Boka tid
Boka tid Login För företag
Gro Sundell, enhetschef PMU. Foto: Marie Ullnert. Framtidens specialistvårdBara specialister
Inget krav på remiss
Frikort gäller

Ny unik mottagning för personer med utmattningssyndrom

Gro Sundell är enhetschef för PMU – en ny och unik psykiatrimottagning för utmattningssyndrom i Göteborg. Mottagningen hjälper personer med svårbehandlad utmattning och riktar sig främst till den som förutom utmattningssyndrom även har andra psykiatriska diagnoser.

Enligt officiell statistik från Västra Götalandsregionen var 8 000 personer sjukskrivna med diagnosen utmattningssyndrom förra året. Gro Sundell konstaterar att det sannolikt rör sig om ännu fler.

– Enligt institutet för stressmedicin (ISM) handlar det snarare om över 10 000 personer i vår region. Jag har inga exakta nationella siffror men tittar man på behovet av stressmottagningar och den forskning som finns så ser det procentuellt ut på samma sätt i hela landet.

– Alarmerande är också att 70–80 procent av sjukskrivningarna generellt i landet är relaterade till psykisk ohälsa. Ungefär hälften av dessa behandlas av primärvården, berättar Gro Sundell.

Få hjälp av en psykiatriker online

Nu kan du få hjälp av specialistläkare – utan remiss. Mötet sker via videosamtal.

Välj en psykiatriker som passar dig

Utmattningssyndrom kan drabba vem som helst

Utmattningssyndrom är en sjukdom som kan drabba vem som helst. Tidigare var den vanligaste patienten en dubbelarbetande medelålders kvinna. Men det har blivit allt vanligare att även män och yngre drabbas. Personer med utmattningssyndrom söker sig i första hand till vårdcentralen.

– Ja, vårdcentralerna gör ett fantastiskt arbete och många blir bra inom ett år. Men vissa personer tillfrisknar inte och det är dem vi vill nå. Ett dilemma är också att en del av de här personerna drabbas akut och utan att tidigare ha fått diagnos. Därmed får de också akuta symtom som de tror är någonting annat. Till exempel stroke eller hjärtinfarkt. Ryggont är också snarare regel än undantag bland dessa personer. De vet alltså inte vad de drabbats av medan andra har känt de mer klassiska symtomen komma smygande. Symtom som att de ständigt känner sig trötta oavsett hur mycket de sover.

Utmattningssyndrom och andra psykiatriska diagnoser

Det som är unikt för den nya mottagningen är att den är specialiserad på utmattningssyndrom i kombination med en annan psykiatrisk diagnos. Personer kommer till mottagningen för rådgivning och konsultation via remisser från primärvården. Behandlingar hos PMU sker dock via remiss från den specialiserade allmänpsykiatrin.

– Ja, via vårdcentralen kan man också komma på en konsultation vid ett enstaka tillfälle hos oss när behov finns. Men eftersom personerna vi behandlar här även har en annan psykiatrisk diagnos är det viktigt att man får behandling för denna parallellt, förklarar Gro Sundell.

Ett kvalitetsregister kommer att upprättas för att få reda på mer om utmattningssyndrom i kombination med andra psykiatriska diagnoser.

– Ja, vi vill försöka ta reda på varför de här personerna inte blir bra och genom ett kvalitetsregister hoppas vi kunna se om utmattningssyndrom till exempel är mer vanligt förekommande vid vissa psykiatriska tillstånd än andra, berättar Gro Sundell.

Rådgivning gentemot vårdcentraler och andra vårdgivare

Mottagningen tar emot patienter från hela Västra Götalandsregionen. Tanken är att mottagningen även ska arbeta med rådgivning och konsultation gentemot vårdcentraler och andra vårdgivare.

– Vi har redan en mängd förfrågningar och tog emot våra första patienter alldeles nyligen. Efter inkörningsperioden tror vi att det kommer att bli omkring 400 nybesök per år.

Behandling i harmonisk miljö är viktig vid utmattningssyndrom

Mottagningen är centralt belägen i nya lokaler på Viktor Rydbergsgatan i den fastighet där franska skolan i Göteborg tidigare låg. Mycket tid har lagts ned på att skapa en harmonisk miljö.

– En ombonad miljö är också ett sätt att få patienterna att känna sig värdefulla. Behandlingen hos oss går i första hand ut på att lära patienterna att begränsa sig själva och hitta en balans i tillvaron. Vi är inga supermänniskor och behöver heller inte vara det, säger Gro Sundell.

Man bör se över sitt liv och ”städa i garderoben”

Varningssignaler vid utmattningssyndrom

Gro, om man känner igen symtomen och misstänker att man är nära eller redan drabbats av utmattning, har du några enkla tips om hur man gå till väga?

– Framförallt bör man se över sitt liv och ”städa i garderoben”. Det kan innebära att ställa sig frågor som ”när vilar jag” och ”vad ger mig energi?” Livet kan inte bara handla om jobb, vi är inga evighetsmaskiner.

– Man ska inte heller säga ja till allt och vara med på alla aktiviteter som erbjuds. Tid för återhämtning och balans är viktigt! Ta gärna hjälp av någon som kan vara ett stöd och skriv upp saker du kommer att tänka på som stressar dig eller som ger dig energi.

Vilka är de absolut viktigaste varningssignalerna att vara uppmärksam på?

– Det är just tröttheten. Att man inte känner sig utvilad hur mycket man än sover. Närminnet blir sämre i samband med stresspåslag så det är också en tydlig varningssignal. Precis som att vara vaken och uppe tidigt på morgonen men ändå ha svårt att somna på kvällen.

Institutet för stressmedicin utbildar

Vad krävs enligt dig för att den negativa trenden med fler och fler utmattade ska vända och hur ser det ut i framtidens vård?

– I vår region finns cirka 200 vårdcentraler och de blir duktigare och duktigare. Institutet för stressmedicin har också i uppdrag att utbilda vårdcentralerna löpande. Det är en viktig nyckel då kunskap måste fortsätta spridas.

– Traditionell utmattning klarar man bra på Vårdcentralen och dessa personer är på banan igen efter cirka ett år. Det är de som går för länge med symtomen man måste åt. Det är dessa svårbehandlade personer som hamnar hos oss. Vi hoppas att det i framtiden kommer att finnas fler mottagningar som PMU. Då hoppas vi kunna vända trenden på allvar, säger Gro Sundell.

Fakta om PMU

På mottagningen arbetar totalt 16 personer – två läkare, fyra psykologer, tre arbetsterapeuter, två fysioterapeuter, en kurator, sjuksköterska, en sekreterare och en enhetschef. Som patient kommer man till mottagningen via remiss från vårdcentral för konsultation eller via den specialiserade allmänpsykiatrin för behandling.

Text: Mats Holmström
Foto: Marie Ullnert

Du har väl inte missat?

Psykisk ohälsa bland unga flickor lindras med dans
Hypotyreos? Sök orsaken till din sjukdom och få rätt hjälp
Lindra smärta utan läkemedel

8 svar till “Ny unik mottagning för personer med utmattningssyndrom”

 1. Hej.

  Mitt namn är andreas. Jag undrar om ni ”täcker upp” frikort?
  Eller är de här en privat mottagning.

  • Hej Andreas,

   Tack för ditt meddelande.

   För närvarande har vi inte ett landstingsavtal. Det innebär att vi inte får någon ersättning från landstinget. Vi kan därför inte erbjuda högkostnadsskydd.

   Vi hoppas att kunna erbjuda dig och andra frikort någon gång under 2018.

   Kontakta oss gärna via chatten eller på telefon 08-59 90 25 00 om du har mer frågor.

   Vänliga hälsningar
   Christian

  • Hej Sofie,

   Du kan maila oss till support(a)medicheck.se. Du kan även chatta med oss eller ringa på 08-59 90 25 00.

   Vänliga hälsningar
   Christian

  • Hej Lisa! Tack för din fråga. Tyvärr har vi ingen information kring detta. Det bästa är nog att kontakta mottagningen och höra om den är den enda i sitt slag. Skulle du vilja prata med en psykiatriker eller psykolog på distans så kan du boka ett videomöte via oss. Det är helt utan remisskrav och du kan få en snabb tid. Hör gärna av dig igen till oss på support(a)medicheck.se om du har funderingar. Du kan även chatta med oss i chatten här på sidan eller ringa på 08-59 90 25 00. Vänlig hälsning, Emma

 2. Hej

  Har varit hemma sedan 2010, gått på VC men inget händer…..vad kostar besök hos er?
  Mvh
  Lotta

  • Hej Lotta!

   Tack för din fråga. Tråkigt att du känner att det inte går framåt! Du kan läsa om våra standardpriser för möten här https://medicheck.se/traffa-lakare-online/ , men när det gäller att träffa till exempel en psykiatriker så gäller andra priser beroende på dina besvär. Det bästa är att prata med vår support så kan de hjälpa dig att hitta vad som är rätt för dig. Du kan chatta med oss här på sidan, nere i vänstra hörnet så hjälper vi dig. Du är också välkommen att ringa på 08-59 90 25 00 . Hälsningar, Emma