Boka tid
Boka tid Login För företag
Lampros Ntintis-hudspecialist Framtidens specialistvårdBara specialister
Inget krav på remiss

Så solar du säkert – Råd från hudspecialisten

Äntligen är solen här och vi passar på att njuta av de varma och ljusa strålarna. Men tänk på att solen är som starkast och farligast nu. Det är lätt att man glömmer att skydda sig i all glädje.
– Det är extra viktigt att skydda barnen eftersom deras hudceller är extra känsliga. Barns hud har inte möjlighet att skapa samma pigmentskydd som vuxnas hud, säger hudspecialisten Lampros Ntintis. Vi ger lite råd kring dina solvanor och hur du ska sola på ett säkert sätt.

Träffa specialistläkare via videosamtal

Få rätt vård direkt av specialistläkare, psykologer och dietister. Du behöver ingen remiss.

Boka tid här

Kläderna är viktigast

Kläder är det viktigaste sättet för att skydda sig från solen och kunna vistas ute på ett bra sätt. Täck så mycket av kroppen så möjligt med kläder.

– Solhatt som täcker bak och fram är bra att använda och solglasögon för att få ett gott skydd säger Lampros. 
Barn under 1 år ska inte vistas i solen alls. Se till att skapa skugga med hjälp av parasoll och solskydd. För barn är det bra att använda speciella uv-kläder.

Det är extra viktigt att skydda barnen eftersom deras hudceller är extra känsliga. Barns hud har inte möjlighet att skapa samma pigmentskydd som vuxnas hud.

Solkrämen är ett nödvändigt komplement

Där kläder inte täcker ska solskydd användas. Detta ska fungera som ett komplement till kläderna. Använd skyddsfaktor minst 50 som skyddar mot både UVA- och UVB-strålar. Den bör vara vattenfast och innehålla både fysikaliskt och kemiskt filter. Använd mycket solkräm och smörj dig varannan timme och alltid efter bad eller om du svettas mycket. För en vuxen kropp räknas två matskedar solkräm, ca 30 ml som gott skydd mot solen.

Smörj hela kroppen under perioden maj till september och även mulna dagar.

Solskyddskräm skall inte användas för att förlänga tiden du vistas i solen, tillägger Lampros, utan kläderna ska vara i fokus.  

Symtom på solbränna

Huden blir röd, öm och varm. Smärta kan förekomma om du bränt dig. Eftersom värme underlättar vätskeförlust kan en person som drabbats av solbränna också vara uttorkad. Dygnet efter kan huden svullna, få blåsor och överhuden flagna av. Brännskada kan vara lätt, måttlig eller svår.

Om du bränt dig

Om du bränt dig och det kliar, se till att inte exponera detta område i solen så huden får vila sig. Undvik solen några dagar för att låta huden läka, så länge du inte är röd längre. För att lindra smärta så kan det vara bra att kyla området eller lägga på aftersun.

– Kyl med kallt vatten, kylbalsam eller en fuktgivande hudlotion. Lindra klåda och sveda med receptfri kräm eller salva med hydrokortison. Håll koll på om din hud har förändrats efter att du har bränt dig, tillägger Lampros.

När du ska undvika solen

Solen är som starkast och farligast mellan 11-15. Försök att undvika att vara direkt i solen under denna tid (gäller sommarhalvåret i  Sverige). Passa på att spendera tid i skuggan under dessa timmar. Bebisar och små barn har extra känslig hud så dem ska helst vara inomhus under dessa tider. Då är solen som mest intensiv. UV strålningen skadlig för din hud framför allt när din skugga är kortare än du själv.

Då ska du söka vård

Vid stora och flera blåsor med smärta och feber, kontakta vårdcentralen, avslutar Lampros.

Träffa en hudspecialist

Träffa Lampros, hudspecialist via videosamtal. Ingen remiss behövs, frikort gäller.

Boka tid

Läs mer om hudsjukdomar

Biologiska läkemedel hjälper fler med psoriasis
Nytt plåster ska ge snabbare diagnos vid hudsjukdomar
Aknekliniken hjälper till vid akne

Kommentarer inaktiverade.