Standardmedicinen som förskrivs vid sköldkörteldiagnosen Hypotyreos hjälper långt ifrån alla med diagnosen att återfå sin hälsa. Det bekräftades nyligen i en stor amerikansk studie där forskarna konstaterade att ett normalt TSH-värde inte kan likställas med normal sköldkörtelfunktion. Nadja Öström, rådgivare inom kost & näring och sköldkörtelhälsa, är inte förvånad över resultatet.
– Min egen erfarenhet är identisk med detta studieresultat. Studien bekräftar det jag och otroligt många andra som behandlats med enbart Levaxin erfarit, berättar Nadja.
En frisk sköldkörtel reglerar en rad viktiga funktioner i kroppen genom att bilda hormonet tyroxin (T4) som i sin tur ombildas till hormonet trijodtyronin (T3). Hormonet TSH utsöndras i av hypofysen med syftet att få sköldkörteln att producera mer sköldkörtelhormon. Därför är TSH är också traditionellt det huvudsakliga blodprov som tas för att mäta sköldkörtelns funktion.
”Studien bekräftar det jag och otroligt många andra som behandlats med enbart Levaxin erfarit.
Vid Hypotyreos har man drabbats av en underfunktion i sköldkörteln som orsakats av brist på sköldkörtelhormon. Standardbehandlingen innebär att man tillför syntetiskt T4 som kallas för levotyroxin. Detta förväntas kroppen sedan omvandla till bland annat T3, som är det biologiskt aktiva hormonet. Problemet är att det i många fall inte är så enkelt.
Visar att personer med Hypotyreos mår sämre av Levaxin
Levaxin (levotyrexin) är det tredje mest förskrivna av samtliga läkemedel i Sverige och det som standardmässigt förskrivs för att råda bot på sköldkörteldiagnoser som Hypotyreos och Hashimotos sjukdom. Men enligt den amerikanska studien rapporterade personer med Hypotyreos som medicinerats med preparatet att de på flera sätt mådde sämre än friska kontrollpersoner. Detta trots att båda grupperna hade normala och likartade TSH-nivåer.
Bland annat hade de medicinerade, trots intag av färre kalorier jämfört den friska kontrollgruppen, oftare förhöjt BMI och även större behov av såväl antidepressiva mediciner som läkemedel för hjärtsjukdomar, jämfört med friska kontrollpersoner. Men alla blir inte symptomfria av levotyroxin-behandling, trots att nivån av TSH normaliserats av behandlingen.
Bland annat hade de medicinerade oftare förhöjt BMI och större behov av såväl antidepressiva mediciner som läkemedel för hjärtsjukdomar.
Ny bok om sköldkörtelhälsa med viktiga frågor i fokus
Nadja Öström är före detta ordförande i Sköldkörtelföreningen, som nyligen blev förbund, och är numera kostrådgivare, föreläsare och expert inom sköldkörtelhälsa. Hon skriver också på en självbiografisk bok om sin egen kamp med Hashimotos sjukdom och Hypotyreos. I stora delar av boken är just de här frågeställningarna i fokus.
– Ja, min egen erfarenhet är identisk med detta studieresultat och bekräftar det jag upplevt när jag endast medicinerade med Levaxin som endast innehåller hormonet T4. Jag blev erbjuden andra mediciner som skulle ta bort symptomen av mina oregelbundna och hårda hjärtslag. Jag erbjöds även antidepressiv medicin där besök hos psykolog för en påstådd bakomliggande stress skulle ta hand om alla de biverkningar som en ej tillfredställande medicinering gav mig.
”Hypotyreos är så mycket mer komplicerat än vården beskriver”
– Med egen införskaffad kunskap och erfarenhet fick jag så småningom min hälsa åter. För mig var det alltid självklart att medicineringen var ett av de största problemen där jag saknade tillräckligt med T3-hormon, även om det inte var tydligt i alla de blodprov som togs. Både minnet och vikten stabiliserades men även alla andra handikappande biverkningar försvann med optimerad och individanpassad medicin, berättar Nadja Öström.
Med egen införskaffad kunskap och erfarenhet fick jag så småningom min hälsa åter.
– Jag blev tvungen att själv söka information och kunskap, men även lita på mina signaler från en allt mer värkande kropp. Med alla mina efterforskningar förstod jag snart att Hypotyreos är så mycket mer komplicerat än vården beskriver. Man kan finna flertalet ställen där vården beskriver att Hypotyreos är en lättbehandlad sjukdom, och att TSH är det enda mätvärdet för god medicinering sedan 70-talet. Det man i studier upptäckt då kan verka logiskt men vi är allt för många som erfar att denna logik inte stämmer i alla kroppar.
– Man har inte ändrat behandlingen sedan dess, eller för den delen inte heller verkat ha intresse för mer forskning för att förstå den komplexitet som kan uppstå vid otillräcklig medicinering. Med för mig rätt medicinering där ett tillägg av T3 hormon var nödvändigt vände min hälsa åt rätt håll på endast 3 dagar, fortsätter Nadja Öström.
Man har inte ändrat behandlingen sedan dess, eller verkat ha intresse för mer forskning för att förstå den komplexitet som kan uppstå vid otillräcklig medicinering.
Studie från 2016 utmanar gammal behandling
Allt detta blir tydligt i den stora amerikanska studien som publicerades i slutet av 2016, och där forskarna jämförde en rad parametrar hos personer som behandlats med levotyroxin och jämförde med en kontrollgrupp. I studien har forskarna identifierat 9 981 personer med normala TSH-nivåer, baserat på data från en nationell amerikansk hälsoundersökning genomförd mellan 2001 och 2012. Av dessa behandlades 469 personer med levotyroxin.
Förutom nämnda skillnader i allmänt välmående, BMI och behov av antidepressiva och andra läkemedel visade sig gruppen som behandlades med levotyroxin ha 5–10 procent lägre nivå av T3 och 10–15 procent högre nivå av T4 i blodet, i jämförelse med kontrollgruppen. Förhållandet T3/T4 var ungefär 15–20 procent lägre i den behandlade gruppen, trots normala TSH-nivåer.
De amerikanska forskarna påpekar att nämnda parametrar inte är specifika markörer för Hypotyreos och att de från sina data inte kan avgöra om skillnaderna mellan grupperna fanns redan innan behandlingen. Men de anser ändå att resultaten starkt utmanar uppfattningen att normal TSH-nivå vid levotyroxin-behandling likställs med ett tillstånd av normal sköldkörtelfunktion.
”Måste bli ett slut på den maktlöshet många upplever hos sina läkare”
– Nu kommer mer forskning som visar det jag och otroligt många andra som medicinerats med enbart Levaxin erfarit. Jag hoppas att man inte sopar ytterligare ett forskningsresultat under mattan, för att fortsatt lita blint på det man kom fram till 1970, att T4 normaliserar TSH och därmed återställer hälsan för alla patienter med Hypotyreos. Det är nämligen felaktigt och det är verkligen på tiden att lyfta kunskapen som finns och den erfarenhet vi som drabbats bär på.
Det är verkligen på tiden att lyfta kunskapen som finns och den erfarenhet vi som drabbats bär på.
– Det måste bli ett slut på den maktlöshet många upplever hos sina läkare som inte ges möjlighet att erbjuda individanpassad medicinering som resulterar i att många fler kan återfå hälsa och sitt liv för att undvika mer lidande, fler sjukdomar, arbetslöshet och spruckna äktenskap. Vi vill inte bara överleva, vi vill leva. Levaxin fungerade inte på mig och kampen för rätt medicinering har varit en tuff kamp. Ge våra läkare rätt verktyg för att hjälpa alla som precis som jag inte blir friska med den nuvarande standardmedicineringen Levaxin, säger Nadja Öström.
Fakta
Länk till sammanfattning av artikeln ”Is a Normal TSH Synonymous With ”Euthyroidism” in Levothyroxine Monotherapy?” publicerad i The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 2016 Dec;101(12):4964-4973. Epub 2016 Oct 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27700539
Läs mer på Hjärta för vården
Nadja öström vill hjälpa ännu fler som har problem med sköldkörteln
Hypotyreos? Sök orsaken till din sjukdom och få rätt hjälp
4 svar till “Standardmedicin vid Hypotyreos hjälper inte alla enligt studie”
Känner igen detta med BMI och depression. Tar också levaxin efter att hela sköldkörtel togs bort 2014 men har ont i kroppen och ledarna och är trööööööt.
Hej Yvonne,
Det låter väldigt jobbigt. Känner du att du får rätt hjälp i vården idag?
Om du söker efter ett alternativ kan du träffa endokrinologer här på Medicheck.
Kontakta gärna vår support så hjälper vi dig.
Vänliga hälsningar
Christian
Jag har subklinisk hypotyreos. Värdena bedöms som normala av läkare på vårdcentralen, de uppfattar inte komplexiteten verkar det som. Jag skulle vilja medicinera med naturidentiska hormoner där alla finns med, inte bara en av dem. Var kan jag hitta någon läkare som kan förskriva? Här på Medicheck?
Hej Margareta! Tack för din förfrågan. Specialistläkarna på Medicheck försöker i möjligaste mån hitta rätt behandling och följa de regelverk som Läkemedelsverket har avseende licenspreparat, såsom NDT. Jag har pratat med vår medicinskt ansvarige och han anser att du i första läget behöver diskutera dina symptom och hur dina prover legat, vad för prover man tagit och eventuellt först komplettera dessa innan vidare ev ansökan om NDT kan göras, förutsatt att du uppfyller de krav som LMV ställer. Om du skulle vilja få rådgivning av en specialist via oss så kan du boka ett videomöte utan remisskrav. För att se tider loggar du enkelt in här på sidan genom att klicka på Logga in i högra hörnet. Det kostar ingenting att logga in och titta. Hör gärna av dig om du har fler frågor eller funderingar. Du är varmt välkommen att höra av dig till oss via chatten i vänstra hörnet eller tel. 08-59 90 25 00. Hälsningar, Emma