Boka tid
Boka tid Login För företag
Nadja Öström Framtidens specialistvårdBara specialister
Inget krav på remiss
Frikort gäller

Nadja kämpar vidare för personer med sköldkörtelsjukdom

Nadja Öström har genom sitt stora engagemang för de tusentals som drabbats av sköldkörtelsjukdomen hypotyreos blivit ”Sköldkörtel-Nadja” för många. Hennes tidigare ordförandeskap i Sköldkörtelförbundet, hennes kost- och sköldkörtelrådgivning, föreläsningar och inte minst hennes bokdebut 2018, har lagt grunden till detta.

Har du Hypotyreos?

Fungerar din behandling dåligt? Få hjälp av erfarna specialistläkare som kan sköldkörtelsjukdomar. Frikort gäller.

Boka tid med specialist

– När min bok Sköldkörtelsjuk & frisk – ett inre kaos kom ut i februari 2018 var jag uppriktigt sagt nervös. Jag tyckte själv att den blev väldigt bra men hade ingen aning om vad andra skulle tycka. Den mottogs dock fantastiskt bra. Igenkänningsfaktorn var huvudfokus i boken och den respons jag fått är: ”du har skrivit en bok om mig”. Människor har berörts och känt sig tröstade av boken. Jag är otroligt stolt och glad över detta, berättar Nadja.

2018 var hon med och stödde Medicheck:s initiativ Sköldkörtelkliniken och i oktober 2018 återinträdde hon som ordförande i Sköldkörtelförbundet. Detta alltmedan antalet föreläsningar växte och fler och fler sökte hennes hjälp som kost- och hälsorådgivare. Energisk och målmedveten är närmast en underdrift när det gäller Nadja Öström.

Många med hypotyreos frågar om jag vet någon bra läkare

– Ja, även 2018 var ett hektiskt år. Jag hjälpte till med Sköldkörtelkliniken genom att bidra med mina erfarenheter av vad patienter med hypotyreos eller annan sköldkörtelsjukdom behöver. Det gick till en början också att boka möten med mig på kliniken, men när mitt engagemang i Sköldkörtelförbundet blev större i slutet av året, samtidigt som föreläsningar och mina egna konsultationer ökade, räckte tiden helt enkelt inte till.

– I takt med att jag blivit ”Sköldkörtel-Nadja” för många så har också antalet personer med hypotyreos som hittar mig och kontaktar mig direkt för att få hjälp ökat. Då hänvisar jag dem numera alltid till Sköldkörtelkliniken och Medicheck. Den vanligaste frågan jag får är nämligen ”vet du någon bra läkare?” och tidigare var det svårt att hänvisa till någon eftersom de jag visste var bra antingen var fullbokade eller pensionerade. Här finns nu möjlighet att träffa en rad specialister, oavsett var i landet man bor.
Nadja berättar att perioden efter att hon återvänt som ordförande i Sköldkörtelförbundet var väldigt intressant och spännande. Inte minst för henne själv.

Sköldkörtelkliniken

Individuell behandlingsplan. Regelbunden uppföljning. Skräddarsytt specialist-team.

Ansök om plats på kliniken

Idén om en ny bok började gro

– Jag fick bland annat sitta i direktsändning i Aftonbladets morgon-TV och prata om sköldkörtelsjukdom, något jag fick väldigt bra respons på. I år höll jag också tal på Sergels Torg den 25 maj, på Internationella Sköldkörteldagen. Det hände väldigt mycket positivt. Min rådgivningsverksamhet och mina föreläsningar hade dock fortsatt öka, vilket gjorde att jag på grund av tidsbrist avslutade mitt ordförandeskap i Sköldkörtelförbundet efter cirka ett års tid.

Under tiden hade också en ny bokidé börjat gro hos henne, vilket bidrog starkt till det beslutet.

– Ja, i och med min egen resa, som jag berättar om i min debutbok, har jag upptäckt att kosten förvisso är grundläggande och viktig, men ändå en ganska liten del av helhetshälsan. Den röda tråden hos de jag träffat i min rådgivningsverksamhet är samtidigt att de är prestationsmänniskor, så kallade ”duktiga flickor” och pojkar. Den stressen, som oftast kommer från barndomen, ser jag hos väldigt många med hypotyreos och även andra autoimmuna sjukdomar.

– Där någonstans föddes idén om den kommande boken, som ska heta ”Hela Allt”. Budskapet är att det finns mer än bara kosten, träningen, mediciner och alla prover man tar. Jag har under min egen resa fått träffa många fantastiska personer som är experter på de olika delarna och som hjälpt mig. Med boken vill jag få andra att förstå att det finns flera delar i att ”hela allt” och ville därför intervjua de här personerna.

En djupare förståelse för helheten

Utöver dessa experter innehåller boken patientberättelser, där företrädesvis personer med olika autoimmuna samt andra kroniska sjukdomar berättar sin historia.

– Den röda tråden i boken är framförallt autoimmuna tillstånd. Det är ingen instruktionsbok om hur man gör utan den presenterar vilka alternativ som finns för att hitta sin helhetshälsa. Och att det finns flera vägar att gå. Man ska som läsare få en djupare förståelse för helheten.

– När det gäller exempelvis hypotyreos anser jag att det är autoimmuna faktorer vi borde titta på, snarare än att stirra oss blinda på sköldkörtelhormonerna. Inte minst då det är autoimmuna faktorer som är orsaken till att något gick sönder från början, säger Nadja.

Den kommande boken är det Nadja brinner mest för just nu. Samtidigt fortsätter hon med sitt grundläggande yrke som frisör, sina föreläsningar, sin rådgivningsverksamhet och att ösa ut information om hypotyreos och autoimmuna sjukdomar i sina sociala kanaler.

Rätt vård direkt

På Sköldkörtelkliniken får du en individanpassad och heltäckande behandling över tid och regelbunden kontakt med specialister inom området. Provtagning ingår. Frikort gäller.

Ansök om plats på kliniken

”Jag vill förändra vården – på mitt sätt”

– Det stämmer. Men jag har dragit lite i handbromsen när det gäller föreläsningar och jag tar inte emot nya kunder på frisersalongen, utan har bara mina stamkunder. Jag vill koncentrera mig på boken och även på att själv återhämta mig ibland. Återhämtning är otroligt viktigt och jag har under min resa varit dålig på det.

– Jag vill förändra vården, men förbundsverksamhet är nog inte mitt bästa element. Jag fortsätter jobba för den här gruppen på mitt sätt, dvs. genom böcker, föreläsningar, rådgivning och att jag deltar i debatten på olika sätt.

Möjligheterna till att få hjälp har ökat

Nadja, du har vid det här laget kämpat i många år för de många som har problem med sköldkörteln, framförallt de med underfunktion, dvs. hypotyreos. Hur tycker du utvecklingen mot att fler ska få hjälp har gått?

– Idag ser jag inte bara ljuset i tunneln utan jag är nästan ute på andra sidan. Jag känner mig tacksam, ödmjuk och lycklig över det. Samtidigt sorgsen för alla som fortfarande inte fått hjälp. Men det finns ett hopp, det är någonting på gång. Möjligheterna till att få hjälp har ökat, avslutar Nadja Öström.

Text och bild: Mats Holmström

Läs andra inlägg om Nadja Öström

Nadja skriver om att bli frisk från sköldkörtelsjukdom
Standardmedicin vid Hypotyreos hjälper inte alla enligt studie
Nadja Öström vill hjälpa ännu fler som har problem med sköldkörteln
Hypotyreos? Sök orsaken till din sjukdom och få rätt hjälp
Problem med sköldkörteln? Ljus i tunneln för dig med Hypotyreos och Hashimoto

Har du en intressant historia att berätta?

Vill du gästblogga på Hjärta för vården? Skicka gärna ett mail till: support(a)medicheck.se så kontaktar vi dig.

Kommentarer inaktiverade.