Boka tid
Boka tid Login För företag
Anna Sundin, kostrådgivare, Sköldkörtelkliniken, sköldkörtelsjukdom Framtidens specialistvårdBara specialister
Inget krav på remiss
Frikort gäller

Individanpassad kost bra vid sköldkörtelsjukdom

Som kost- och näringsrådgivare är det viktigt att kunna ge individuella råd. Inte minst till personer som drabbats av sköldkörtelsjukdom. Det vet Anna Sundin, som efter att ha fått diagnosen Hashimotos sjukdom vidareutbildade sig inom området och idag erbjuder kostråd med fokus på sköldkörtelhälsa hos Sköldkörtelförbundet och på Sköldkörtelkliniken.

– Jag var intresserad av hälsa redan innan jag blev sjuk. Jag utbildande mig tidigt till lärare i hemkunskap. Tyvärr kraschade min sköldkörtel när jag var 27 år i samband med att jag fick mitt andra barn.

Problem med sköldkörteln?

Hos oss får du hjälp av specialistläkare via videosamtal. Frikort gäller.

Boka tid

Det började med att Anna som nybliven tvåbarnsmamma fick halsfluss och blev väldigt dålig. Till slut orkade hon inte längre och blev inlagd på sjukhus.

– Väl där kände jag att jag var svullen på halsen och bad en läkare kolla upp det. Jag misstänkte själv att det kanske var min sköldkörtel som spökade. Det togs prover, dvs. TSH som brukligt, men även antikroppar och andra prover. Efter ungefär en månad fick jag beskedet att jag drabbats av Hashimotos sjukdom, berättar Anna.

Fick medicin mot sin sköldkörtelsjukdom

– Det här var innan internet, men jag började försöka se vad man kunde göra för att må bättre genom att läsa böcker och söka information.

Anna Sundin förklarar att Hashimotos sjukdom är en autoimmun variant av hypotyreos, dvs. underfunktion av sköldkörteln. ”Grattis till världens enklaste sjukdom att medicinera” fick hon som vidare information och en rejäl dos av standardläkemedlet Levaxin skrevs ut.

– Jag hade tur jämfört med många andra. Dels fick jag snabb diagnos, och fler prover än brukligt togs. Dessutom fungerade medicinen. Jag hade vid tillfället inte sovit ordentligt på flera månader men efter första dosen Levaxin på kvällen sov jag hela natten. Jag fortsatte med medicineringen men förstod kanske inte vidden av sjukdomen och slarvade nog med medicinen ibland.

Blev licensierad kost- och näringsrådgivare

Efter flera år av extrem trötthet hittade Anna år 2006 Dr. Bo Wikland som skrev ut Liothyronin och som senare även sökte licens för NDT – ett naturligt preparat som utvinns ur sköldkörtel från ko eller gris.

– Ja, och när jag började få ordning på min egen hälsa ville jag ha mer kött på benen för att kunna hjälpa andra. 2017 tog jag min examen som kost- och näringsrådgivare. Inriktningen mot sköldkörtelhälsa baseras på egna erfarenheter och mitt engagemang i Sköldkörtelförbundet. Jag har även läst många böcker och forskningsinformation om sköldkörtelhälsa på internet.

Det finns en hel del kosttillskott som kan få dig att må sämre och till och med vara skadliga för sköldkörteln

– Samtidigt är det en djungel, där många vill sälja kosttillskott och andra produkter. Man får sålla mycket idag, då det finns en hel del kosttillskott som kan få dig att må sämre och till och med vara skadliga för sköldkörteln.

Motarbetade och bortglömda

Idag är Anna kost- och näringsrådgivare hos Medicheck samt engagerad i supporten på Sköldkörtelförbundet. I övrigt jobbar hon som undersköterska inom hemtjänsten i Solna.

– Ja, förutom licensierad kostrådgivare är jag även utbildad undersköterska. Jag åker hem till äldre och hjälper till med det som de inte själva inte klarar av. Det är min bas. Samtidigt hoppas jag att i framtiden kunna lägga en större del av min tid på rådgivning, eftersom jag brinner så mycket för det, berättar Anna.

– Jag tycker att det är fantastiskt att Medicheck har startat Sköldkörtelkliniken, som är tillgänglig för alla. Det har varit ett sådant mörker för oss sköldkörtelsjuka. Vi har känt oss motarbetade och bortglömda, nu ser vi äntligen ljuset i tunneln.

Sköldkörtelkliniken

Individuell behandlingsplan. Regelbunden uppföljning. Skräddarsytt specialist-team.

Läs mer och ansök om plats

Träffa Anna på Sköldkörtelkliniken

Anna, hur fungerar det om man vill kontakta dig på Sköldkörtelkliniken eller ”bara” som kostrådgivare hos Medicheck?

– Jag kan fungera både som enskild kost- och näringsrådgivare, eller som en brygga till att ta kontakt med läkare. Med mig kan man också prata lite längre då mina konsultationer varar en halvtimme. Jag kartlägger bland annat vad de som bokar mig äter, övrigt mående som sömn, mage och tarm, livslust, stress, m.m. Jag pratar med dem om det och ger bland annat råd om vad man kanske kan ta bort eller lägga till för att få en bättre hälsa.

Blir dina råd mer individuella när det handlar om sköldkörtelsjukdom?

– Ja, så det är det. Sköldkörteln är förbränningsmotorn i kroppen. Många försöker gå ner i vikt och äter väldigt lite. Om man sedan tar sköldkörtelmedicin och fortsätter att äta lite, då bromsar motorn kan man säga. Det är jätteviktigt med kosten, att få i sig tillräckligt med näring och energi. Man kan till och med behöva äta mer när man börjat med sköldkörtelmedicin. Kroppen kan annars hamna på sparlåga.

– Det är så mycket som händer i kroppen vid sköldkörtelsjukdom eftersom T3, det aktiva sköldkörtelhormonet, finns i alla kroppens celler. Ett lågt T3 ger symtom i hjärnan och i alla kroppens övriga organ, även muskler och leder fungerar mycket sämre.

– Samtidigt är det en folksjukdom. Om en person kontaktar mig angående vikten rekommenderar jag därför alltid att kolla upp sköldkörteln.

Metoder för att få koll

Hur är ditt upplägg för att hjälpa personer som bokar dig för kost- och näringsråd?

– Oavsett om man är sköldkörtelsjuk eller inte brukar jag tipsa om att skriva dagbok. Dels över vad man äter och måendet givetvis. Men även eventuella mediciner, doser och annan information som kan vara av betydelse. Känner man att man inte får det resultat man vill rekommenderar jag även att lägga in informationen i ett kostprogram. Det finns flera gratis appar för det

– Man kanske tränar jättemycket, men får inte de resultat man önskar. Med hjälp av ett kostprogram får man bättre koll på hur mycket kalorier, näringsämnen och vitaminer man får i sig. Det ger vägledning som kan vara avgörande för att kartlägga sin hälsostatus.

I media har det traditionellt varit mycket fokus på ofrivillig viktuppgång när det gäller sköldkörtelsjukdom. Detta trots att det vid exempelvis Hashimotos sjukdom/hypotyreos finns så många fler påtagligt jobbiga symtom.

Vid sköldkörtelsjukdom kan det vara förgörande att träna för hårt

Är viktuppgång den vanligaste anledningen till att personer med sköldkörtelsjukdom träffar dig?

– Ja, åtminstone det är ofta vikten som är ingången vid samtalen. För många är det en sådan besvikelse att de gått upp i vikt, trots att de tycker att de skött kosten och träningen. Sedan kommer ofta andra symtom/besvär upp efter hand. Förutom att jag tipsar om dagbok och kostprogram brukar jag då också rekommendera att lära sig lite mer om sköldkörteln. Varför ger hård träning ingen effekt till exempel? Många får rådet att börja träna, men vid sköldkörtelsjukdom kan det vara förgörande att träna för hårt.

– Sedan är det stressen. Man bör fråga sig hur mycket man stressar och om man har någon tid för sig själv. Idag är det svårt att stänga av telefonen och bara känna efter. Då kan det faktiskt vara avstressande att reflektera och skriva dagbok.

Förbättring efter år av motvind

– Jag är optimist och tycker mig se en liten förbättring efter många år av motvind. Kunskapen hos patienterna ökar. Det leder till att fler läkare ser fördelarna med en kombinationsbehandling av till exempel Levaxin och Liothyronin. Fler läkare söker licens för NDT och tillgängligheten att få hjälp ökar. Ett bra exempel på detta är Medichecks Sköldkörtelkliniken. Det är en revolution för oss som drabbats, och jag vill gärna fortsätta att vara med i den positiva utvecklingen, säger Anna Sundin.

Text och bild: Mats Holmström

Få hjälp av Anna

Träffa Anna i ett videosamtal och börja din resa till ett bättre mående.

Boka tid

Läs andra inlägg om Sköldkörtelsjukdom

Nadja kämpar vidare för personer med sköldkörtelsjukdom
Kenneth Ilvall: “Jag lyssnar och ser personen bakom provsvaren”
Standardmedicin vid Hypotyreos hjälper inte alla enligt studie

Har du en intressant historia att berätta?

Vill du gästblogga på Hjärta för vården? Skicka gärna ett mail till: support(a)medicheck.se så kontaktar vi dig.

Kommentarer inaktiverade.