Boka tid
Boka tid Login För företag
Framtidens specialistvårdBara specialister
Inget krav på remiss
Frikort gäller

Hur förklarar man utmattningssyndrom för ett barn?

Camilla Gunnarsson är psykolog och författare till barnboken Superhjälte-mamman flyger in i väggen. Idén till boken kom när hon började jobba på vårdcentralen och mötte många vuxna som drabbats av utmattningssyndrom. ”I deras närhet finns ofta barn som ska försöka förstå och hantera vad som hänt den vuxna”, berättar hon.

Camilla flyttade med familjen till Sälen för att leva ett enklare liv med mer tid för att göra sådant de vill och mår bra av. För Camilla, som själv hade känt sig ganska trött och sliten under en period, blev nya jobbet som psykolog på vårdcentralen och mötet med patienterna något av en väckarklocka. Samtidigt började hennes bokidé ta form.

– Det var fler vuxna som hade problem än vad jag förväntade mig. När jag träffade de vuxna som kom till mig med sina stressproblem kom idén till superhjälte-mamman upp. Samtidigt kände jag att nu måste jag verkligen ta hand om mig själv. Mötet med patienterna fick mig att fundera på mitt eget liv och hur jag själv kört på i alldeles för högt tempo.

Mötet med patienterna fick mig att fundera på mitt eget liv och hur jag själv kört på i alldeles för högt tempo.

– Eftersom majoriteten av mina patienter har stressrelaterad psykisk ohälsa så tyckte jag också att det skulle kännas pinsamt att inte själv följa de råd jag gav dem. Jag skrev också bland annat listor med patienterna om vad som föregått deras stress-symptom. Samtidigt snurrade mina egna listor i mitt huvud. Jag förstod att jag själv verkligen måste bromsa innan det var för sent, berättar Camilla.

Skriver lättförståeligt om stress och utmattning

Camilla har sedan 2016 gett ut flera böcker som vänder sig till barn och ungdomar samt till vuxna som av olika anledningar behöver lättläst litteratur. Som psykolog på tidigare arbetsplatser har hon också förutom med barn och ungdomar arbetat med vuxna som har utvecklingsstörning, eller neuropsykiatrisk diagnos. Camillas bok Superhjälte-mamman flyger in i väggen gavs ut av Idus förlag i november 2017.

Med mina böcker vill jag ge en röst till de som har svårt att göra sina röster hörda. Jag försöker skriva om ”psykologiska saker” på ett lättförståeligt sätt. Den här boken hoppas jag ska kunna bidra till tankar och diskussioner om stress och utmattning och hur vi kan göra för att förebygga att vi ”flyger in i väggen” som superhjälte-mamman gör. Det är viktigt att förklara för ett barn varför mamma eller pappa är som de är. Det här påverkar ju hela familjen i allra högsta grad.

Den här boken hoppas jag ska kunna bidra till tankar och diskussioner.

– Barnböcker har mycket att säga även till vuxna, som då till exempel kan se sina egna problem ur ett barns perspektiv. Även om man läser Superhjälte-mamman som vuxen fast man själv inte är utmattad tror jag man kan få en tankeställare. Många har skrattat igenkännande när de läst början av boken där Superhjälte-mamman flyger fram och kan och hinner allt. Sedan får man veta hur det kan gå om man fortsätter flyga för fort. På slutet landar Superhjälte-mamman i något nytt, något som jag tror att vi kan landa i utan att behöva krascha in i väggen först.

På slutet landar Superhjälte-mamman i något nytt, något som jag tror att vi kan landa i utan att behöva krascha in i väggen först.

Behöver du eller ditt barn prata om stress och utmattning?

Här kan du boka tid med en psykiatriker direkt utan remiss. Mötet sker via videosamtal eller chatt.

Läs om anslutna psykiatriker

”Det är att ha fullt upp som räknas”

Camilla, ur en psykologs synvinkel, varför ökar problemet med utmattningssyndrom?

– Det finns ett centralt citat i boken: ”Man måste vila också. Alla måste ta det lugnt ibland. Annars kan man bli sjuk”. Där har vi lite kärnan i problemet. Att vi alla behöver återhämtning och att utmattning kan drabba vem som helst av oss om vi inte får det. Sedan kan det vara olika vad som ger återhämtning och fyller på energi för olika personer. Jag har själv fått fundera en hel del på vad som är återhämtning för mig.

– Idag ska det vara fullt upp, det är det som räknas. Vi får också beskåda valda delar av andras liv på exempelvis Instagram. Vi tänker kanske inte på att det ofta är just valda delar vi får, ett slags ”best of”, men man påverkas av det där och känner sig lätt lite misslyckad. Vi är också ständigt uppkopplade och lyssnar inte på oss själva tillräckligt mycket. Det i sig skapar stress.

Vi får också beskåda valda delar, ”best of”, av andras liv på exempelvis Instagram.

Stämmer det att de som brinner starkt för något löper större risk att drabbas?

– Ja, man kan säga att många har väldigt roligt på vägen in i väggen. Man kan köra på så intensivt att man inte känner att man är trött. Det är också en aspekt.

– Vi vuxna får sannolikt också betala för alla neddragningar, inte minst inom vården. Det är många sjukskrivningar som beror på det och det påverkar givetvis kvaliteten på vården också. Det här är naturligtvis även stressande när man själv är representant för vården och känner att den inte alltid är bra på grund av neddragningarna.

Barn förstår mer än vi tror

Hur förklarar vi allt detta för våra barn?

– Det är otroligt viktigt att prata med barn om dessa saker. De förstår ofta mer än man tror men kan inte sätta ord på det när föräldrarna börjar bete sig annorlunda. Böcker är ett bra sätt att öppna upp för dessa viktiga samtal men det viktigaste är att samtalen blir av.

– Dessutom är det minst lika viktigt att barnen själva förstår att de behöver återhämtning. Här har även skolan ett ansvar. Barnen får ofta höra ”lämna in den här uppgiften veckan efter lovet” och liknande. Det här blir en riskfaktor tidigt i livet, inte minst för de mest ambitiösa barnen. Skolan har också ett krävande betygssystem idag så en intressant fråga är vad stressen i slutändan gör med ungdomarnas prestationer.

Minst lika viktigt att barnen själva förstår att de behöver återhämtning.

Hur vänder vi på trenden så att fler kan undvika utmattningssyndrom?

– Många av de som är utmattade har haft en hel del symptom på vägen mot väggen. Ofta under lång tid. Ändå har de inte bromsat, i alla fall inte tillräckligt kraftfullt. Eller så har det redan varit för sent. Det tar ju tid att bromsa om man har hög fart. Jag tror att vi är många som kan göra mer för att bromsa i tid och välja en annan väg.

– Vi måste lyssna på signalerna och pausa ibland, oavsett hur mycket vi brinner för det vi gör. Dessutom måste samhället ta ett allt större ansvar för att vi ska kunna vända på det här. Det är verkligen inte bara ett individproblem, säger Camilla Gunnarsson.

Läs mer på Hjärta för Vården

Psykiatriker berättar om sitt eget utmattningssyndrom i ny bok
Emma berättar om stress och utmattningssyndrom
Andreas Rochester är specialist inom psykiatri

 

Kommentarer inaktiverade.