Boka tid
Boka tid Login För företag
Emma Holmgren. Hjälper andra med utmattningssyndrom utifrån egna erfarenheter. Framtidens specialistvårdBara specialister
Inget krav på remiss
Frikort gäller

Emma berättar om stress och utmattningssyndrom

Emma Holmgren fick ett chefsjobb inom äldreomsorgen samtidigt som hon pluggade på universitetet. Hon tyckte att 2013 var hennes bästa år någonsin men på semestern brast det och utmattningssyndromet var ett faktum. Idag driver hon eget bokförlag med huvudfokus på stress och gav själv ut succéboken ”Våga vara rädd – En bok om utmattningssyndrom”, efter ett års sjukskrivning.

Stress är den främsta orsaken till sjukskrivning i Sverige. Bakom statistiken finns helt vanliga människor som trodde att de aldrig skulle drabbas. Den senaste boken från Emma Holmgrens förlag är antologin ”Utmattad – En novellsamling om stress”. I den delar tjugofyra novellskrivare med sig av sin historia och ger läsaren en unik inblick i utmattningssyndromets verklighet.

– Det finns ett enormt behov av igenkänning. Jag fick in ett stort antal noveller efter att jag efterlyst berättelser i sociala medier, berättar Emma Holmgren.

Få hjälp av specialistläkare

På Medicheck finns psykiatriker som kan hjälpa dig direkt – utan krav på remiss. Mötet sker via videosamtal.

Välj din psykiatriker här

Livspusslet gav symptom av stress

Emmas egen historia som ledde till boken ”Våga vara rädd – En bok om utmattningssyndrom” fick stor spridning i samband med att den släpptes 2014. Sannolikt tack vare just igenkänningsfaktorn i att hon egentligen kände flera varningsklockor ringa men valde att fortsätta ”gasa”.

– Jag är i grunden undersköterska och har alltid haft ett stort engagemang för äldrevården och våra äldres livsvillkor. Jag började plugga på universitetet för att kunna söka arbete som enhetschef. För att se hur jag låg till sökte jag en sådan tjänst när jag fortfarande hade två års halvtidsstudier kvar. Till min stora förvåning fick jag tjänsten.

För Emma var beskedet lika oväntat som en fantastisk möjlighet, men kravet var att hon skulle slutföra sin examen vid sidan om

– I praktiken innebar det att jag gick ner i tid men hade lika mycket att göra. Samtidigt skulle min enhet omorganiseras, byggas om och det skulle genomföras en flytt. Byggmöten och planering tog tid samtidigt som det fanns en stor oro hos både brukare och personal. På mina lediga fredagar skulle jag studera. Jag var också mycket ensam med våra två barn då min man ofta var borta i arbetet, berättar Emma.

Fick diagnosen utmattningssyndrom under solsemestern

Snart började Emma känna flera av de klassiska symptomen för utmattning. Men hon ignorerade dem så länge det gick, inte minst för att en efterlängtad semesterresa till Grekland med familjen hägrade om bara några månader.

– Jag började dock själv inse att något inte stämde. Jag kände ofta tryck över bröstet, hade problem med magen, benet kunde domna bort och jag hade svårt att gå ner i varv. Min man märkte också att jag inte var mig lik, så jag gick till Vårdcentralen. Men man kunde inte hitta något uppenbart samband mellan mina symptom. Själv trodde jag inte att jag kunde drabbas av stress eller utmattning eftersom jag trivdes så bra med det jag gjorde.

Sista månaden innan semestern kände Emma ett ökande tryck över bröstet men hon höll ut. Snart skulle hon ju få slappna av i solen. Men när det väl var dags att resa fick hon en ångestattack redan på flygplatsen.

– Och jag som aldrig varit flygrädd innan. Det här gick dock inte styra, jag skulle bara iväg och barnen var förväntansfulla så jag försökte för deras skull.  Men ärligt talat, när jag väl var på plats trodde jag aldrig att jag skulle komma hem igen. Så sjuk kände jag mig, berättar Emma.

Rätt hjälp direkt

På Medicheck finns psykiatriker och psykologer som kan hjälpa dig direkt – utan krav på remiss. Mötet sker via videosamtal.

Välj din psykiatriker här

Det finns även hjälp att få online. Din Psykolog erbjuder videosamtal med legitimerade psykologer – ett samtal kostar 100 kr och du får tid direkt.

Utmattningssyndrom kallades tidigare utbrändhet

Det blev mycket riktigt ohållbart och efter fyra dagar sökte hon upp läkare på plats i Grekland.

– Det visade sig att jag var den tredje mamman som kom in med samma symptom den veckan. Här fick jag för första gången diagnosen stress och utmattning. Jag gick till vårdcentralen direkt när jag kom hem till Sverige och nu konstaterade man begynnande utmattningssyndrom.

Det är bra att sjukdomen utmattningssyndrom fått namn som ger den tyngd – därför har jag aldrig kallat mig för utbränd under min sjukdomstid.

– Visst hade jag hört talas om uttryck som utbrändhet och att gå in i väggen. Men det var ingenting jag koppade till ordet utmattningssyndrom, uttrycket användes inte så mycket i det vardagliga språket ännu.

Det blev flera vändor hos vården och Emma blev sjukskriven i omgångar i sammanlagt ett år. Hon konstaterar att det handlar om en hård kamp men som också många kan vinna när man väl hamnar rätt i vården och själv lär sig vad som är viktigt.

Behov av egen specialistläkare

– Jag tackade nej till antidepressiva mediciner eftersom jag tydligt kände att jag inte var deprimerad. Jag är inte emot dessa mediciner och det är vanligt att man får en depression som en följd av utmattning och stress. Men just utmattningssyndrom handlar om förändringar i hjärnan som i sig inte går att medicinera bort, förklarar Emma.

Vilken vård man får handlar också om var man bor. Jag bor i en liten stad men jag tror att kunskapen överlag behöver bli bättre. Under min resa träffade jag många läkare. Jag hade ingen som följde upp mig och var inte kopplad till någon stressmottagning.

Att tänka på att vila hjärnan är också ett av de råd som Emma vill dela med sig av till andra som drabbats av utmattningssyndrom eller är i riskzonen.

– Behandling av det här tillståndet är svårt. Till exempel motion; visst är det bra att röra på sig men många av oss som drabbats av utmattningssyndrom har under den värsta perioden svårt att ta oss ut överhuvudtaget – det kan vara en kraftansträngning att gå upp för en trappa.

– Man måste sänka kraven. Man kanske får nöja sig med att som fysisk aktivitet bara gå ut i trädgården under en period och sedan övergå till korta promenader. Att vila hjärnan kan exempelvis betyda att inte vara tillgänglig eller uppkopplad hela tiden. Att säga nej och sätta gränser för sig själv även om det bär emot – det är min erfarenhet. En annan sak som hjälp mig är avslappning genom att lära mig medveten andning. Jag skulle vilja påstå att jag har andats mig igenom min ångest under de värsta perioderna.

Emmas vision för framtiden

Att acceptera att man är sjuk är kanske det svåraste men också viktigaste av allt, menar Emma som vill att böckerna ska ge stöd och större förståelse till de som drabbas. Hon hoppas också att de fungerar förebyggande och kunskapsspridande till samhället i stort.

– Min förhoppning är att forskningen kring stress och utmattningssyndrom växer i omfång och att mitt förlag kan bidra till större kunskap och ett bättre bemötande i framtiden. Vårt samhälle är i behov av större förståelse och mer kunskap när det gäller stressrelaterad ohälsa, avslutar Emma Holmgren.

Text: Mats Holmström
Foto: Marcus Björkman

Läs mer på Medicheck om psykisk ohälsa

Ny unik mottagning för personer med utmattningssyndrom
Rådgivning av en psykiatriker kan hjälpa i vardagen
Mindfulness mot psykisk ohälsa

Kommentarer inaktiverade.