Boka tid
Boka tid Login För företag
Framtidens specialistvårdBara specialister
Inget krav på remiss
Frikort gäller

Barnbok om IBD ska öka kunskapen och hjälpa fler

Malin Roca Ahlgren bytte inriktning i sitt författarskap i samband med att hennes dotter fick diagnosen ADHD. Sedan dess har hon släppt en rad barn- och ungdomsböcker om diagnoser och funktionsvariationer. Nu släpper hon en barnbok om IBD, en diagnos som hennes 14-årige son lever med idag.

– Jag började med att skriva barnböcker och en deckare vid sidan av mitt arbete som lärare. Men när min dotter fick ADHD-diagnosen vid nio års ålder ville jag hitta en bok till henne så hon kunde läsa om vad diagnosen innebär för en ung människa. Jag hittade ingen sådan bok och därför skrev jag den själv istället, berättar Malin.

IBS- och IBD-kliniken

Regelbunden uppföljning med specialistläkare för barn och vuxna med mag- och tarmsjukdomar.

Ansök om plats

Boken om ADHD fick bra genomslag och föräldrar började höra av sig för att visa sin tacksamhet. Det visade sig även finnas en efterfrågan på böcker om annan problematik som kan drabba barn och ungdomar.

Böcker om autism och psykisk ohälsa hos unga

– Ja, jag fick så mycket fin kontakt med föräldrar som tyckte att boken om ADHD behövdes. Jag kände att det fanns en stark efterfrågan på den här typen av böcker och beslöt mig för att skriva om andra diagnoser och funktionssätt också. Jag konstaterade att det finns väldigt många barn som mår dåligt.

Sedan boken om ADHD har Malin släppt böcker om bland annat autism, utmattningssyndrom, introversion och psykisk ohälsa hos unga. Böckerna är informativa och faktabaserade men i skönlitterär form, för att de ska kunna användas inom familjerna och i skolorna där barnen vistas.

Målet är igenkänning, och att känna hopp om att det kan bli bra ändå. Att man inte är ensam

– Ja, det är berättelser om en karaktär som får en diagnos eller inser att den är annorlunda. Vad barnet råkar ut för inom vården och i vanliga livet. Det handlar om hur livet förändras och påverkas. Målet är igenkänning, och att känna hopp om att det kan bli bra ändå. Att man inte är ensam. Utanförskap och att vara annorlunda är en röd tråd i det mesta jag skriver, och något som barn med psykisk ohälsa och andra diagnoser lätt kan råka ut för.

Malin lämnade läraryrket i samband med andra boken om ADHD. Förutom skrivandet föreläser hon idag med samma fokusområde som böckerna. Hon utvecklar även studiematerial som är anpassat för elever som har svårt i skolan. Precis som vid skrivandet av böckerna har hon här nytta av sin lärarbakgrund och kompetens i specialpedagogik.

Hjälp av mag-tarmspecialist

Hos oss får du hjälp av specialistläkare via videosamtal. Frikort gäller. Ingen avgift för barn och ungdom upp till 20 år.

Boka tid

Det behövs mer kunskap om IBD

Den kommande boken om IBD kommer att släppas i början av året. Bakgrunden är att Malins son lever med diagnosen i form av den inflammatoriska tarmsjukdomen ulcerös kolit (UC).

– Boken handlar om en pojke som är 12 år. Den handlar inte specifikt om min son, men självklart har mina barn varit förlagor för karaktärerna i de flesta böcker som jag skrivit. I böckerna har jag även använt min lärarkompetens och att jag träffar många barn. Samt att jag ser dem.

– Att sprida kunskap är väldigt viktigt. Många barn och föräldrar har hört av sig och uppskattat upplägget i mina böcker. Barnen har känt: ”Det här är ju jag” och det innebär att jag lyckats. Barn tycker ofta att det är pinsamt att vara annorlunda. Det är det jag vill ta bort med hjälp av igenkänningsfaktorn och att sprida kunskap. Barnen ska känna sig accepterade, förklarar Malin.

I en familj påverkas alla på något sätt

Malin, hur har ditt eget och barnens liv påverkats av att de lever med ADHD och IBD?

– För egen del har min kapacitet att arbeta fullt ut påverkats. Jag håller också på att återhämta mig från att ha drabbats av utmattning för cirka 4 år sedan. Det blir bättre och bättre men jag orkar inte arbeta heltid ännu. I barnens fall har det bland annat inneburit ganska hög skolfrånvaro.

– Jag vill påpeka här att jag inte har något ont att säga om vården här i Stockholm när det gäller mina barns diagnoser. Det har fungerat väldigt bra, konstaterar Malin.

Medan de tidigare böckerna har sålts på klassiskt vis via den traditionella bokhandeln och via nätet, har Malin en plan om att den kommande om IBD även ska kunna finnas tillgänglig för barnen när de besöker vården.

Många barn lever med IBD

– Jag vill att boken ska få hamna i händerna på de sjuka barnen utan att de ska behöva betala så mycket pengar eller helst inget alls. Det jag vill är att den ska finnas tillgänglig på sjukhusens barnavdelningar för gastro, och att den delas ut till barnen när de får sin diagnos.

– IBD är heller inte ett så känt begrepp som exempelvis IBS vilket gör att det inte söks på lika mycket. Men det finns många barn som lever med sjukdomen, så jag hoppas att den kommande boken ska kunna hjälpa så många som möjligt på detta sätt, avslutar Malin Roca Ahlgren.

Malins barnbok om IBD kommer ut under 2020 med titeln: Lucas är inte i skolan.

Text: Mats Holmström

Rätt vård direkt

Hjälp av specialistläkare via videosamtal. Frikort gäller. Ingen avgift för barn och ungdom upp till 20 år.

Boka tid

Läs mer om magsjukdomar

Nu kan personer med IBS eller IBD få specialistvård oavsett var de bor
Nytt material stärker slemhinnor – och funkar som preventivmedel
Crohns sjukdom – Mindre besvär vid tidig diagnos och regelbunden uppföljning

Har du en intressant historia att berätta?

Vill du gästblogga på Hjärta för vården? Skicka gärna ett mail till: support(a)medicheck.se så kontaktar vi dig.

Kommentarer inaktiverade.