Boka tid
Boka tid Login För företag
Belly Balance - Jeanette Steijer, leg. dietist, Sofia Antonsson, leg. dietist Framtidens specialistvårdBara specialister
Inget krav på remiss
Frikort gäller

IBS-behandlingen som hjälper genom kost och stresshantering

En stressig tillvaro kan påverka våra magar minst lika mycket som maten vi äter. Dietist och IBS-experten Sofia Antonsson har hjälpt tusentals krångliga magar genom kostbehandlingen FODMAP, och hjälper dig med IBS att må bättre genom både kostomläggning och stresshantering. 

I Sverige har hela 15–20% av befolkningen problem med magsjukdomen IBS. Att lindra IBS-symptom genom medicinering eller kostbehandling har tidigare varit svårt. Dietist Sofia Antonsson började arbeta med behandlingen FODMAP 2009 med stor framgång, och numera remitterar många läkare personer med IBS till FODMAP-behandling hos dietister.

–Intresset för IBS och mag-tarmsjukdomar kommer från att jag själv haft IBS i många år. Efter att ha stött på FODMAP utomlands provade jag det på mig själv och blev betydligt bättre. Jag började forska i detta och jag tog sedan fram svenskt patientmaterial. Sedan dess har jag behandlat fler än 8000 personer med IBS med kostbehandlingen FODMAP, berättar hon.

Vad är egentligen FODMAP?

FODMAP är en kostbehandling där man får hjälp att i flera steg utesluta och kontrollerat lägga tillbaka fermenterbara kolhydrater. Det är ett verktyg som hjälper personen med besvär att förstå vad man reagerar på så att man inte utesluter livsmedel i onödan.

Det är ett verktyg som hjälper personen att förstå vad man reagerar på. Livsmedel som i övrigt anses som mycket hälsosamma kan ge symptom för personer med IBS.

Med fermenterbara menas kolhydrater som kan jäsa i tarmen. Exempel på betydande sådana kolhydrater är oligosackarider som finns i bröd och andra spannmålsprodukter, fruktsocker och mjölksocker (laktos). Listan på livsmedel som innehåller fermenterabara kolhydrater är lång vilket gör samarbetet med dietist viktigt för att uppnå optimalt resultat. Lök, kål och baljväxter är exempel på livsmedel som i övrigt anses som mycket hälsosamma men där flera av sorterna kan ge symptom för personer med IBS.

Få magen i balans steg för steg

Sofia och hennes kollegor på Belly Balance hjälper personer med magbesvär genom programmet Magbalans. Det är ett komplett program i 11 steg som kombinerar kostbehandlingen FODMAP med stresshantering. Under de första fyra till sex veckorna av behandlingen utesluter man de fermenterbara kolhydraterna helt. Därefter återinför man dem i kosten, en i taget för att komma fram till vilka FODMAP-grupper man är mer eller mindre känslig mot.

Efter cirka ett halvår ska man ha identifierat de livsmedel som man inte ska äta, de som man kan äta lite grand av och de ingredienser som inte ger några IBS-symptom alls. Sofia och de andra dietisterna hjälper till genom hela programmet, som tar ca 3-6 månader.

Att få rätt på sin mage är ingen ”quick fix” men FODMAP ger dig verktygen för livet. Programmet minskar symtomen hos över 85 % av alla med IBS.

–Efter 6–12 månader har man hittat 10–15 livsmedel som man bör hålla sig undan för att må bra. Att få rätt på sin mage är alltså ingen ”quick fix”, men FODMAP ger dig verktygen för livet. Programmet minskar symtomen hos över 85 % av alla med IBS, berättar Sofia.

Få hjälp av Sofia och andra dietister via videosamtal

Har du magbesvär eller funderar på att lägga om kosten? Här kan du få hjälp av Sofia och dietister direkt utan remiss. Mötet sker via videosamtal eller chatt.

Läs mer här

Hjälp med stresshantering lika viktigt som kosten

IBS kan utvecklas på flera sätt, och det kan ibland vara svårt att veta orsaken. Det kan till exempel uppstå efter ett trauma i livet, en infektion som skapat obalans i tarmfloran, eller genom ärftlighet och dåliga magar inom familjen. En av de vanligaste orsakerna till IBS är långvarig stress, ett problem som växer alltmer i framförallt storstäder. Därför måste man ta hänsyn till fler aspekter än bara maten för att få en glad mage, berättar Sofia. Kostbehandlingen FODMAP kombineras därför med stresshantering.

–Om du bränner ut dig och går in i väggen följer magen med. Som dietist hjälper vi till med så mycket mer än bara kosten. Det är en helhetsbild vi måste se till, och det finns så många andra saker som påverkar våra magar idag. Därför är det viktigt att anknyta till vardagen, jobba med stresshantering och få hjälp att se över sitt schema, eliminera det som stressar, skapa luft i systemet och kanske sluta vara en tidsoptimist. Detta hjälper vi dig med.

Om du bränner ut dig och går in i väggen följer magen med. Som dietist hjälper vi därför till med så mycket mer än bara kosten.

– Genom att föra mat- och symtomdagbok kan vi ge en mer skräddarsydd behandling till respektive person. Allt för att motivera till de nödvändiga förändringar i kost och livsstil som behövs för den enskilde individen, säger Sofia.

Inte bara vuxna som får IBS

Det är inte bara vuxna som får oroliga magar när vardagen blir stressig. Sofia berättar om hur barn och framförallt unga kvinnor påverkas mycket, men att det är få som pratar om att IBS även drabbar barn och unga.

–Barn har sådan press på sig idag. De känner tidigt av enorma prestationskrav från sin omgivning, att de ska tävla mot varandra. De ser hela tiden andra genom sociala medier och jämför sig. Framförallt unga kvinnor mår extremt dåligt. Och det sätter sig i magen.

Barn har sådan press på sig idag. Framförallt unga kvinnor mår extremt dåligt. Och det sätter sig i magen.

–Här kan man som vuxen hjälpa till både genom att prata om kosten men också att stötta på andra vis, att engagera sig i deras liv och tidigt prata om stresspåverkan och hantering.

Då ska du ta hjälp av en dietist online

Sofia och hennes kollegor hjälper personer online genom videosamtal. Det underlättar mycket för deltagare som inte behöver ta sig någonstans för att delta i programmet och kan ha enkla, regelbundna uppföljningar. Man kan i lugn och ro själv bestämma när man vill boka ett möte.

–Sofia, när kan ni hjälpa till?

–Man ska söka hjälp för magen när man tycker att besvären stör mycket i vardagen. Ta även alltid hjälp av en dietist när du funderar på att göra en kostomläggning. Vi jobbar även mycket med förebyggande rådgivning, till exempel inom hjärta-kärlsjukdomar eller övervikt. När som helst om man vill ha hjälp att se över sin kost. Du behöver inte ha en diagnos för att få hjälp att må bättre.

När som helst om man vill ha hjälp att se över sin kost. Du behöver inte ha en diagnos för att få hjälp att må bättre.

–Det är bra att kunna stämma av att man håller rätt kurs i kosthållningen, till exempel en gång per månad. Vi ger sällan generella råd utan ser alltid till helheten och personens individuella förutsättningar och symtom, säger Sofia.

Läs mer på Hjärta för vården

Sofia Antonsson har effektiv metod mot IBS
Kostens stora betydelse vid diabetes
Personliga kost- och livsstilsråd vid övervikt och diabetes typ 2
Unikt samarbete tar upp kampen mot svenskarnas mag-och tarmproblem

Kommentarer inaktiverade.