Boka tid
Boka tid Login För företag
Lamrpos Ntintis, hudspecialist, akne Framtidens specialistvårdBara specialister
Inget krav på remiss
Frikort gäller

Specialistläkare Lampros utreder hudsjukdomar

Som hudspecialist utreder, diagnostiserar och behandlar Lampros Ntintis alla förekommande typer av hudsjukdomar. I intervju berättar han om utmaningarna i sin yrkesroll, ger tips om förebyggande och lindrande åtgärder vid vanliga hudbesvär och lyfter fördelarna med att träffa en hudspecialist via videosamtal.

Boka tid hos Lampros

Lampros flyttade från Grekland till Sverige för 11 år sedan och är legitimerad läkare sedan 2002. Han arbetar idag som hudspecialist på Centralsjukhuset i Karlstad och även med estetisk dermatologi på Karlstads kirurgiska laserklinik. Dessutom utför han vid behov hudcanceroperationer på olika privata kliniker i Stockholm. Lampros  fastnade för hudområdet på grund av bredden i antalet förekommande diagnoser.

Område som inspirerar och intresserar

Huden är kroppens största organ och det specialistområde som har störst antal möjliga diagnoser. Det finns också ofta andra bakomliggande orsaker till att patienten får sina besvär än huden själv, det vill säga att besvären har sitt ursprung i något av kroppens andra organ.

Huden är kroppens största organ och det specialistområde som har störst antal möjliga diagnoser.

– Det här gör bland annat att diagnostiseringen måste vara väldigt detaljerad, något som också gör mitt yrke väldigt intressant och inspirerande. Vid diagnostisering använder vi oss av flera olika metoder, exempelvis vävnadsprov i form av biopsi, berättar Lampros.

Behandlar allt från hudcancer till eksem

Som hudspecialist gäller det alltså att ha enormt bred kompetens. Lampros tar bland annat hand om utredningar och behandling av allt från förekommande typer av hudcancer till vanliga, inflammatoriska besvär som eksem, psoriasis, akne, hudfläckar, rosacea och även könssjukdomar.

Vilka är de största utmaningarna för dig som hudspecialist?

– Den största utmaningen är just att ställa rätt diagnos. Förutom att det finns så många så liknar flera av dem varandra symtommässigt. En annan stor utmaning är rätt behandling vid de inflammatoriska diagnoserna.

– Första steget i den behandlingsprocessen är lokalbehandling med olika typer av mjukgörande och behandlande krämer medan andra steget är medicinering exempelvis tabletter. Utmaningen infinner sig vid sista steget då biologiska läkemedel ska sättas in. Här är det nämligen väldigt individuellt från person till person hur man ska medicinera med bästa effekt.  

Träffa specialister inom hudsjukdomar

På Medicheck kan du boka en tid med Lampros eller en annan hudspecialist direkt, utan krav på remiss. Mötet sker via videosamtal eller chatt.

Läs mer om Lampros

Nya läkemedel på gång för inflammatoriska sjukdomar

Vad händer inom forskning och utveckling när det gäller hudsjukdomar?

– Just nu händer det en hel del inom framförallt ett område, nämligen just nämnda biologiska läkemedel mot inflammatoriska hudsjukdomar. Bland annat när det gäller huddiagnosen psoriasis och eksem vet jag att mycket har hänt och att nya effektiva läkemedel är på väg.

Kan du ge några allmänna tips om vad man kan tänka på för att lindra och/eller undvika de vanligaste hudsjukdomarna?

– När det gäller nämnda inflammatoriska hudsjukdomar, som exempelvis psoriasis eller eksem, så är de tyvärr av den arten att de inte går att förebygga. De bara kommer så att säga. Så det bästa man kan göra vid dessa besvär är att smörja sig så ofta om möjligt med mjukkräm för att lindra symtomen och återhämta sig. Och har man ännu ingen diagnos men känner symtom så är rådet att så snabbt som möjligt få rätt diagnos och sedan följa läkarens ordination.

Har man ännu ingen diagnos men känner symtom så är rådet att så snabbt som möjligt få rätt diagnos.

”Hudcancer ökar för mycket trots att det kan förebyggas”

Hur är det med hudcancer?

– Hudcancer är en diagnos som fortfarande ökar alldeles för mycket. Hudcancer har ökat drastiskt även bland yngre under senare årtionden och är samtidigt faktiskt en sjukdom som i allra högsta grad går att förebygga.

– Det är solen som är den stora boven vilket många känner till men som hudläkare kan jag inte nog understryka vikten av att ta detta på ännu större allvar än vad många kanske förstått att man ska.

Som hudläkare kan jag inte nog understryka vikten av att ta detta på ännu större allvar än vad många kanske förstått att man ska.

– Det är exempelvis oerhört viktigt att undvika att sola solarium för att minimera risken. Och om man befinner sig i skuggan under ett parasoll under solsemestern i värmen bör man använda minst solskyddsfaktor 50 och helst undvika vistelse i solen mellan 11–15 om det är väldigt varmt och soligt. Det kan verkligen vara värt besväret.

Hjälper gärna patienter via videosamtal

Lampros, du är en av specialistläkarna som man kan träffa via videosamtal hos Medicheck. Vilka kan fördelarna med att träffa en hudspecialist på det sättet vara?

– Jag tycker att just hudsjukdomar är väldigt lämpliga att få hjälp med via videosamtal. Förutom patientberättelsen har vi hudspecialister framförallt behov av att se hur besvären ser ut för att kunna ge rätt råd och medicinering. Att som patient kunna få denna hjälp vid de tillfällen man själv önskar, av valfri läkare och var man än befinner sig borde kunna underlätta för väldig många med de vanligaste hudbesvären.

–  Jag hjälper gärna så många som möjligt med deras hudsjukdomar, säger Lampros Ntintis.

Läs mer på Hjärta för vården

Nytt plåster ska ge snabbare diagnos vid hudsjukdomar
Snabbare diagnos vid hudcancer förbättrar prognosen vid melanignt melanom
Snabbare diagnos vid hudcancer

Kommentarer inaktiverade.