Boka tid
Boka tid Login För företag
Peder Olofsson, forskare institutionen för medicin, Karolinska Institutet Foto: Karolinska Institutet Framtidens specialistvårdBara specialister
Inget krav på remiss
Frikort gäller

Ny behandlingsform mot högt blodtryck i sikte

Forskaren Peder Olofsson och hans kollegor vid Karolinska Institutet har upptäckt att vårt immunförsvar har en ny okänd roll – att reglera vårt blodtryck. Nu hoppas man att detta ska innebära nya och bättre behandlingsformer mot högt blodtryck.

Det är i samarbete med amerikanska och kanadensiska forskare som man funnit att en särskild sorts immunceller, ”acetylkolinproducerande lymfocyter”, kan reglera blodtrycket hos laboratoriemöss.

Specialistläkare inom hjärt-kärlsjukdomar

Här kan du få hjälp av en specialistläkare (kardiolog) – utan remiss. Mötet sker via videosamtal.

Se vilken hjälp du kan få

Orsak till högt blodtryck är ofta okänd

Högt blodtryck är en viktig riskfaktor till att människor världen över går en för tidig död till mötes. Trots det är orsaken till att en person drabbas av högt blodtryck ofta okänd. Man vet dock sedan tidigare att signalsubstansen acetylkolin spelar en viktig roll. Det beror på att denna signalsubstans får blodkärlen att slappna av och reglerar blodtrycket genom att påverka produktionen av kväveoxid.

Genom att studera laboratoriemöss som saknar en viss sorts immunceller, ”acetylkolinproducerande lymfocyter”, har forskarna på Karolinska Institutet tillsammans med forskare på The Feinstein Institute for Medical Research i New York samt University Health Network i Toronto upptäckt att dessa immunceller har en tidigare okänd roll – att sänka blodtrycket.

– Ja, lymfocyter producerar acetylkolin som kan levereras till målceller som saknar direktkontakt med nerver. Därigenom tycks de kunna förmedla signaler för att reglera immunförsvar och blodtryck. Det här är en ny typ av pusselbit i vår förståelse av blodcirkulationen, säger huvudförfattaren Peder Olofsson, forskare vid institutionen för medicin på KI.

Viktigt att förstå hur blodtrycket kan regleras

För att kunna utveckla effektiva och säkra behandlingar mot högt blodtryck behövs detaljkunskaper om de underliggande biologiska mekanismerna, säger Peder Olofsson.

Nu vill forskarna ta reda på om acetylkolinproducerande lymfocyter har samma viktiga roll också i regleringen av blodtryck hos människan. Om så är fallet är nästa fråga om man kan få immuncellerna att öka sin produktion av den här viktiga signalsubstansen för att på den vägen reglera högt blodtryck?

Nya sätt för behandling av högt blodtryck

Dessa nya rön om hur denna specifika immuncell är inblandad i regleringen av vårt blodtryck kan bana väg för nya sätt att diagnostisera och behandla högt blodtryck, tror forskarna. Eftersom lymfocyter regleras av nervsignaler tänker sig forskarna att det kan bli möjligt att styra immuncellernas aktivitet genom implantat som stimulerar nervsignalerna på elektrisk väg.

Fakta: Studien har publiceras i Nature Biotechnology Forskningen har finansierats av bland andra National Instiutes of Health; Canadian Institutes for Health Research; Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse; Hjärt-Lungfonden och Svenska Läkaresällskapet.

Bild: Peder Olofsson, forskare vid institutionen för medicin, KI
Foto: Karolinska Institutet

Blodanalyser online, vad är det?

Blodanalyser online lär dig mer om din hälsa

 

 

Kommentarer inaktiverade.