Boka tid
Boka tid Login För företag
Sofia Antonsson, dietist och IBS-expert-fodmap Framtidens specialistvårdBara specialister
Inget krav på remiss
Frikort gäller

FODMAP – en effektiv kostbehandling mot IBS

I Sverige har ca 15–20% av befolkningen problem med magsjukdomen IBS. Sjukdomen skapar stora besvär i vardagen för de som är drabbade och ger i många fall sänkt livskvalitet. Personer med IBS få unik kombinerad specialisthjälp online av dietister. De får hjälp att ta kontroll över symtomen och få tillbaka en glad mage. – Genom kostomläggning och stresshantering kan man uppnå en bra magkänsla och det vill vi att fler ska få ta del av, säger dietisten Sofia Antonsson. Kostbehandlingen FODMAP kombineras med stresshantering för att få en bättre magkänsla.

Träffa specialist online

På Magkliniken får barn och vuxna med mag- och tarmsjukdomar regelbunden uppföljning med mag-tarmspecialister och dietister.

Läs mer om Magkliniken

Kostbehandlingen FODMAP är effektiv vid IBS

Genom kostomläggning och stresshantering kan man uppnå en bra magkänsla och det vill vi att fler ska få ta del av. Det är många som lever med krånglig mage utan att veta om att det har IBS. De som sedan får en diagnos är det inte många som känner till att det finns bra hjälp och stöd att få.

Programmet minskar symtomen hos över 85 % av alla med IBS, berättar Sofia.

– Våra online-tjänster är ett resultat av att vi samlat vår kliniska erfarenhet genom att behandla krånglande magar med stresshantering i beaktande och att vi utbildat dietister från hela Sverige i kostbehandlingen FODMAP. Det är dessutom en ganska krävande behandling och beroende på var man bor så kanske man inte har möjlighet att besöka en dietist så ofta som krävs. Programmet minskar symtomen hos över 85 % av alla med IBS, berättar Sofia.

FODMAP vad är det?

FODMAP är en kostbehandling som kommer från Australien och har använts där av både dietister och läkare sen 2005. Med FODMAP får man hjälp att i flera steg utesluta och kontrollerat lägga tillbaka fermenterbara kolhydrater. Det är ett verktyg som hjälper personen med besvär att förstå vad man reagerar på och får besvär av i magen. Men också för inte utesluta livsmedel i onödan. FODMAP är en akronym och betyder Fermenterbara, Oligo- Di- och Monosackarider och Sockeralkoholer (Eng Polyols). Dessa är fermenterbara (jäsningsbara) kolhydrater.

Genom att föra mat- och symtomdagbok kan vi ge en mer skräddarsydd behandling till respektive person.

Med fermenterbara kolhydrater menas de som kan jäsa i tarmen. Exempel på sådana kolhydrater är oligosackarider som finns i bröd och andra spannmålsprodukter, fruktsocker och mjölksocker (laktos). Listan på livsmedel som innehåller fermenterabara kolhydrater är lång vilket gör samarbetet med dietist viktigt för att uppnå optimalt resultat. Lök, kål och baljväxter är exempel på livsmedel som i övrigt anses som mycket hälsosamma men där flera av sorterna kan ge symptom för personer med IBS.

Få magen i balans steg-för-steg med hjälp av FODMAP

Dietisten Sofia hjälper personer med magbesvär genom ett program. Det är ett komplett program i olika steg som kombinerar kostbehandlingen FODMAP med stresshantering. De 4- 6 första veckorna av behandlingen utesluter man de fermenterbara kolhydraterna helt. Därefter återinför man dem en i taget i kosten. På detta sätt kan man komma fram till vilka FODMAP-grupper man är mer eller mindre känslig mot. Efter cirka 6 månader ska man ha identifierat de livsmedel som man inte ska äta.

Att få rätt på sin mage är alltså ingen “quick fix”, men FODMAP ger dig verktygen för livet.

Man har också identifierat de man kan äta lite grand av och de ingredienser som inte ger några IBS-symptom alls. Sofia och de andra dietisterna hjälper dig genom hela programmet, som tar ca 3-6 månader.

–Efter 6–12 månader har man hittat 10–15 livsmedel som man bör hålla sig undan för att må bra. Att få rätt på sin mage är alltså ingen “quick fix”, men FODMAP ger dig verktygen för livet. Programmet minskar symtomen hos över 85 % av alla med IBS, berättar Sofia.

Stresshantering lika viktigt som kosten

Orsaken till IBS kan ibland vara svår att veta då IBS utvecklas på flera olika sätt.  Den vanligaste orsaken till IBS är långvarig stress som blir alltmer vanligt.  IBS kan uppstå genom ärftlighet och dåliga magar i familjen. Men den kan också uppstå efter en infektion som skapat obalans i tarmen eller ett trauma i livet.
Man måste på detta sätt ta hänsyn till fler faktorer än maten för att få en gladare mage, berättar Sofia. Kostbehandlingen FODMAP kombineras därför med stresshantering.

Det är bra att kunna stämma av att man håller rätt kurs i kosthållningen, till exempel en gång per månad.

–Om du bränner ut dig och går in i väggen följer magen med. Som dietist hjälper vi till med så mycket mer än bara kosten. Det är en helhetsbild vi måste se till. Det finns många andra saker som påverkar våra magar idag. Därför är det viktigt att anknyta till vardagen, jobba med stresshantering och få hjälp att se över sitt schema, eliminera det som stressar, skapa luft i systemet och kanske sluta vara en tidsoptimist. Detta hjälper vi dig med.

Träffa dietisten online, var som helst och få kostschema utan remiss

– Genom att föra mat- och symtomdagbok kan vi ge en mer skräddarsydd behandling till respektive person. Allt för att motivera till de nödvändiga förändringar i kost och livsstil som behövs för den enskilde individen, säger Sofia.

Man kan i lugn och ro själv bestämma när man vill boka ett möte och du kan sitta var som helst, utan krav på remiss.

Sofia och hennes kollegor hjälper personer online genom videosamtal. Det underlättar mycket för deltagare som inte behöver ta sig någonstans för att delta i programmet och kan ha enkla, regelbundna uppföljningar. Man kan i lugn och ro själv bestämma när man vill boka ett möte och du kan sitta var som helst, utan krav på remiss.

–Man ska söka hjälp för magen när man tycker att besvären stör mycket i vardagen. Ta även alltid hjälp av en dietist när du funderar på att göra en kostomläggning. Vi jobbar även mycket med förebyggande rådgivning, till exempel inom hjärta-kärlsjukdomar eller övervikt. När som helst om man vill ha hjälp att se över sin kost. Du behöver inte ha en diagnos för att få hjälp att må bättre.

–Det är bra att kunna stämma av att man håller rätt kurs i kosthållningen, till exempel en gång per månad. Vi ger sällan generella råd utan ser alltid till helheten och personens individuella förutsättningar och symtom, säger Sofia. Ta del av ett program som ger hjälp med kost, stresshantering och livsstilsförändringar för ett bättre mående med IBS.

Krånglande och uppsvälld mage?

Träffa Sofia eller någon annan specialist via videosamtal.

Boka tid

Läs mer om magproblem, FODMAP och IBS

IBS-patienters tarm påverkas mer av bakterier enligt ny studie
Magproblem kan vara Crohns sjukdom eller Ulcerös kolit
Dietisten reder ut frågetecken vid laktosintolerans

Kommentarer inaktiverade.