Boka tid
Boka tid Login För företag
Erik Melén, barnallergolog och docent i epidemiologi vid Karolinska institutet Framtidens specialistvårdBara specialister
Inget krav på remiss
Frikort gäller

Genombrott i forskning kan leda till framtida botemedel mot astma

Astmatiker har DNA-förändringar i kroppens immunförsvarsceller. Det visar en omfattande internationell studie som bygger på ett av Hjärt-Lungfondens största forskningsanslag. Resultatet kan leda till att läkare kan diagnosticera och behandla astma tidigare, samt kan vara ett genombrott i strävan efter ett botemedel mot astma.

800 000 svenskar lider idag av astma. Så mycket som var tionde barn som går i skolan har sjukdomen. Hjärt-Lungfonden stödjer flera astmastudier med mål att ta fram nya behandlingar och bättre livsstilsråd för drabbade. Man vill också öka kunskapen om kopplingen mellan astma i barndomen och nedsatt lungfunktion som vuxen.

Inget barn ska behöva växa upp utan möjligheten att springa, leka och leva livet fullt ut.

– Astma är en sjukdom som medför stort lidande – inget barn ska behöva växa upp utan möjligheten att springa, leka och leva livet fullt ut, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Undersöker riskfaktorer för allergi och lungsjukdom

Den aktuella studien är ett resultat av ett långt samarbete mellan internationella forskare och leds av Erik Melén, barnallergolog och docent i epidemiologi vid Karolinska institutet. Han tilldelades Prins Daniels forskningsanslag av Hjärt-Lungfonden 2015, som ges till banbrytande svensk hjärt-lungforskning som bedöms få stor betydelse för patienter.

Studien, som är världens största epigenetiska astmastudie, är en del av det stora BAMSE-projektet där forskare har följt 4000 barn under 25 år med syftet att få mer kunskap om riskfaktorer för allergi och lungsjukdom. Epigenetik innebär vetenskapen om kemiska förändringar i arvsmassan som påverkar gener långsiktigt.

Resultatet av studien visar att det finns en koppling mellan astma och lägre grad av DNA-metylering, en epigenetisk mekanism som reglerar vilka gener som är aktiva.

Vill du träffa specialister inom astma och allergi?

Här kan du få hjälp av specialistläkare via videosamtal. Du bokar enkelt ett möte som passar dig genom att logga in.

Logga in och se lediga tider

Nya möjligheter med diagnos och behandling

– Vår studie visar att barn och vuxna med astma har lägre grad av DNA-metylering i en specifik grupp av kroppens immunförsvarsceller. Upptäckten kan förbättra möjligheterna att sätta in tidig behandling, men vår vision är större än så: Att kunna bota astma, säger Erik Melén.

Upptäckten kan förbättra möjligheterna att sätta in tidig behandling, men vår vision är större än så: Att kunna bota astma.

Nästa steg blir att undersöka om det är DNA-förändringarna som orsakar astma, vilket i förlängningen skulle kunna resultera i ett botemedel mot sjukdomen.

– Våra givare har bidragit till ett projekt som kan ha stor betydelse för att förbättra livskvaliteten hos barn med astma, säger Kristina Sparreljung för Hjärt-Lungfonden.

 

Källor:

 Hjärt-Lungfonden Press. Feb 23, 2018 

Studien presenterades i medicintidskriften The Lancet Respiratory Medicine.

Foto: Erik Melén, Karolinska Institutet
Fotograf: Karolinska Institutet/Sachsska Barnsjukhuset

Läs mer på Hjärta för vården

Fleromättat fett minskar risken för astma och allergi
Specialistläkare för att hitta rätt medicin mot pollenallergi
Bättre behandling av astma och allergi för barn

Kommentarer inaktiverade.

Vi samarbetar med