Som specialistläkare i medicinsk rehabilitering och företagshälsovård träffar Bertil Dahlgren många personer som känner sig oförklarligt trötta och har brist på energi. Hans långa erfarenhet och helhetssyn på individen gör att han kan hjälpa en stor andel av dessa att må bättre, oavsett vilken sjukdom som ligger bakom symtomen.
Bertil är leg. läkare sedan början av 90-talet och har arbetat som specialistläkare i över 25 år. Förutom att han är tillgänglig för digitala vårdmöten hos Medicheck är han idag verksam som företagsläkare på Previa i Dalarna. Att Bertil skulle bli läkare föll sig ganska naturligt, även om det fanns några sidospår, berättar han.
– Jag har alltid varit intresserad av människor och hälsa, men även natur och vetenskap. Först tänkte jag faktiskt bli miljökemist och jag arbetade även under en tid som medicinsk kemist på Karolinska Institutet. Intresset för att bli läkare tog dock överhanden och under mina studier i Uppsala fick jag också upp intresset för akupunktur som jag studerade i Kina under en period, berättar Bertil.
Smärtbehandling och rehabilitering fanns tidigt i fokus hos Bertil. Efter att ha arbetat som narkosläkare i Falun sökte han sig därför vidare till området ortopedisk medicin vilket i sin tur ledde till en vidareutbildning till specialistläkare.
Grundorsaken behandlas med funktionsmedicinsk rehabilitering
Att se helheten i ett hälsoproblem har sedan starten varit det viktigaste i Bertils arbete. Detta har genom åren bland annat inneburit att han skrivit en bok om egenvård vid olika sjukdomar tillsammans med läkarkollegan Karl-Otto Aly. Han driver även sajten Helhetsdoktorn.se i samma syfte.
– Ja, det är intressant att kunna stötta kroppens funktioner med medicinsk rehabilitering men det finns också mycket som man kan göra själv i form av exempelvis egenvård, samt inte minst genom funktionsmedicinsk rehabilitering som strävar efter att behandla grundorsakerna till olika hälsoproblem. Det finns flera komponenter i att möta sina patienter med en helhetssyn, förklarar han.
Ja, jag tycker att jag som läkare blir ännu mer iakttagande när jag möter patienten via ett videomöte i en miljö denne själv valt. Det blir lite som ett hembesök där man möter personer på deras egna villkor.
Som specialistläkare möter Bertil dagligen patienter med stort spektra av symtom och tillstånd. En stor andel av dessa personer känner sig orkeslösa och har inte lyckats få rätt diagnos eller medicinering via vårdcentralen. Bertil är även en del av teamet på Sköldkörtelkliniken hos Medicheck, där dessa problem är mycket vanligt förekommande.
Viktigt att förklara processen för patienten
– Många har hormonella störningar och/eller känner sig oförklarligt trötta. Det kan vara ett tecken på sköldkörtelsjukdom men kan också ha en rad andra bakomliggande orsaker. Det är också vanligt att man sökt på nätet om sitt tillstånd men hamnat snett bland all information som går att finna där.
– Jag har fokus på helheten och går gärna in och tittar brett på de lite knepigare fallen. Jag börjar dock alltid med en medicingenomgång och försöker katalogisera bland diagnoser för att hitta rätt behandling så snabbt som möjligt. Det är även viktigt att förklara processen för patienten.
Bertil berättar att han tar hänsyn till tre nivåer i sina behandlingar. Till att börja med finns i grunden en negativ faktor hos patienten. Detta i form av exempelvis ett virus, en bakterie eller allergi.
En plan för medicinering och annan behandling
– Ja, och utöver detta har patienten ofta en brist i någon form. Det kan handla om brist på sömn, i relationer, brist på näringsämnen eller fysisk aktivitet. Den tredje nivån är att hjälpa patienten med att bryta onda cirklar, vilket kan innefatta allt från att se över läkemedelsanvändningen till att ge livsstilsråd och tips om egenvård.
– Som läkare behöver jag även anpassa mig till att det finns två olika önskemålinriktningar bland mina patienter. En del vill ”bara gapa och få rätt medicin i munnen”, vilket är fullt förståeligt. Andra är mer villiga att engagera sig i sin behandling och ta mer eget ansvar.
– Jag hjälper dessa personer bland annat genom att sätta en plan och även begränsningar för såväl medicinering som annan behandling. Jag försöker också lära ut hur man noterar förändringar i kroppen, exempelvis vikt- och pulsförändringar, förklarar Bertil.
Digital vård tar allt större plats
Bertil menar att hans upplägg som specialistläkare med helhetssyn lämpar sig utmärkt att utföra via digitala vårdmöten. På vissa sätt tycker han till och med att detta tillför ytterligare en dimension.
– Ja, jag tycker att jag som läkare blir ännu mer iakttagande när jag möter patienten via ett videomöte i en miljö denne själv valt. Det blir lite som ett hembesök där man möter personer på deras egna villkor. Digital vård tar allt större plats och kommer att fortsätta öka som ett utmärkt och behövligt komplement till den fysiska vården, avslutar Bertil Dahlgren.
Text: Mats Holmström
Läs mer om sköldkörtelsjukdomar
Kenneth Ilvall: “Jag lyssnar och ser personen bakom provsvaren
Individanpassad kost bra vid sköldkörtelsjukdom
Nadja skriver om att bli frisk från sköldkörtelsjukdom