Boka tid
Boka tid Login För företag
Andreas Rochester, specialist inom psykiatri Framtidens specialistvårdBara specialister
Inget krav på remiss
Frikort gäller

Psykiatriker Andreas Rochester i Spanien – mot depression och ångest

Andreas Rochester är specialist inom psykiatri och har sin bas på Gran Canaria i Spanien. Där hjälper han både skandinaviska turister och spanjorer med behandling och rådgivning. Han berättar att psykiatriska besvär som depression och ångestsyndrom är något han ofta ställs inför samtidigt som sjukdomar relaterade till stress inte förekommer lika frekvent i Spanien som i Sverige.

Andreas läste medicin vid Lunds universitet och var tidigt inriktad på psykiatri. Han valde mellan psykologi och psykiatri under en tid men bestämde sig för att bli läkare och sedan specialisera sig på psykiatrin som låg honom varmast om hjärtat. Efter avslutad ST-tjänst på St. Görans sjukhus i Stockholm sökte han sig till Spanien.

Min fru är från Spanien så det var naturligt att söka sig hit. Jag arbetade som överläkare på ett privat sjukhus här på Gran Canaria i några år och valde sedan att starta en egen privat mottagning, berättar han.

 

 

Träffa specialistläkare i din mobil

Ladda ner vår app för att få tillgång till specialistläkare när det passar dig. Du behöver ingen remiss.

Medicheck Sverige - träffa läkare via videosamtal direkt i din telefon eller iPad.

 

Medicinsk ledsagare för SOS International

Förutom att driva sin egen privatmottagning arbetar Andreas också för ett psykiatriskt centrum samt även för SOS International där han fungerar som så kallad ledsagarläkare.

Jag följer med på resan som medicinsk ledsagare och stöd.

Mitt arbete på SOS International innebär att jag hjälper till med hemtransport av skandinaviska personer som insjuknat under resa i olika delar av världen. Det är personer som exempelvis blivit svårt deprimerade eller psykotiska under sin vistelse utomlands och som blir inlagda på plats. Dessa patienter kan eller får inte flyga hem själva så då följer jag med dem på resan som medicinsk ledsagare och allmänt stöd, förklarar Andreas.

Specialistläkare inom psykiatri

Har du frågor eller funderingar? Här kan du träffa Andreas och andra specialistläkare direkt utan remiss. Mötet sker via videosamtal eller chatt.

Se hur Andreas kan hjälpa dig

Hjälper både turister och spanjorer

Störst tid lägger Andreas dock på sin egna, privata mottagning på Gran Canaria. Trots att ön är välbesökt av turister så är det framförallt spanjorer som kommer till honom för behandling och rådgivning.

De flesta turister stannar i en till två veckor och då väljer man oftast inte att inleda en behandling förrän man kommer hem. Men det finns förstås skandinaver som stannar längre över vintern precis som amerikaner och engelsmän men huvuddelen av de som kommer till mig är spanjorer. Jag har dock fördelen att kunna kommunicera med mina patienter på såväl de skandinaviska språken som spanska och engelska vilket är nödvändigt även i mitt arbete för SOS International.

Depression och ångest är vanligast

Depression och ångestsyndrom är de stora grupperna bland psykiatriska besvär som Andreas ställs inför. Här är såväl symptom som behandling likartad oavsett vilken kultur man kommer ifrån, berättar han.

Det stämmer, psykiska sjukdomar som depression och ångestsyndrom tar inte hänsyn till väder och andra förutsättningar även om familjen involverar sig mer i behandlingen i Spanien jämfört med Sverige. Däremot pratar man inte lika frekvent om stress och diagnoser som utmattningssyndrom i Spanien, även om det givetvis förekommer. Hur man ser på stress kan också vara subjektivt och varierar därför mellan olika kulturer.

En annan anledning är att i Spanien kan jag inte sjukskriva mina patienter. Detta är helt och hållet offentligt hanterat här, vilket egentligen är en fördel både för mig och mina patienter på så sätt att man söker sig hit helt och hållet med fokus på att prata om och få hjälp med sin sjukdom.

Hur man ser på stress varierar mellan olika kulturer.

Vill du prata med en specialistläkare som Andreas Rochester?

Våra specialistläkare har unik kompetens och erfarenhet inom sina områden och du behöver ingen remiss för att få ett samtal. Boka en tid med en psykiatriker och prata avslappnat via videosamtal eller chatt samma dag.

Läs mer på Hjärta för vården

Missa inte nästa artikel där Andreas berättar om sina tankar kring ökningen av stress i samhället och hur vi förebygger psykiska sjukdomar. Kommer inom kort!

Passa på att läsa:

Emma berättar om stress och utmattningssyndrom
Rådgivning av en psykiatriker kan hjälpa i vardagen
Mindfulness mot psykisk ohälsa

 

Kommentarer inaktiverade.