Boka tid
Boka tid Login För företag
Pollenallergi Framtidens specialistvårdBara specialister
Inget krav på remiss

Rätt daglig behandling och luftrenare hjälper mot pollenallergi

Pollenallergi är en vanlig allergi som många känner av på olika nivåer och besvären som pollen kan ge, visar sig på många olika sett. Pollenallergi kan visa sig med nästäppa eller snuva, nysningar, klåda i näsa och ögon, röda eller rinnande ögon och trötthet. Ibland kan pollenallergi också påverka andningen. För mig som älskar vår och sommar är pollenallergi inte så roligt alla gånger men jag har en del strategier för att må så bra som möjligt.

Från tidig vår fram tills dess att hösten verkligen kommit till landet har jag besvär av min pollenallergi. Jag kommer inte ihåg en tid i mitt liv då jag inte besvärades av pollen. Dock har det visat sig olika starkt beroende på hur de olika årens pollensäsong har varit.

Få hjälp att lindra dina symtom

Träffa specialistläkare inom allergi för rådgivning kring aktuella besvär och hjälp att hitta den bästa behandlingen.

Läs mer om våra specialister

Jag är mest allergisk mot björkpollen, gräspollen och gråbopollen vilket resulterar i att mina besvär börjar tidigt och håller i sig över hela sensommaren. Det beror på att björkpollen kommer under våren, gräspollen under sommaren och gråbopollen under sensommaren. Mina symtom är för det mesta nästäppa, klåda och rodnad i ögonen, extrem trötthet och påverkad andning i vissa perioder.

Just nu när det är höga nivåer av björkpollen i luften, har jag det tufft. Ögonen kliar, näsan är konstant täppt och jag känner mig aldrig utvilad. Dessa besvär kan jag ändå leva ganska normalt med i vardagen. Men besvären har även satt sig på min andning i år och det gör att jag har lite svårt att andas hela tiden. Att anstränga sig fysiskt är bara att glömma för tillfället då det är jobbigt nog för andningen att gå i trappor eller uppförsbackar. Jag har därför behövt medicinera mig betydligt mycket mer de senaste veckorna och det har påverkat kroppen.

Jag lär mig hela tiden att tolka min kropps signaler och det går lättare och lättare att sätta in rätt åtgärd för varje år under pollensäsongen

I vanliga fall klarar jag mig väldigt bra utan dagligt intag av mediciner och jag tar enbart medicin vid akuta situationer. Det är jag extremt tacksam över då det tidigare i livet inte har sett ut så. När jag nu har behövt dagligt intag av allergitabletter, nässpray och mycket andningsinhalationer, har det varit ovanligt för min kropp. Mest påverkad har jag blivit av mina täta inhalationer av luftrörsvidgande medicin som ger mig hjärtklappning och darriga händer vilket är väldigt obehagligt.

Upplever du liknande problem?

Tag hjälp av en specialist. Boka en tid som passar dig. Du behöver ingen remiss.

Se lediga tider

Tag rätt medicin i tid

Mitt största problem med min pollenallergi är att mina besvär till en början är ganska diffusa. Jag misstolkar mina besvär lätt och tror jag fått en förkylning och därför har jag svårt att sätta in medicineringen i tid. Jag tycker det är mycket lättare att handskas med mina mer allvarliga allergier så som jordnötter där besvären visar sig mer rätt på och medicinsk åtgärd är lättare att sätta in fortare. Men jag lär mig hela tiden att tolka min kropps signaler och det går lättare och lättare att sätta in rätt åtgärd för varje år under pollensäsongen.

1 + x = allergisk reaktion

När jag var yngre fick jag förklarat för mig att min kropp var som en tom hink från början. När jag kom i kontakt med en hund som jag är allergisk mot fylldes min hink på. En dag senare åker jag på en förkylning som sänkte mitt immunförsvar och då krympte hinken. Och efter ytterligare någon dag börjar jag känna av pollen och hinken blev nästan full. I vanliga fall hade jag klarat av att äta några jordgubbar utan en allvarlig allergisk reaktion, men denna gången när hinken redan är full, klarade jag inte jordgubbarna och hinkens innehåll rann över. Det är då reaktionen kommer. Mina olika allergier fyller på min hink olika fort och nu när pollensäsongen är igång är min hink alltid lite påfylld och jag måste verkligen tänka på vad jag äter eller kommer i kontakt med för att slippa bli riktigt dålig.

Allergikliniken

På Allergikliniken får du som har allergi rådgivning kring aktuella besvär och hjälp att hitta den bästa behandlingen.

Läs mer och ansök om plats

Rätt daglig behandling och luftrenare hjälper mot allergi

För att jag ska må så bra som möjligt under pollensäsongen är det väldigt viktigt att jag tar mina mediciner dagligen, även de dagar när jag inte känner av pollen. Men min största räddning under pollensäsongen utöver medicinerna är min luftrenare som är på varje kväll och natt i sovrummet. Utan den får jag problem med andningen under nätterna och min trötthet ökar. Sen jag skaffade den klarar jag mig mycket bättre och jag kan äntligen njuta mer av sommarhalvåret än jag tidigare har gjort. Jag kan verkligen rekommendera att ni skaffar er en luftrenare om ni har svåra besvär av pollenallergi.

Pollenprognos i appar

Mitt tips är också att hålla koll på pollenprognoser. De beskriver ofta vilket sorts pollen som är högt för tillfället och vad som är på gång. Med hjälp av prognoserna kan man se när man behöver sätta in sin medicinering för att klara pollensäsongen. Prova gärna Pollenkoll som finns för både Apple och Android.

Trots höga halter pollen och allergibesvär hoppas jag att ni försöker njuta av våren och sommaren så gott ni kan. Det kommer jag göra i alla fall.

/Emmie

Emmie - Gästbloggare på Hjärta för vården

Missa inte andra gästinlägg av Emmie

Res! Stanna inte hemma bara för att du har allergi
Emmie – Jag väljer att inte vara min sjukdom

Har du en intressant historia att berätta?

Vill du gästblogga på Hjärta för vården? Skicka gärna ett mail till: support(a)medicheck.se så kontaktar vi dig.

Kommentarer inaktiverade.