Den 25 maj är det den Internationella Sköldkörteldagen, som i år inleder World Thyroid Week. Under denna dag och vecka uppmärksammas alla de diagnoser som har med sköldkörteln att göra. Sköldkörtelförbundets ordförande Anna Bergkvist berättar mer.
Sköldkörtelförbundet uppmärksammar i år dagen och veckan genom en rad insatser med syftet att nå ut med kärnan i förbundets intressepolitiska program, och för att värva fler medlemmar.
Är vi många som trycker på så kommer vi synas och kunna påverka
– Vi är idag nästan 6 000 medlemmar men behöver bli många fler. Ju fler medlemmar vi är desto mer kommer vi att kunna påverka och förbättra vården för Sveriges 500 000 sköldkörtelsjuka. Vi har förr om åren arrangerat föreläsningsdagar som varit uppskattade, många av dessa når våra medlemmar via våra medlemsmail i efterhand. I år är så klart all sådan fysiskt verksamhet inte ett alternativ, berättar Anna Bergkvist.
Nationella riktlinjer för diagnos och behandling av sköldkörtelsjukdomar ökar jämlikhet
Förutom Sköldkörteldagen och veckan har förbundet ständigt pågående projekt. Ett mycket viktigt projekt är att få till nationella riktlinjer genom Socialstyrelsen.
– Vi kämpar fortfarande för att sätta fokus på våra medlemmars situation. För oss är det viktigaste just nu att få Socialstyrelsen att ta fram nationella riktlinjer för att fastställa kriterier för diagnos och val av behandling som minskar skillnaderna mellan olika regioner.
Mer forskning om sköldkörteln behövs
– Särskilt fokus bör riktas mot de personer som inte mår bra trots behandling. SKR, Sveriges Kommuner och Regioner, bör införa ett nationellt kvalitetsregister och följa upp behandlingsresultat, patienternas övriga sjukdomar och livskvalitet.
– Vi saknar också medel för forskning och hoppas på höstens forskningsproposition. Vi tycker att regeringen bör slå fast att forskning om sjukdomar som främst drabbar kvinnor, ska prioriteras. Det finns ett stort behov av ökad kunskap om varför sköldkörtelsjukdomar ökar så mycket och är svårbehandlade för många, konstaterar Ana Bergkvist.
Anna, hur ser framtiden ut? Finns det ett ljus i tunneln och vad är din egen förhoppning?
– Ja självklart gör det det! Annars hade vi aldrig orkat engagera oss i förbundet. Jag ser fler och fler medlemmar som väljer att starta länsföreningar för att uppmärksamma vården i sin region. Är vi många som trycker på så kommer vi synas och kunna påverka, säger Anna Bergkvist.
Text: Mats Holmström
Foto: Marie Lindgren
Läs mer om sköldkörtelsjukdomar
Individanpassad kost bra vid sköldkörtelsjukdom
Nadja kämpar vidare för personer med sköldkörtelsjukdom
Kenneth Ilvall: “Jag lyssnar och ser personen bakom provsvaren”