Boka tid
Boka tid Login För företag
Nu har forskare utvecklat ett material som kan förbättra våra slemhinnors förmåga att utgöra en barriär mot bakterier och virus. Materialet fungerar även som preventivmedel. Framtidens specialistvårdBara specialister
Inget krav på remiss
Frikort gäller

Nytt material stärker slemhinnor – och funkar som preventivmedel

Nu har forskare utvecklat ett material som kan förbättra våra slemhinnors förmåga att utgöra en barriär mot bakterier och virus. Upptäckten kan göra livet enklare för människor som bland annat drabbats av inflammatoriska tarmsjukdomar. Materialet, som är helt biobaserat, har även visat sig fungera som preventivmedel.

Slemhinnorna finns både på och inuti vår kropp, som i ögon, näsa och mun, samt tarmar och kvinnans könsorgan. En viktig funktion hos slemhinnorna är att stoppa bakterier från att tränga igenom, men att släppa igenom syre.

Hos människor med till exempel inflammatoriska tarmsjukdomar som ulcerös kolit, där forskare tror att bakterier och virus har attackerat slemhinnor och skapat inflammation, kan forskningen kring starkare slemhinnor komma att spela stor roll.

Förbättrar förmågan att utgöra naturlig barriär

Thomas Crouzier forskar vid avdelningen på Skolan för kemi, bioteknologi och hälsa vid KTH. Han och hans kollegor har utvecklat ett material som kan förbättra slemhinnors förmåga att bli starkare och utgöra en barriär. Materialet forskarna har utvecklat är biobaserat och består av polymerer.

Utgångspunkten för oss har varit att betrakta slemhinnor som ett eget material som man kan jobba med och modifiera.

– Utgångspunkten för oss har varit att betrakta slemhinnor som ett eget material som man kan jobba med och modifiera. För att kunna göra det måste man förstå slemhinnornas funktioner, bland annat att utgöra en barriär som stoppar bakterier och virus men samtidigt släppa igenom syre eller näringsämnen, säger Thomas Crouzier.

Träffa en specialistläkare inom mage-tarmsjukdom direkt utan remisskrav

Har du besvär och vill få råd kring diagnos och behandling? Här kan du få snabb hjälp av specialistläkare via videosamtal. Du bokar enkelt ett möte som passar dig genom att logga in. Det är helt kostnadsfritt att logga in och se bokningsbara tider.

Logga in och se lediga tider

Kan bli behandling av inflammatoriska tarmsjukdomar

Utmaningen med forskningen har varit att utveckla ett material som är 100 % naturligt, och som inte ger några oönskade bieffekter när de tränger in i slemhinnorna. Baserat på den nya kunskapen har forskare tittat vidare på hur våra slemhinnor kan förbättras ytterligare, och även på hur man kan reparera skadade slemhinnor.

– Vårt arbete kan leda fram till behandling av sår i slemhinnor och inflammatoriska tarmsjukdomar. Tidigare arbete har resulterat i framsteg när det gäller behandling av torra slemhinnor, berättar Thomas Crouzier.

Vårt arbete kan leda fram till behandling av sår i slemhinnor och inflammatoriska tarmsjukdomar.

Användas som icke-hormonellt preventivmedel

Utvecklingen av det biobaserade materialet har lett till ytterligare en viktig upptäckt. Materialet kan nämligen användas som preventivmedel.

Livmoderhalsen är vanligtvis stängd med ett segt slem. Under ägglossning så påverkas slemhinnan i livmoderhalsen genom att slemmet blir tunnare och mindre segt, så att sädesceller kan komma in och föras vidare till ägget. Thomas Crouzier är medgrundare till företaget Circle Biomedical och har för avsikt att ta konceptet vidare till färdig produkt, berättar han.

– Vårt polymera material kan stänga till denna möjlighet, och förhindra att befruktning sker. På det sättet får vi ett preventivmedel som inte är baserat på hormoner, säger Thomas Crouzier.

Den preventiva effekten av materialet har visat sig kom väldigt snabbt, redan inom några minuter. Enligt Thomas Crouzier är tanken att det ska bli en vaginal kapsel som snabbt löses upp. Det är viktigt att preventivmedlet är enkelt att använda, avslutar han.

 Källa:

Forskningsnyheter KTH 2018-03-20

Vetenskaplig publicering: Reinforcing Mucus Barrier Properties with Low Molar Mass Chitosans

Läs mer på Hjärta för vården

Unikt samarbete tar upp kampen mot svenskarnas mag-och tarmproblem
Ny metod ger snabbare svar på glutenintolerans
Kostbehandling mot IBS
Forskning på cancerrisken vid inflammatorisk tarmsjukdom

 

 

Kommentarer inaktiverade.

Vi samarbetar med