Boka tid
Boka tid Login För företag
Idag lever nästan en halv miljon svenskar med diabetes typ 2. Man beräknar att ytterligare cirka 150 000 människor har sjukdomen utan att veta att de har det. Framtidens specialistvårdBara specialister
Inget krav på remiss
Frikort gäller

Många kan ha diabetes utan att veta om det

Idag lever nästan en halv miljon svenskar med diabetes typ 2. Man beräknar att ytterligare cirka 150 000 människor har sjukdomen utan att veta att de har det. Detta gör diabetes typ 2 till en av våra vanligaste folksjukdomar. Diabetes ökar i yngre åldersgrupper och att tidigt uppmärksamma symtom blir allt viktigare.

Diabetes typ 2, som tidigare kallades åldersdiabetes, har ökat kraftigt de senaste åren och står nu för 85% av alla former av diabetes. Det är vanligare bland kvinnor och de flesta drabbade är över 50 år, men diagnosen blir allt vanligare bland yngre.

Det finns ett stort mörkertal av människor som ovetandes har sjukdomen och går i flera år utan att få diagnos och behandling. Man beräknar cirka 150 000 människor. Ytterligare omkring 10–15 % av befolkningen är i ett förstadium där man riskerar att utveckla sjukdomen.

Vad händer i kroppen?

Hormonet insulin hjälper till att kontrollera blodets sockerhalt i kroppen. Vid diabetes typ 2 minskar cellernas känslighet för insulin vilket skapar förhöjt blodsocker. Högre nivå av blodsocker under längre tid skadar nerver och blodkärl vilket leder till komplikationer i form av hjärt-kärlsjukdom och skador på njurar och ögon.

Det tar ofta några år att utveckla typiska symtom, som att känna sig väldigt törstig och behöva kissa ofta. Man kan också få minskad aptit och gå ner i vikt, samt få försämrad syn.

Vill du få rådgivning inom diabetes?

Hos oss kan du träffa dietister och endokrinologer som kan hjälpa dig inom diabetes och relaterade sjukdomar. Snabbt och utan krav på remiss. Möte sker via videosamtal. Du loggar enkelt och kostnadsfritt in här för att se tider som passar dig.

Logga in säkert med BankID

Viktigt med tidig diagnos

Diagnosen för diabetes typ 2 ställs genom att man mäter blodsockret. Om man känner sig orolig bör man uppsöka vården och kontrollera blodsockerhalten.

I dag upptäcks ofta typ 2-diabetes för sent, exempelvis när man drabbas av svåra komplikationer som hjärt-kärlsjukdomar.

– Det är viktigt att få besked så tidigt som möjligt, och därför är det bra att kontrollera sitt blodsocker. Då kan man vid behov i första hand få råd och stöd i att förbättra sin livsstil och kanske helt undvika att insjukna. I dag upptäcks ofta typ 2-diabetes för sent, exempelvis när man drabbas av svåra komplikationer som hjärt-kärlsjukdomar, säger överläkare Soffia Guðbjörnsdottir, professor vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg.

Idag behandlas diabetes typ 2 med tabletter som sänker blodsockerhalten och insulininjektioner. Ofta kombineras olika behandlingar. Vissa kan öka kroppens insulinproduktion och andra kan öka känsligheten för insulin.

Kontakta en dietist och få individuell hjälp

Diabetes typ 2 är kopplad till livsstilsfaktorer och levnadsvanor som ohälsosam kost, fetma och för lite motion. Andra kända riskfaktorer är högt blodtryck, övervikt, rökning och snusning. Även ärftlighet spelar stor roll. Genom att ändra sin livsstil kan man påverka mycket och skjuta upp eller helt förhindra sjukdomen.

– Om man har diabetes i släkten eller på annat sätt är i riskzonen så är det viktigt att alltid se till att motionera regelbundet och hålla vikten genom en balanserad kost. Ett bra steg är att kontakta en dietist eller distriktssköterska som är utbildade i kost- och motionsrådgivning och få individuell hjälp, berättar Kenneth Ilvall, allmänspecialist.

Om man är i riskzonen är ett bra steg att kontakta en dietist eller distriktssköterska som är utbildade i kost- och motionsrådgivning och få individuell hjälp.

Läs mer på Hjärta för vården

Mekanismen som bidrar till diabetes typ 2 och övervikt
Angelos Kalogiannis är specialist inom diabetes
Björn fick diabetes typ 2 utan att visa typiska symtom
Kostens stora betydelse vid diabetes
Personliga kost- och livsstilsråd vid övervikt och diabetes typ 2

Källa: Netdoktor 2018

 

 

 

 

Kommentarer inaktiverade.