Boka tid
Boka tid Login För företag
Åsa Keita, forskare vid Institutionen för klinisk och experimentell medicin Framtidens specialistvårdBara specialister
Inget krav på remiss
Frikort gäller

IBS-patienters tarm påverkas mer av bakterier enligt ny studie

I den första studien som gjorts på IBS med levande bakterier bekräftas att tarmslemhinnan från personer med IBS är mer genomsläpplig för bakterier än frisk tarm. Studien är ledd av forskare vid Linköpings universitet.

IBS, (Irritable Bowel Syndrome), är en störning i tarmens funktion. Tillståndet innebär återkommande smärta i buken och ger ofta förstoppning och diarré. IBS drabbar runt var tionde svensk och är ungefär dubbelt så vanligt hos kvinnor.

Boka tid med specialist

– IBS-drabbade har setts som en diffus grupp. Vår studie visar att patienter med IBS faktiskt skiljer sig från friska när det gäller hur tarmen reagerar på bakterier, berättar Åsa Keita, forskare vid Institutionen för klinisk och experimentell medicin (IKE), som har lett studien tillsammans med Susanna Walter, specialistläkare i mag-tarmsjukdomar på Universitetssjukhuset Linköping och forskare vid IKE.

Vår studie visar att patienter med IBS faktiskt skiljer sig från friska när det gäller hur tarmen reagerar på bakterier.

Bakteriefloran spelar stor roll

Enligt forskarna vet man ännu inte varför problemen uppstår, men allt mer forskning tyder på att förändringar i samspelet mellan hjärnan och tarmens bakterieflora spelar en roll i utvecklingen av IBS. I tjocktarmen finns ett skikt av slem som utgör det första skyddet mot bakterierna i tarmen. Under slemmet finns ett lager tarmceller, enterocyter, och under dem finns vävnad som innehåller immunceller. Det är det här lagret med tarmceller som forskarna bakom den aktuella studien har studerat, med fokus på hur genomsläppligt det är för bakterier.

Forskarna undersökte små vävnadsprover från tjocktarmen från 37 kvinnor med IBS och jämförde dem med prover från kvinnor utan tarmproblem. De studerade slemhinnan i en så kallad Ussingkammare, där forskarna kunde mäta transporten av ämnen och bakterier genom den levande vävnaden.

IBS-tarm mer genomsläpplig för bakterier

Eftersom den sjukdomsalstrande bakterien Salmonella typhimurium är en känd riskfaktor vid IBS undersökte forskarna hur Salmonellabakterien interagerade med tarmslemhinnan. De studerade också en E. coli-stam (Escherichia Coli HS), som normalt finns i tarmen. För båda bakteriestammarna var passagen över slemhinnan ungefär dubbelt så hög i vävnadsprover från patienter.

För salmonella och E.coli var passagen över slemhinnan ungefär dubbelt så hög i vävnadsprover.

– I vår studie såg vi att patienter med IBS har ökad genomsläpplighet för bakterier i vårt modellsystem. Fyndet går inte att översätta rakt av till verkligheten och behöver utforskas vidare, men vi ser att något gör att ett lager i tarmslemhinnan är mer känsligt för bakterier hos patienterna än hos friska kontroller, säger Åsa Keita.

Mastceller betydelsefulla såväl vid IBS som hos friska personer

Forskarna undersökte också mastceller, en typ av immunceller som är en viktig del av det medfödda immunförsvarets skydd mot mikroorganismer. De fann att mastceller verkar spela en betydande roll i regleringen av bakteriell passage i tarmslemhinnan hos både friska och IBS-drabbade, men att den mekanismen tycks vara mer aktiv vid IBS.

Har du IBS och vill få rådgivning för att kunna må bättre?

Hos Medicheck kan du få konsultation av erfarna dietister som kan hjälpa dig att få tillbaka kontrollen över ditt liv och en glad mage. Rådgivningarna sker via videosamtal, och du behöver ingen remiss.

Dietister och specialister inom kost och livsstil

Har du frågor eller funderingar? Här kan du träffa specialistläkare direkt utan remiss. Mötet sker via videosamtal eller chatt.

Se vad som kan göras för dig och din mage!

Läs mer på Hjärta för Vården

Unikt samarbete tar upp kampen mellan svenskarnas mag-och tarmproblem
Kostbehandling mot IBS
Fler söker specialistläkare direkt vid mag-tarmbesvär

Om studien

Studien har gjorts i samarbete med forskare vid Universitat Autònoma de Barcelona i Spanien och David Geffen School of Medicine at UCLA i USA. Forskningen har finansierats av bland annat Stiftelsen Hälsofonden och Forskningscentrum för diarrésjukdomar (Region Östergötland, Linköpings universitet), AFA Försäkring och Bengt Ihres forskningsfond.

Fakta: Studien ”Vasoactive Intestinal Polypeptide and Mast Cells Regulate Increased Passage of Colonic Bacteria in Patients With Irritable Bowel Syndrom” publiceras i den vetenskapliga tidskriften Gastroenterology.

Bild: Åsa Keita
Fotograf: Thor Balkhed, LiU

Kommentarer inaktiverade.