Boka tid
Boka tid Login För företag
Kenneth Ilvall - Chief Medical Officer-hypotyreos Framtidens specialistvårdBara specialister
Inget krav på remiss
Frikort gäller

Så får du rätt behandling vid problem med sköldkörteln

Över en halv miljon svenskar har problem med sköldkörteln. I många fall fungerar inte behandlingen.
– Tyvärr är det vanligt med fel behandling. Ungefär 20 procent skulle behöva få annan hjälp än den som vanligtvis erbjuds. Men hos oss på Medicheck är det annorlunda säger Kenneth Ilvall, specialist inom allmänmedicin. Genom sitt arbete på Medicheck kan Kenneth erbjuda sköldkörtelsjuka bedömningar, individuellt anpassade behandlingsplaner och uppföljningar.


Anpassad vård och behandling

Vi hjälper dig med utredning, diagnostisering och behandling av din sköldkörtelsjukdom. Vi lyssnar på dig och tittar inte bara på dina provsvar.

Läs mer

Sköldkörteln, som sitter på halsen, producerar hormoner som vår kropp behöver och är även viktig för ämnesomsättningen. Men hos drygt 500 000 svenskar har balansen sköldkörteln rubbats, vilket kan ge många olika besvär. Det är mycket vanligt med ständig trötthet, nedstämdhet och krånglande mage. De allra flesta som drabbas är kvinnor. Dessutom har uppemot 100 000 särskilt stort problem.

– Ofta kan blodprover visa ett okej resultat innan sjukdomen bryter ut med full kraft. Därför är det viktigt att lyssna in vilka symptom personen har och vara lyhörd när de inte stämmer in på andra sjukdomar. Man ska inte bara gå på provresultatet, säger Kenneth Ilvall.

– Man ska inte vara rädd som vårdpersonal att ta den extra tiden att ställa några djupare frågor för att utesluta sköldkörtelproblem. Annars finns risk att man får behandling för nåt annat.

Svårt att fånga upp signaler när det gäller sköldkörteln

Han blev intresserad av sköldkörtels sjukdomar tidigt i sin läkarbana. Det var över 15 år sedan och idag är Kenneth Ilvall specialiserad inom området.

– Jag träffade kvinnor ”mitt i livet” som hade svåra problem. Normalt sett är det en grupp som är relativt frisk och när vi hade många patienter i barnafödande ålder som uppvisade dessa symptom, förstod jag att det är en problematik som ofta missas. Personerna förklarar gärna bort det med att ”man jobbar mycket just nu”, många är högpresterande och tvingar sig själva att bara köra på, fastän det uppenbart är något som är fel.

Ungefär 80 procent av patienterna svarar bra på den medicinen, men de återstående 20 procenten blir tyvärr ofta sämre och det är dem vi måste lägga krut på.

Generellt är vården för de flesta av dessa personer bra, men alla är inte lika duktiga på att fånga upp signalerna på att något faktiskt är fel, trots att proverna ligger inom referensvärdena, säger Kenneth. Ett hinder är alltså att sätta rätt diagnos, ett annat är att personen reagerar olika på Levaxin, den medicin som oftast erbjuds vid sköldkörtelsjukdom.

– Ungefär 80 procent av patienterna svarar bra på den medicinen, men de återstående 20 procenten blir tyvärr ofta sämre och det är dem vi måste lägga krut på.

Fler metoder för behandling finns

Enligt Kenneth Ilvall finns idag alternativa behandlingar av sköldkörtelsjukdom, men metoderna når sällan ut till personerna:

– Det finns möjligheter att behandla på andra sätt, som det snabbverkande Liothyronin som är den aktiverade substansen.

Samtidigt är det dyrare och ställer mycket högre krav på vården att hitta rätt dos, det ger i vissa fall effekter som inte alltid upplevs som gynnsamma, exempelvis hjärtklappning och svettningar.

Dessa går oftast över och personerna får ofta en positiv långtgående effekt, säger han och utvecklar:

– Jag tycker det är svårt att motivera varför den del av personerna som inte kan behandlas effektivt med enbart Levaxin inte ska få testa Liothyronin. Detta ska förstås göras med stor försiktighet och i god dialog med personen genom löpande uppföljningar, det är oftast här som det kan svikta i vården. Tiden räcker inte till.

Få hjälp med sköldkörteln oavsett vart i landet

Genom sitt arbete hos Medicheck kan Kenneth erbjuda sköldkörtelsjuka bedömningar, individuellt anpassade behandlingsplaner och uppföljningar. Vanligt är att personerna sökt vård för besvären under lång tid utan att få rätt hjälp.

– Personligen tycker jag det är en jättebra idé att kunna erbjuda specialistkunskaper och en ”second opinion” vart man än bor i landet. Behovet finns ju i hela Sverige och då är digital vård ett riktigt bra komplement.

Problem med sköldkörteln?

Hos oss får du hjälp av specialistläkare online. Frikort gäller.

Boka tid

Läs mer om sköldkörteln 

Medicheck expanderar med unik klinik för personer med sköldkörtelsjukdomar
Individanpassad kost bra vid sköldkörtelsjukdom
Nadja skriver om att bli frisk från sköldkörtelsjukdom

Kommentarer inaktiverade.