I början av året presenterade branschföreningen Kost och Näring nya nationella rekommendationer för specialkost till landets förskolor och skolor. Kristina Ljungros, generalsekreterare vid Astma- och Allergiförbundet, hoppas att dessa rekommendationer ska ge en mer jämlik tillgång till specialkost för barn med matallergi över hela landet.
Efterfrågan på olika former av specialkost i förskolan och skolan har ökat under de senaste åren. Det har i sin tur lett till ökade kostnader för kommuner runt om i landet. De nya rekommendationerna för specialkost innebär att det i första hand är barn och ungdomar med medicinsk grund som ska erbjudas specialkost, och att det medicinska behovet ska styrkas med ett läkarintyg.
Enligt Astma- och Allergiförbundet är denna förändring både bra och välkommen. Detta då elever med matallergi behöver få tillgång till en säker och näringsriktig kost för att må bra och klara skolarbetet.
Barn med matallergi blir de drabbade
– Vi tycker att det är bra att samhället tar tag i frågan om specialkost och att det nu är samma rekommendationer som gäller i hela landet. Det är också rimligt att det behövs en vårdkontakt och att läkarintygen bygger på medicinska behov, berättar Kristina Ljungros.
Att efterfrågan på specialkost ökar i skolorna beror enligt Rikard Åsgård, intressepolitisk handläggare mat och kollektivtrafik på förbundet, huvudsakligen inte på matallergier.
– Nej, det verkar vara andra orsaker än matallergier som står för den stora ökningen av behovet av olika typer av specialkost i skolan. Till exempel vegankost, glutenfritt, laktosfritt samt neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.
– Men det är barn med matallergi som blir drabbade då resurserna inte räcker till för att säkerställa att de inte blir sjuka, berättar han.
Stor ojämlikhet över landet
Rikard, hur har rekommendationerna varit och fungerat praktiskt tidigare, dvs. fram till nu?
– Fram till nu har det inte funnits några specifika nationella rekommendationer/riktlinjer för specialkost i skolan, förutom en del texter från exempelvis Livsmedelsverket om hur verksamheterna bör arbeta. Kommuner och ibland enskilda skolor har då själva beslutat om vad som ska gälla på deras skolor.
– Detta har skapat en stor ojämlikhet över landet. Ibland har barnen fått precis vilken kost som de önskat oavsett orsak. Ibland har läkarintyg varit ett krav för att få specialkost, vilket då ibland har drabbat barn som inte fått göra en allergiutredning eller att utredning har dröjt.
Har kommunernas ekonomi styrt tillgången på specialkost i skolorna helt och hållet, eller finns andra faktorer?
– Ekonomin är en faktor men verksamheterna är vana att hitta billiga och bra lösningar även för den vanliga skolmaten. Så det handlar nog mer om att få samstämmiga rekommendationer över hela landet om hur verksamheterna bör arbeta inom området.
– En annan faktor som styr är möjligheten att genomföra allergiutredning inom vården, vilket varierar över landet. Olika regioner har också olika varianter för hur de hanterar läkarintyg för specialkost till skolorna. Så ett samarbete om detta mellan skolor och vården behöver stärkas, berättar Rikard Åsgård.
Specialkost bör erbjudas under utredning för matallergi
Gällande dessa allergiutredningar återstår problemet att det ofta kan ta lång tid för barn och ungdomar att få påbörja en utredning för rätt diagnos och läkarintyg, för att därefter lämna till förskolan eller skolan.
– Det här är bekymmersamt och något som skolor och förskolor behöver ta hänsyn till genom att exempelvis erbjuda eleverna den specialkost de efterfrågar under pågående utredning, konstaterar Kristina Ljungros.
Dessutom behöver personal som hanterar måltider på skolan ha grundläggande kunskaper om allergi, överkänslighet och intolerans mot mat, menar Astma- och Allergiförbundet som nu uppmanar alla kommuner att se över detta utbildningsbehov.
– Vi tror att kommunerna nu kommer att bli tvungna att prioritera en förbättring på detta område bland annat genom att utbilda sin personal på området, avslutar Rikard Åsgård.
Text: Mats Holmström
Foto: Astma- och allergiförbundet
Läs mer om allergi
Mitt första möte på Allergikliniken
Goda möjligheter att få hjälp vid astma och allergi
Emmie – Jag väljer att inte vara min sjukdom