Boka tid
Boka tid Login För företag
Framtidens specialistvårdBara specialister
Inget krav på remiss
Frikort gäller

Specialistläkaren med kvinnors hälsa i fokus

För Ia Staaf, specialistläkare i allmänmedicin, är det personliga mötet med patienten allra viktigast. Hon har många års erfarenhet som distriktsläkare och har genom åren kommit att specifikt intressera sig för kvinnors hälsa. ”För mig räcker det inte att vi kvinnor har en lång medellivslängd. Det behövs även livskvalitet och ork att vara närvarande mot familj och sig själv”, säger hon.

Sköldkörtelkliniken

Träffa Ia och andra specialister. Individuell behandlingsplan. Regelbunden uppföljning. Skräddarsytt specialist-team.

Läs mer och ansök om plats

Ia tog några år på sig efter studenten innan hon kom fram till att hon ville bli läkare.

– Jag började studera till läkare först vid 26 års ålder. Jag minns att jag upplevde mig själv som väldigt gammal eftersom man på den tiden normalt började sina medicinstudier direkt efter studenten. Jag hade dock alltid velat plugga och började istället med sociologi och psykologi, men jag tyckte det var för mycket teorier och ingenting att ”hålla i”.

– Men så hade vi en kurs om hjärnan och dess utveckling, och där gick det upp ett ljus för mig. Jag blev helt såld på biologi och därefter sökte jag mig till medicinkursen, vilket jag aldrig ångrat. Det här att lära sig om kroppen, nyfikenheten som växte om hjärnan, psykologi, hormoner och vad som utvecklar människan. Jag kommer aldrig sluta att vara nyfiken, berättar Ia.

Tog del av forskning om kvinnors hälsa

Under AT-utbildningen på Karolinska födde Ia två barn med 15 månaders mellanrum. Eftersom hon bodde i Nacka, nära långvårdssjukhuset i Saltsjö-Boo, föll det sig därför naturligt att söka sig dit som färdig läkare.

– Ja, jag fick jobb där. Överläkaren på sjukhuset blev min mentor, och han är fortfarande den bästa jag haft. På sjukhuset fanns många multisjuka och de flesta var kvinnor. På den tiden hade man tid att prata med varandra på ett annat sätt än idag vilket väckte mitt intresse för det personliga mötet och att ta del av forskning inom kvinnopsykologi, hormonsjukdomar, immunsystemet, smärttillstånd och trötthet. Jag fick mycket med mig om kvinnors hälsa under de där fem åren på långvårdssjukhuset, berättar Ia.

Ia utbildade sig efter en tid till specialistläkare i allmänmedicin och arbetade under många år som distriktsläkare på olika vårdcentraler i Stockholmsområdet. När hon gick i pension 2013 hade hon arbetat på samma vårdcentral i en förort i södra Stockholm under 13 år.

Ser hela bilden och får det att fungera i vardagen

I sitt arbete som distriktsläkare och specialist har hon under hela sin karriär haft ett personligt sätt att möta sina patienter.

– Jag tycker om att vara ”nördig” och zooma in mig på detaljer. Samtidigt vill jag skapa en vid bild av det eller den jag har framför mig. Privat har jag ett stort fotointresse där jag praktiserar just detta men det är precis så jag gör i mitt arbete också. Jag skulle inte kunna sitta på ett labb hela dagarna och titta på bakterier. Tillsammans med patienten måste jag få det att fungera i vardagen genom att se hela bilden, förklarar Ia.

För mig räcker det inte att vi kvinnor har en lång medellivslängd. Det behövs även livskvalitet och ork att vara närvarande mot familj och sig själv.

Precis som inom långvården har Ia som distriktsläkare träffat en stor andel kvinnor. Hon berättar att hon i början märkte att hon av dessa fick många frågor som hon inte kunde svara på.

– Detta trots att jag hade studerat så länge och så mycket. Jag började uppmärksamma skillnaden mellan kvinnor och män allt mer i mitt arbete och blev alltmer intresserad av kvinnors hälsa. Jag brukar säga att jag sedan dess har ”dubbelslipade glas” – ett kvinnligt och manligt öga, när jag möter mina patienter. Man bör kunna tänka ur båda könens synvinkel för att kunna hjälpa på bästa sätt, anser jag.

Många sköldkörtelsjuka mår inte bra av medicinen

– De flesta kollegor och ledningar har inte varit intresserade av detta synsätt men för mig och de patienter jag träffat har det varit fruktbart. Jag har lärt mig mycket och fått input av mina kvinnliga patienter. För mig räcker det inte att vi kvinnor har en lång medellivslängd. Det behöver även finnas livskvalitet och ork att vara närvarande mot familj och sig själv, förklarar Ia.

Som pensionär är Ia fortfarande aktiv, då hon en vecka åt gången brukar åka till Gotland och arbeta på vårdcentral. Utöver det finns hon tillgänglig för digitala vårdmöten hos Medicheck, där hon också är en del av Sköldkörtelkliniken sedan hösten 2019. Här kommer hennes tillvägagångssätt som specialistläkare och specifika intresse för kvinnors hälsa till sin rätt.

– Ja, 80 procent av de som drabbas av hypotyreos och Hashimotos sjukdom är kvinnor och den vanligaste kategorin av personer som kontaktar Sköldkörtelkliniken har upplevt att de inte mår bra av standardmedicinen de fått, men också att de inte har fått gehör för detta på vårdcentralen.

Har väntat länge på digital vård

– För mig är det här en helt ny värld som öppnat sig. Jag har ju tidigare själv varit en av de läkare som förnyat standardmedicinen och har jobbat på ställen där kvinnor har klagat på symtom men där vi aldrig kopplat det till medicinen. För mig är det därför väldigt intressant och utvecklande att vara en del av just Sköldkörtelkliniken där det till stor del handlar om kvinnors hälsa, berättar Ia.

Ia berättar att hon under lång tid följt den digitala utvecklingen inom vården och varit intresserad av att arbeta på detta sätt som specialistläkare.

– Det stämmer. Jag har väntat på digital vård i 35 år och har bland annat läst om hur den utvecklats i England, där min dotter bor. Även om man inte kan ta tag i alla problem digitalt så tror jag på idén. Det passar mitt sätt att arbeta, det personliga mötet som möjliggörs var man än befinner sig. Jag och patienten, utan störning. Då fungerar jag som bäst, avslutar Ia Staaf.

Text: Mats Holmström

Sköldkörtelkliniken

Träffa Ia och andra specialister. Individuell behandlingsplan. Regelbunden uppföljning. Skräddarsytt specialist-team.

Läs mer och ansök om plats

Läs mer om sköldkörtelsjukdomar

Nadja skriver om att bli frisk från sköldkörtelsjukdom
Individanpassad kost bra vid sköldkörtelsjukdom
Bertils helhetssyn ger effektiv rehabilitering

Kommentarer inaktiverade.

Vi samarbetar med