Boka tid
Boka tid Login För företag
Julia Otten, endokrinolog och diabetesansvarig läkare, Norrlands universitetssjukhus Framtidens specialistvårdBara specialister
Inget krav på remiss

Stenåldersdiet bra för överviktiga och personer med typ 2-diabetes

Flera studier vid Umeå universitet visar att paleolitisk kost, kallad stenåldersdiet, minskar riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom hos både överviktiga och personer med typ 2-diabetes. Julia Otten som är endokrinolog och diabetesansvarig läkare på Norrlands universitetssjukhus har skrivit en avhandling om just detta.

Övervikt, leverfett, muskelfett, insulinkänslighet, höga blodfetter och högt blodtryck är exempel på betydande riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom. Julia Otten arbetar vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin och är övertygad om att vår västerländska livsstil är den starkast bidragande orsaken till att dessa sjukdomar är vanligare hos oss än hos exempelvis ursprungsbefolkningar.

– Ja, vår livsstil är den viktigaste orsaken till hjärt-kärlsjukdom. Möjligen beror detta på att vår metabolism fortfarande är programmerat för att leva som jägare-samlare. Denna hypotes stärks av att nutida ursprungsbefolkningar som lever på en typisk paleolitisk kost, exempelvis inuiter på Grönland, har en påfallande låg frekvens av hjärt-kärlsjukdom, säger hon.

Specialistläkare inom diabetes

Nu kan du som har diabetes få hjälp av specialistläkare – utan remiss. Mötet sker via videosamtal.

Logga in nu

Högt blodtryck och höga leverfettnivåer

Så kallad stenålderskost är baserad på grönsaker, frukt och bär, magert kött, fisk och skaldjur, nötter och ägg. Så långt en ofta rekommenderad och hälsosam kost. Men det som bland annat utesluts helt ur denna typ av kost är spannmål, mjölkprodukter, baljväxter samt tillsatt salt och socker.

I studien med 70 överviktiga postmenopausala (som inte haft mens på 12 månader) kvinnor jämfördes den paleolitiska kosten med en vanlig hälsosam kost enligt de nordiska näringsrekommendationerna (NNR). Resultaten efter sex månader visade att kvinnorna som åt den paleolitiska kosten gav en större viktminskning samt minskning av blod- och leverfettnivåer än hos kontrollgruppen. Däremot märktes inte längre någon skillnad mellan grupperna efter två år.

Rätt kost och motion

I studien framkommer det att den paleolitiska kosten har liknande positiva effekter, inklusive en förbättrad insulinkänslighet för personer med typ 2-diabetes.

Studien visade även att fysisk träning inte hade någon märkbar effekt utöver de förändringar i riskfaktorer som kopplats till den paleolitiska kosten. Fysisk träning visade sig till och med ha motsatt effekt och motverkade minskningen av fetthalter i lever och muskel.

År det alltså kosten snarare än motionen som är nyckeln för att hantera sin diabetes?

–  Såväl en sund kost som motion är viktiga som behandling av typ 2-diabetes. Men motion utan kostförändring ger väldigt lite viktminskning. Detta samtidigt som en kostförändring utan motion kan ge kraftig viktnedgång. Flera studier har också visat att den enskilt viktigaste faktorn för att förbättra riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom genom livsstilsförändringar är just själva viktminskningen.

Det viktigaste och samtidigt svåraste för patienten är istället att hålla fast vid sin nya sunda livsstil.

Stenåldersdiet bra för personer med typ 2-diabetes enligt studien

– Tyvärr finns det än så länge för få studier med paleolitisk kost för att kunna rekommendera den för en specifik diagnos. Det är just därför vi håller på med den här forskningen. Jämfört med läkemedelsbehandling är det överhuvudtaget mer oklart vilka kostalternativ och vilken motion som kan rekommenderas generellt för personer med diabetes, oavsett om det gäller typ 1 eller typ 2. Även i framtiden kommer det vara svårare att genomföra forskning på diet och motion då denna inte är finansierad av läkemedelsindustrin.

Ur din synvinkel, hur ser framtiden ut för diabetesvården i övrigt?

– Bara under senaste året har tre studier rapporterat att tre nya läkemedel för typ 2-diabetes minskar risken för hjärt-kärlsjukdom. Vi kan nu inte bara behandla det höga blodsockret utan också minska risken för komplikationer. Det är en stor framgång!

– Många fler stora läkemedelsstudier pågår också. De kommer under de närmaste åren ge oss svar på hur vi kan minska risken för komplikationer hos individer med typ 2-diabetes. Så det går framåt, säger Julia Otten.

Fakta om Julia Otten

Arbetar som endokrinolog vid Medicincentrum på Norrlands universitetssjukhus, där hon är diabetesansvarig läkare. Julia är uppvuxen i Tyskland men flyttade till Sverige 2001 där hon genomförde sin AT-tjänstgöring och påbörjade sin ST, i Sollefteå. 2007 flyttade hon vidare till Umeå, där hon avslutade sin utbildning i internmedicin och endokrinologi och påbörjade sina doktorandstudier på Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin.

Endokrinologi är en medicinska disciplin som innefattar kroppens tillverkning, insöndrande och påverkan av hormoner i kroppen.

Läs en digital publicering av avhandlingen här.

Text: Mats Holmström

Läs mer om diabetes

Peter Jihde vill hjälpa andra som har diabetes
Tobias Perdahl hjälper personer med typ 1-diabetes och typ 2-diabetes
Kerstin lärde sig allt om diabetes

Kommentarer inaktiverade.