Boka tid
Boka tid Login För företag
Ökar egentligen spelberoende som problem? Och hur vänder vi i så fall trenden? Vi frågade Jakob Jonsson, psykolog med fokus på behandling och forskning kring spelmissbruk Framtidens specialistvårdBara specialister
Inget krav på remiss

Mer fokus på spelberoende som diagnos – och rätt hjälp finns

Spelberoende får alltmer fokus som diagnos, inte minst genom spelbolagens aggressiva marknadsföring. Men ökar egentligen spelberoende som problem? Och hur vänder vi i så fall trenden? Vi frågade Jakob Jonsson, psykolog med fokus på behandling och forskning kring spelmissbruk.

Boka tid med psykolog

På senare tid har media rapporterat mycket om spelberoende som ett samhällsproblem och spelbolag som är registrerade på Malta har varit under lupp. Det har bland annat gällt bolagens officiella policy att inte motivera spelare att fortsätta om man misstänker en risk för spelberoende.

Det här kan man lätt uppfatta som att spelandet ökar drastiskt och spelmissbruk är ett växande problem. Stämmer det?

– Faktum är att det är färre som spelar idag jämfört med för 20 år sedan. Samtidigt har omsättningen och nettoförlusten ökat så det är ett färre antal som står för en större andel. Problemen som vi har mött är ganska konstanta men det har också blivit mer uppmärksamhet kring spelandet. De flesta av oss har nog slagits av den ökande och hårda marknadsföringen med de här bolagen som avsändare.

De flesta av oss har nog slagits av den ökande och hårda marknadsföringen med de här bolagen som avsändare.

Varför har det blivit så?

– Det handlar mycket om pengar och politik. Man kan som spelbolag i stort sett göra det här fritt utan att råka illa ut. Vi har under flera år haft ett så kallat främjandeförbud, något som vi fortfarande har men för ett par år sedan kom en dom som innebar att det inte blir någon påföljd vid sådana här överträdelser även om det bryter mot lagen.

Omreglering av spelmarknaden väntar

Enligt uppgift är en omreglering av spelmarknaden på gång?

–  Det stämmer. Från och med januari 2019 kommer ett licenssystem införas i Sverige vilket innebär att man räknar med att åtminstone 90 procent av de här bolagen kommer att vara registrerade i Sverige i framtiden. Tanken är man ska få en bättre kontroll på spelmarknaden jämfört med nu, när bolagen av juridiska skäl är registrerade utomlands, bland annat på Malta.

– Det här är fortfarande ett förslag men där ryms bland annat central självavstängning, det vill säga att man ska kunna stänga av sig själv på alla spelsajter på en gång. Det kommer också att införas en omsorgsplikt som gör att bolagen inte kan ringa kunder och medverka till att spelandet går överstyr på samma sätt som idag.

– En annan mycket positiv förändring är att spelberoende som diagnos kommer att skrivas in i socialtjänstlagen från januari 2018. Det innebär att om du går till din till en kommun och berättar att du har problem så är de skyldiga att erbjuda dig hjälp.

Spelberoende som diagnos kommer att skrivas in i socialtjänstlagen från januari 2018.

– Det är en jättebra förändring. Inte minst eftersom spelberoende personer per definition har ont om pengar vilket gör det nästintill omöjligt att söka privat vård för sitt beroende.

”Vem riskerar att bli spelberoende?” 

Vem riskerar att bli spelberoende? Är det samma mekanism och/eller typ av människor?

– Vem som helst kan bli beroende. Jag har svårt att se någon direkt personlighetstyp som extra riskbenägen. I stor utsträckning handlar det om vad man har man varit med om i sitt spelande. Har man exempelvis vunnit mycket i början så ökar givetvis risken eller om man uppfattar spelandet som väldigt positivt och roligt.

– Det har också betydelse vem beroendet landar hos. Mår man bra i övrigt, såväl fysiskt som socialt är risken mindre men man kan åka dit ändå. Det är lätt att börja överkonsumera.

– Det finns dock tre huvudgrupper som är mest representerade bland de vi behandlar. Den första och största är de tidigare problemfria, som alltså spelar sig till ett problem och tänker ”jag behöver det här”. De får ett sug och spelandet känns positivt laddat. Efter ett tag motiveras de av att vinna tillbaka sina förluster.

Det finns dock tre huvudgrupper som är mest representerade bland de vi behandlar.

– Den andra gruppen kallar vi den emotionellt sårbara. De här personerna har ofta haft det tufft under uppväxten och redan tidigare haft andra psykiska problem som till exempel ångest. Då blir spelande framförallt en flykt. Till sist har vi den minsta gruppen, de biologiskt avvikande, det vill säga de som framförallt triggas av spänningen och i många fall har en annan diagnos i grunden som påverkar impulskontrollen. ADHD är ett vanligt exempel här.

Behöver du prata med någon om ditt spelande?

Hos oss kan du boka tid med en psykolog om du behöver stöd och hjälp för att ditt spelande börjar bli ett problem för dig. Du behöver ingen remiss. Möte sker online via videosamtal.

Logga in och se lediga tider

Omfattande behandling för spelmissbruk

Kortfattat, hur läggs behandlingen upp när du träffar spelberoende patienter?

– Första fasen handlar om kartläggning av situationen men också om motivation. ”Varför ska jag göra det här?” är en fråga man måste ställa sig. Det gäller att skapa en vilja hos patienten till att göra en förändring. Ibland vill personen innerst inne inte och då kan det bli fel.

Det gäller att skapa en vilja till att göra en förändring. Ibland vill personen innerst inne inte och då kan det bli fel.

– I nästa skede tar vi reda på vilka funktioner spelandet fyller och vad det finns för andra saker som skulle kunna fylla samma funktion. Därefter jobbar vi med att få spelandet under kontroll, vilket vanligtvis innebär att sluta helt, men vissa väljer att exempelvis börja med stryktips istället och då gäller det att ha kontroll på detta.

– En grundläggande frågeställning är också hur det kommer sig att den som är beroende behöver göra det här. Kan det vara av ångest på grund av arbetet eller relationer? Då måste man jobba med de bitarna alternativt lära sig acceptera situationen.

– Det finns också många tankefällor, det vill säga idéer om spel som inte stämmer. Man måste också identifiera känslor och hantera dem bättre än genom att spela. Ta reda på vad som triggar till återfall. Får du till exempel återfall varje gång du dricker alkohol? Hur ska du i så fall göra annorlunda nästa gång?

Våga ta hjälp och berätta

Jakob sammanfattar behandlingen av spelberoende som ett smörgåsbord, då det finns så många olika saker att ta tag i för den som drabbats och den som behandlar.

– Det stämmer. Men ska man knyta ihop säcken så handlar det i slutändan om att komma igång med livet, att ha ett allmänt bra liv. Det innefattar även att få hjälp med att paketera ekonomin och kan ofta innebära att leva på existensminimum i fem år. Du behöver ta tag i ekonomin annars är det en enorm återfallsfaktor.

 Du behöver ta tag i ekonomin annars är det en enorm återfallsfaktor.

– Till sist handlar det om att våga ta hjälp av andra, att våga berätta hur man mår och visa sig svag, samt att stegvis bygga upp sin självkänsla. Att involvera anhöriga i behandlingen ger bäst resultat och vill man prata med andra i samma situation så finns det organisationer i Sverige som möjliggör detta. Det kan vara väldigt förlösande att dela både problem och framsteg med likasinnade.

– Det finns hjälp att få för den som är spelberoende så ta chansen om du känner att du behöver hjälp, säger Jakob Jonsson.

Fakta:
Jakob Jonsson är en del av Lundföretaget Sustainable Interaction som framförallt erbjuder utbildning och förebyggande arbete kring spelberoende, spelansvar och inom hot och våld. Jakob Jonsson bedriver själv forskning och behandlingar inom området. 

Bild: Jakob Jonsson

Läs mer på Hjärta för vården

Så klarar du att sluta röka
Astrid berättar om sin PTSD
Emma berättar om stress och utmattningssyndrom

Kommentarer inaktiverade.