Boka tid
Boka tid Login För företag
Framtidens specialistvårdBara specialister
Inget krav på remiss
Frikort gäller

Ny utredningsmetod kan ge säkrare diagnos för prostatacancer

Ny forskning visar att en alternativ utredningsmetod för prostatacancer kan kraftigt minska onödiga provtagning, biopsier och diagnoser av ofarlig cancer. Metoden innebär att fler män får rätt diagnos och behandling och att man minskar obehag under utredningen av prostatacancer.

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige och drabbar 10 000 män varje år. Idag är klinisk praxis att göra ett så kallar PSA-blodprov, ett prostataspecifikt antigentest, när man utreder för prostatacancer.

Ett förhöjt PSA-värde i blodet behöver inte bero på cancer och man kan inte använda enbart provet för att fastställa sjukdom. Om man har ett förhöjt PSA-värde får man genomgå en större vävnadsprovtagning där 10–12 ytterligare prover tas från prostatan. PSA-testet kan också missa farlig cancer och inte göra skillnad på farlig och ofarlig typ av sjukdomen, vilket har lett till att provet blivit väldigt omdebatterat.

Få rådgivning av specialistläkare online

Hos oss kan du träffa specialistläkare inom många olika sjukdomsområden. Snabbt och utan krav på remiss. Möte sker via videosamtal. Du loggar enkelt och kostnadsfritt in här för att boka en tid som passar dig.

Logga in säkert med BankID

Kombination av tester under utredning

Nu har forskare undersökt alternativ i utredning. Den omfattande studien har finansierats av bland annat Cancerfonden och forskningsprogram på Karolinska universitetet. Studien inkluderade 532 män och genomfördes i samarbete mellan urologmottagningar i Stockholm, Sjukhuset i Vestfold, Tønsberg, Aleris Cancer Centrum i Oslo.

I studien jämförs män som genomgår klinisk praxis med PSA-test och män som genomgår en kombination med bland annat det så kallade Stockholm3-testet, som är utvecklat av bland annat forskare vid KI. I studien kombineras Stockholm3-testet med en riktad vävnadsprovtagning med hjälp av resultat från magnetkameraundersökning.

Minskar onödiga provtagningar och biopsier

Stockholm3-testet är en testmetod som kombinerar fem biomarkörer och över 100 genetiska markörer. Det kombinerar också kliniska data som till exempel tidigare vävnadsprov, ålder, familjehistorik och sjukdom för att kunna bedöma risken för prostatacancer.

Resultatet visade att med den alternativa strategin för att diagnosticera sjukdomen minskade antalet vävnadsprover med 38%. Antalet män som diagnosticerades med ofarlig sjukdom minskade med 42%, och 10% mer cancer som krävde behandling hittades. Det visar att den alternativa utredningsmetoden minskade onödiga provtagningar och biopsier kraftigt utan att missa farlig cancer.

Fler får rätt diagnos och behandling

Tobias Nordström är forskare på Karolinska Institutet och prostatacanceransvarig specialistläkare vid Danderyds Sjukhus. Han berättar att den aktuella studien bekräftar tidigare resultat som visar på värdet med Stockholm3-testet som en del i diagnostiken av prostatacancer.

– Studier av den här typen har efterfrågats av Socialstyrelsen. Vi visar att man genom en kombination av Stockholm3-testet och riktad vävnadsprovtagning kan öka sannolikheten att män med behandlingskrävande cancer får korrekt diagnos, samtidigt som vi kraftigt minskar antalet män som behöver genomgå utredning med vävnadsprov.

– Det innebär att fler män får rätt diagnos och behandling, samtidigt som vi minskar obehag och risken för komplikationer, säger Tobias Nordström.

Källa: KI Forskning/Nyheter juli 2018

Bild: Tobias Nordström
Fotograf: Johan Adelgren, Danderyds sjukhus
Karolinska Institutets Presstjänst

Läs mer på Hjärta för vården

Fler med prostatacancer får hjälp – men mer behöver göras
Stort genombrott inom behandling av prostatacancer- urolog Fredrik Levin berättar
Kampen mot prostatacancer fortsätter
Urolog Fredrik Levin om oron för prostatacancer

 

Kommentarer inaktiverade.