betyder att hon har ett kvinnligt och ett manligt öga i mötet med sina patienter. Hon menar att hon som läkare tänker ur båda könens synvinkel för bästa resultat.
Sedan några år tillbaka är Ia pensionär men hon fortsätter att hjälpa personer med hypotyreos hos Medicheck. Genom Sköldkörtelkliniken har hon möjlighet att hjälpa många med den diagnosen, varav en stor andel är just kvinnor.
På Sköldkörtelkliniken är vården mycket mer skräddarsydd och individuell
Hypotyreos drabbar 2–3 procent av alla kvinnor, vilka insjuknar 5–10 gånger oftare än män. Män med sjukdomen kan dock också behöva individanpassad vård vilket också sker hos Sköldkörtelkliniken.
– Jag tycker att det är väldigt intressant och inspirerande att hjälpa personer här. Det är ett väldigt annorlunda sätt att jobba, jämfört med mina 40 år på vårdcentral. På Sköldkörtelkliniken är vården mycket mer skräddarsydd och individuell. Det är något som de personer som söker sig till Sköldkörtelkliniken verkligen behöver, förklarar Ia.
Tillsammans hittar vi en individuell plan för din hypotyreos
Ia konstaterar vidare att de som registrerar sig hos Sköldkörtelkliniken oftast har kämpat länge med sin sjukdom, men också att de befinner sig i olika faser. Många känner sig frustrerade över att deras medicinering inte hjälper och har hört talas om naturliga sköldkörtelmedicinen NDT, som utvinns ur grisens sköldkörtel.
Oavsett vilken fas personen befinner sig i, börjar Ia dock alltid med en individuell genomgång av läget
– Jag har olika trappsteg som vi går igenom successivt. Innan man överväger exempelvis NDT måste det finnas ett underlag och att man har provat andra varianter innan. Allt sker enligt ett schema som jag följer och som bland annat börjar med att vi kontrollerar om personens diagnos är rätt ställd och fortfarande kvarstår.
–Tillsammans hittar vi en individuell plan. Det tar lite tid men det är nödvändigt. Om vi kommer fram till att NDT kan vara aktuellt måste jag få licensen för läkemedlet godkänd och då behövs ett medicinskt underlag, förklarar Ia.
Tog kontakt med Sköldkörtelkliniken för att få hjälp med sin hypotyreos
Ia berättar att NDT förvisso har hjälpt många men att detta preparat långt ifrån alltid är lösningen för individen. Av den anledningen har hon nämnda trappsteg där hon går igenom allt som är viktigt för att ta reda på varför pågående medicinering inte fungerar och varför man inte mår bra. Dessa orsaker kan nämligen vara många.
– En del är i allmänt dålig form och har en längre tid inte sovit ordentligt. Oavsett vad man har för diagnos måste man ha sömnkvalitet så det kan man behöva jobba med. Ett annat exempel är att när kvinnor kommer i klimakteriet ändrar sig östrogennivån och då kan det ibland vara så att det är en dosändring av befintlig medicinering som behövs. Uppmärksamhet på kvinnor med graviditetsönskan och att ge dem en plan vid konstaterad graviditet är också något att ha i åtanke.
Ett annat exempel är att när kvinnor kommer i klimakteriet ändrar sig östrogennivån
Många som söker till Sköldkörtelkliniken är allergiker och/eller gluten- eller laktosintoleranta. Detta är en annan viktig aspekt för Ia när det gäller vanliga sköldkörtelproblem som hypotyreos, som innebär underfunktion av sköldkörteln. Man har konstaterat att det inte är vanligt med allergi mot T3 och T4, det vill säga de viktiga sköldkörtelhormoner som de olika syntetiska medicinerna innehåller. Däremot kan man reagera på skalet som omsluter tabletterna.
– Jag har läst på om detta och det verkar som att exempelvis gräsallergiker och laktosintoleranta kan reagera mot skalet på standardläkemedlet Levaxin (T4 i syntetisk form). Då finns varumärket Euthyrox som ett alternativ med samma aktiva ämne. För en del med hypotyreos räcker det med den ändringen. När man hamnar hos mig på Sköldkörtelkliniken tar jag alltid upp patientens allergiska sjukdomshistoria liksom eventuella intoleranser.
Mer kunskap om immunförsvaret behövs
Den här typen av grundläggande och skräddarsydd plan för en del personer med hypotyreos borde enligt Ia vara en del av vården idag. Det kan även behövas mer kunskap om immunförsvaret och autoimmuna sjukdomar ur ett kvinnoperspektiv, menar hon.
– Idag pratar man exempelvis om långtids-covid som en ny åkomma. De symtom man drabbas av har jag sett som distriktsläkare, då pratade man om kroniskt trötthetssyndrom med POTS. Jag anser att man inte tittat tillräckligt mycket på immunförsvaret vad gäller just kvinnor. Vi kvinnor har ett annorlunda immunförsvar än män och vi får också autoimmuna sjukdomar i större utsträckning. Fler kvinnor får långtids-covid och hamnar inte lika ofta i respirator som män. Det vore intressant att få veta varför.
Jag tar alltid upp patientens allergiska sjukdomshistoria liksom eventuella intoleranser
– Kort sagt tycker jag att man behöver lära sig mer om autoimmuna sjukdomar ur ett genusperspektiv och jag hoppas att covid-situationen åtminstone kan föra det positiva med sig att kunskapen och intresset för immunförsvaret vad gäller kvinnor ökar. Jag följer själv detta område och uppdaterar mig. Detta i kombination med att vården för en del personer med hypotyreos blir mer individanpassad samt med ökad kunskap om besvär som drabbar kvinnor tror jag mig kunna göra stor skillnad. Det är också en förutsättning att det under en tid finns ett tätt samarbete mellan läkare och patient, avslutar Ia Staaf.
Text & foto: Mats Holmström
Läs mer om sköldkörteln
5 saker som är bra att veta om hypotyreos – Specialisten svarar
Sköldkörtelsjuka måste få vara delaktiga i sin egen vård
Individanpassad kost bra vid sköldkörtelsjukdom