Boka tid
Boka tid Login För företag
Framtidens specialistvårdBara specialister
Inget krav på remiss
Frikort gäller

Eladio går till botten med dina mag-tarmproblem

”Att som specialistläkare kunna erbjuda kontinuerliga vårdmöten och bra råd till patienten är många gånger mer effektivt än att skriva ut starka mediciner”. Det anser Eladio Cabrera, specialistläkare i kirurgi, som ofta ställs inför akuta mag-tarmproblem på Akademiska sjukhuset där han är verksam. Sedan nyligen är han också tillgänglig för digital rådgivning hos Medicheck.

Magkliniken online

Frikort gäller. Ingen avgift för barn och ungdom upp till 20 år.

Läs mer och ansök om plats

Eladio genomförde sin grundutbildning i Havanna på Cuba, där han blev färdig läkare 1997. Han berättar att man i hemlandet normalt måste vara allmänspecialist innan man kan lägga till ytterligare en specialitet, men eftersom Eladio tillhörde de bästa på utbildningen fick han möjlighet att gå vidare mot en andra specialitet direkt. Det innebar att han blev färdig specialistläkare i kirurgi 2002, vid 29 års ålder.

– Jag flyttade sedan till Sverige 2004. Det var ganska tufft i början, jag hade det svårt med språket och kände ingen. Det var också en lång process att få svensk läkarlicens. Jag träffade dock min fru under den här tiden, och hon hade i sin tur utbildat sig till civilekonom i Spanien. Det medförde att vi flyttade dit, jag fick min läkarlicens i Spanien och arbetade där som akutläkare under tre års tid, berättar Eladio.

Samarbetar med gastroenterologer

Väl tillbaka i Sverige fick Eladio anställning på Akademiska sjukhuset, genomförde sin ST-tjänstgöring och arbetar sedan 2011 som specialistläkare på sjukhuset.

– På Akademiska arbetar jag framförallt med akuta bukåkommor. Dessa är väldigt vanliga även inom akutsjukvården. Den här typen av besvär finns inte som specialitet inom kirurgin ännu, varför man kan säga att vi alla är mag-tarmkirurger. Jag är alltså inte gastroenterolog men har många patienter med exempelvis Crohns sjukdom och då samarbetar jag alltid med gastroenterologer. Eftersom de här problemen är så vanliga måste vi kirurger ha mycket kunskaper om mag-tarmkanalen.

Den som lever med svåra mag-tarmproblem står inför en mängd jobbiga utmaningar, och det kan många gånger kännas hopplöst att kunna påverka sin situation, förutom med mediciner. Enligt Eladio finns det dock åtgärder som kan göra skillnad, såväl i förebyggande syfte som vid befintlig diagnos.

Kosten är viktig vid mag-tarmproblem

– Ja, förutom att man ofta pratar om genetiska faktorer är det enlig min mening väldigt viktigt vad man äter. När man kommer in akut spelar kosten naturligtvis mindre roll men däremot har det betydelse hur kosthållningen har varit innan sjukdomen bröt ut, samt även efter att man fått och tvingats leva med diagnosen. Som läkare får man inte många timmars utbildning i nutrition men i min värld är kosten minst lika viktig, och det gäller alla sjukdomar, konstaterar Eladio.

När Eladio träffar sina patienter är hans grundupplägg att verkligen lyssna in personen för att kunna ge individanpassade råd och behandling därefter.

– Jag går till botten med problemet och vill på ett så snabbt och effektivt sätt som möjligt ta reda på hur personen jag har framför mig bäst kan må bättre. Målet är att ”göra det minsta för att få bästa resultat”, vilket innebär att jag i möjligaste mån vill kunna hjälpa utan att det krävs starka mediciner. Att kunna ge råd, lyssna och erbjuda kontinuerliga uppföljningar kan många gånger vara en bättre medicin, förklarar Eladio.

Fler och förbättrade läkemedel ger ljusare prognos

Eladio berättar att utvecklingen annars går snabbt framåt inom just mag-tarmområdet, inte minst när det gäller inflammatoriska tarmsjukdomar som Crohns sjukdom och andra diagnoser som ger den som drabbats ett stort lidande.

– Ja, prognosen vid olika mag-tarmproblem är mycket bättre numera, bland annat kommer det fler och förbättrade läkemedel av den starkare och mer avancerade arten. Som jag nämnde kan dock dessa också ha biverkningar varför jag i möjligaste mån vill lösa patientens problem på andra sätt. Men visst är det bra att utvecklingen går framåt, berättar Eladio.

Jag går till botten med problemet och vill på ett så snabbt och effektivt sätt som möjligt ta reda på hur personen jag har framför mig bäst kan må bättre.

Sedan augusti 2020 finns Eladio även tillgänglig för digitala konsultationer hos Medicheck, där han också är en del av Magkliniken genom vilken barn och vuxna med mag- och tarmsjukdomar erbjuds regelbunden uppföljning av ett utvalt team av specialister.

Enklare med kontinuerlig uppföljning digitalt

– Ja, jag har sedan dess haft ett antal bokningar av personer med mag-tarmproblem men även andra. Som jag ser det kan man vara till stor hjälp även digitalt. För mer avancerad medicin kan man ibland behöva en fysisk undersökning men man kan ge råd och skriva ut lättare recept lika smidigt digitalt.

– Har man redan en diagnos och tar mediciner så är det också enklare att få kontinuerlig uppföljning och rådgivning kring hur man ska gå vidare genom digitala vårdmöten. Min bedömning är att man kan hjälpa många patienter med mag-tarmsjukdomar digitalt, avslutar Eladio Cabrera.

Rätt vård direkt

Hjälp av specialistläkare via videosamtal. Frikort gäller. Ingen avgift för barn och ungdom upp till 20 år.

Boka tid

Text: Mats Holmström

Läs mer om mag-tarmproblem

Beror dina magproblem på laktosintolerans eller någonting annat?
Fler söker specialistläkare direkt vid mag-tarmbesvär
Unikt samarbete tar upp kampen mot svenskarnas mag- och tarmproblem

Kommentarer inaktiverade.